Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 30

Wątek: Czy jest to możliwe ???

Domyślnie Czy jest to możliwe ???

Czy jest to możliwe ???

Moją pasją jest fotografowanie przyrody a w szczególności fotografia makro. Do tej pory posługiwałem się aparatem kompaktowym a tam ten dział fotografii wygląda w ten sposób iż przystawiasz obiektyw ok.4cm od np. motylka i modlisz się naciskając spust migawki aby się udała fotka, oczywiście można manualnie kombinować zaraz obok motylka, ale i tak niema się zadanego podglądu oprócz marnego LCD. A to wszystko udaje się tylko wtedy jeśli motylek nie spieprzy.

Moim marzeniem jest fotografowanie takiego motylka z odległości jakiś np. 2,5m tak aby go nie spłoszyć a aby motylek zajmował cały kadr i był ładnie wyostrzony. Nie biorąc pod uwagę talentu pytam kolegów czy jest taka sytuacja możliwa sprzętowo.

Posiadam 20d. + kit
    Sprawdzałem tą opcje na Sigma 28-200mm f/3,5-5,6 Compact Aspherical Hyperzoom Macro ale przyciągnięty na max motylek z ok. 2m. zajmował 1,4 albo i mniej kadru.

Pozdrawiam.

Pełne uzależnienie Awatar Robson01
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Może się mylę ale żaden obiektyw makro ( nawet super ful wypas Canon 180 f3.5 L Macro) nie da Ci takiej skali odwzorowania z odległości 2,5m.
    Canon
    Nie kłóć się z idiotami - ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem...

Początki nałogu Awatar SimOn!
    Miasto
    3Miasto

Domyślnie

ze szklem makro jasne ze tak, z 2,5m czy 1,5m np. + mieszek itd.

poprzegladaj sobie jakies strony o makrofotografi i zobaczysz na czym to polega.

Zobacz tutaj
    podpis...

Domyślnie

Z tym mieszkiem i całym tym osprzętem to istny szok.
    A co powiecie na coś takiego :
    Canon EF 50mm f/2,5 Compact Macro

Canon EF-S 60mm f/2,8 Macro USM

Canon EF 100mm f/2,8 Macro USM
    Ja nie rozumiem pojęć związanych z wielkością i odwzorowaniem – po prostu nigdy nie trzymałem w rękach i nigdy nie widziałem.
    Amorze gdzieś są jakieś testy tych obiektywów np. z pudełkiem zapałeczek zapałek pełnym kadrze i podaną odległością z jakiej było robione zdjęcie
    A może ktoś z kolegów ma fotki z takiego obiektywu i mógłby mi pokazać?
    Pozdrawiam

Początki nałogu Awatar SimOn!
    Miasto
    3Miasto

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KOKO74
    Amorze gdzieś są jakieś testy tych obiektywów np. z pudełkiem zapałeczek zapałek pełnym kadrze i podaną odległością z jakiej było robione zdjęcie
    A może ktoś z kolegów ma fotki z takiego obiektywu i mógłby mi pokazać?
    Pozdrawiam
    Sadze ze watpie Naprawde wez zapytaj woojka googla duzo Ci powie. Bo taka rozmowa " chce miec duze motyle" to wiesz no hmmm.... tak raczej jak ze slepym o kolorach ;-) Pozatym zobacz sobie z jakiej minimalnej odleglosci ostrzy dany obiektyw i juz bedziesz cos wiedzial jak zobaczysz fotke nim zrobiona... takie moje zdanie

A taki duzy robak starczy?? albo ten?
    podpis...

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

... Ja nie rozumiem pojęć związanych z wielkością i odwzorowaniem...
    To się przyłóź i zrozumiesz. Poniżej masz pomoc :-)
    http://www.fotografia-przyrodnicza.a...afia/macro.php
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Domyślnie

Dziękuje teraz już po lektorce coś nieco łapie – odwzorowanie itd.
    A co powiecie na tele obiektywy70-300 – cholera do takiej wazki nie da się na przykład podejść zbyt blisko próbowałem
    I dziękuje za zainteresowanie
    Pozdrawiam

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Dziękuje teraz już po lektorce coś nieco łapie – odwzorowanie itd...
    Proszę :-) To cieszy :-)

A co powiecie na tele obiektywy70-300 ...
    Idziesz w dobrym kierunku :-)
    Daj spokój z Sigmą 28-200, a zainteresuj się również Sigmą ale 70-300 APO DG. Ma ona makro w skali 1:2 i to w dodatku przy ogniskowych rzędu 200-300mm, więc akurat pozwoli na fotografowanie co większych owadow nie podchodząc im do nosa ;-)
    A co można z tej Sigmy wycisnać? Sam zobacz:
    http://www.pbase.com/cameras/sigma/7...macro_super_ii

W ogóle EOS_D + KIT + Sigma 70-300 APO DG Macro 1:2 to popularny wsród forumowiczów zestaw, który daje całkiem spore możliwości.
    W następnej kolejności możesz pomyśleć o EF50/1,8 bądź zewnętrznej lampie błyskowej(jesli nie masz).
    Ostatnio edytowane przez gwozdzt ; 06-01-2006 o 11:00
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Pełne uzależnienie Awatar p13ka
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

A co powiecie na tele obiektywy70-300 – cholera do takiej wazki nie da się na przykład podejść zbyt blisko próbowałem
    Ejże, chyba przesadzasz. Mam trochę fotek ważek w swojej kolekcji (większość statycznych) i muszę powiedzieć, że bez problemu podchodziłem do siedzącego owada na ogległość 0,5-1 m. Oczywiście trzeba podchodzić ostrożnie i bez gwałtownych ruchów. Strzelam makro Sigmą 180/3.5 i nie ma problemów.

Domyślnie

ładniutka fotka
    o takie mi chodziło dzenkuje za odpowieć

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów