Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 25

Wątek: Zdjęcia w pełnej rozdzielczości

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Robiłem zdjęcia z pełną rozdzielczością, jednak z powodu karty musiałem się przesiąść na połowę tejże rozdzielczości. Pierwsze plusy jakie zauważyłem, to lepsza obrabialność przy kadrowaniu (więcej szczegółów przy powiększeniu zdjęcia). Skoro robienie zdjęcia jest w pełnej rozdzielczości a potem soft skaluje do odpowiednio wybranej to , nasuwa mi się pytanie - czy ten soft pomija szczegóły które zarejestrował przy pełnej rozdzielczości skalując do wybranych rozmiarów? Jeśli tak, to by znaczyło, że nie liczy się to, jaka wybierzemy rozdzielczość i do czego przeznaczamy zdjęcia, bo i tak najlepsze zdjęcia wychodzą na full rozdziałce. Ale to moje luźne myślenie.

Pełne uzależnienie Awatar Kolaj
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez LukaszBDG Zobacz posta
    nie liczy się to, jaka wybierzemy rozdzielczość i do czego przeznaczamy zdjęcia, bo i tak najlepsze zdjęcia wychodzą na full rozdziałce.
    Dokładnie tak, szczególnie, że Twój aparat oferuje chyba możliwość zapisu w formacie RAW. Z tego formatu możesz wyciągnąć ze zdjęcia absolutnie wszystko, co tylko jest możliwe do wyciągnięcia. Przy czym wymaga to trochę pracy.
    BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Zdjęcie jest zawsze robione w pełnej rozdzielczości. Potem to już tylko soft w aparacie albo w kompie. Nie da się inaczej choćby z powodu filtra Bayera.

Są sytuacje gdzie dość powszechnie wykorzystuje się zdjęcia o zmniejszonej rozdzielczości. Mam z tym do czynienia na codzień w pracy. Zdjęcia dokumentacyjne są robione w rozdzielczościach 800x600 a często i mniejszej bo takie rozdzielczości w zupełności wystarczą a magazynowanie i przesył setek zdjęć kosztuje.

W normalnej fotografii zapis w rozdzielczości mniejszej niż oferuje aparat nie ma specjalnie sensu choć Canon wymyślił sRAW i są tacy co tego używają.

Resztę Kolaj napisał. :-)

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

No tak, a co jeśli ktoś nie ma możliwości zapisu w RAWie? Czy wtedy jest sens wykorzystywać pełną moc matrycy, skoro zdjęcie i tak będzie skompresowane do JPEGa?

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

No tak, a co jeśli ktoś nie ma możliwości zapisu w RAWie? Czy wtedy jest sens wykorzystywać pełną moc matrycy, skoro zdjęcie i tak będzie skompresowane do JPEGa?
    Tu sprawa nie jest już tak jednoznaczna.

Z jednej strony algorytm wbudowany w aparat ma dostęp do surowego zrzutu z matrycy, więc teoretycznie może wykorzystać potencjał z tego wypływający. Komputer będzie natomiast dysponował jedynie plikiem zapisanym w formacie 8-bitowym z kompresją stratną, z którego da się wycisnąć mniej.

Z drugiej zaś strony, algorytm aparatu nie może być zbyt skomplikowany ze względów wydajnościowych i ograniczeń czasowych. O tym już wspominałem. Na komputerze nie mamy takich ograniczeń, ponadto możemy popróbować z różnymi algorytmami i wybrać najlepszy.

Trudno jednoznacznie orzec, które podejście da lepszy efekt.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Więc nie ma jednoznacznej odpowiedzi na to, czy pełna rozdzielczość jest lepsza od mniejszego odpowiednika. Skoro zdjęcia w mniejszej rozdzielczości mogą wyjść takiej samej jakości jak w full to czy jest sens marnować miejsce na karcie? Chyba nie...

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Skoro zdjęcia w mniejszej rozdzielczości mogą wyjść takiej samej jakości jak w full to czy jest sens marnować miejsce na karcie? Chyba nie...
    Odnoszę wrażenie, że czytasz w taki sposób aby uzasadnić postawioną przez siebie tezę, do której się już przywiązałeś. Skalowanie w puszce *może* dać podobne lub lepsze rezultaty od skalowania JPG-ów w komputerze ale nigdzie nie powiedziałem, że tak właśnie będzie. To już musisz sobie samemu sprawdzić, która metoda w Twoim aparacie i przy zdjęciach jakie robisz będzie lepsza.

Zresztą sam napisałeś:

A ja jestem posiadaczem małpki SX130
    A, jeśli dobrze się orientuję, ten aparat daje możliwość zapisu RAW-ów. Z RAW-a zawsze mas możliwość osiągnięcia lepszych rezultatów na komputerze.

Ale, skoro sobie coś tam już założyłeś i potrzebujesz tylko, żeby przyklasnąć, to spoko. Życzę jak najlepszych fotek, niezależnie od wybranej metody skalowania.

Domyślnie

Wszystko warto sobie sprawdzić w praktyce. Jeżeli RAW daje mi teoretycznie lepsza jakość, ale ja tego nie widzę to po co się RAWem bawić?*

*To tylko przykład :P
    canon, olympus

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Niestety ten aparat nie oferuje zapisu w RAWie, więc to odpada. Nie czytam też tak, aby sobie coś udowodnić. Oczekuje raczej prostej i niemal jednozdaniowej odpowiedzi - Czy warto robić zdjęcia w pełnej rozdzielczości?

Domyślnie

LukaszBDG, ale to zależy od priorytetów i chociaż odpowiedź brzmi tak - najlepiej robić w jak najlepszej jakości, to w momencie, gdy priorytetem jest przede wszystkim ilość zdjęć na karcie to już można się zastanowić.
    canon, olympus

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów