Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Wątek: szybkie pytanieo filtr...

Widok wątkowy

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kawo Zobacz posta
    Kupiłem sobie polara i po nakręceniu go na obiektyw zauważyłem, że ten ruchomy pierścięn ma trójkoątny znacznik, ale na tym pierścieu wkręcanym (nieruchomym) nie ma żadnego punktu odniesienia do niego...) i teraz pytanie: domyślam się, że ten znacznik ma jakiś związek z używaniem polara: i pytanie jaki? czy ktoś tu jest w stanie krótko wyjaśnić jak z rozmysłem używac polara? chodzi o kołowy oczywiście.
    z reguly jest tak, ze ten znacznik podpowiada kierunek polaryzacji*.
    w prostych zolnierskich slowach znaczy to tyle, ze jesli obroci sie polar tym znacznikiem w strone do slonca, to efekt polaryzacji jest najmocniejszy.

to nie musi sie zawsze sprawdzac w praktyce, bo wymaga dokladnego zablokowania szybki filtra w pierscieniu (a to nie zawsze jest sztywne polaczenie), ale jako regule kciuka mozna przyjac. zreszta - nic nie stoi na przeszkodzie sprawdzic na swoim filtrze czy tak jest naprawde i w razie potrzeby bialym korektorem namalowac na oprawce wlasciwy znacznik...

* - tak de facto, juz nie w slowach zolnierskich, ale stosownych dla magazyniera-inzyniera polibudy - znacznik wskazuje tak naprawde kierunek ortogonalny do kierunku polaryzacji swiatla przez filtr. no ale pisze prosto, zeby humanisci tez mieli szanse...
    Ostatnio edytowane przez akustyk ; 08-09-2011 o 20:17
    www albo tez flickr

Uprawnienia umieszczania postów