Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 24

Wątek: Ciezki wybor w zakresie 70-200

Dopiero zaczyna

Domyślnie Ciezki wybor w zakresie 70-200

Witam wszystkich.
    Przejrzalem chyba wszystkie tematy zwiazane z mym pytaniem, ale 'doslownej' odpowiedzi nie znalazlem (moze mnie nikit nie udusi za kolejny watek z ta Lka ) Mozna powiedziec ze forum studiowalem od parunastu dni
    Przymierzam sie do owej 70-200 CANONA (EOS 350, wiec crop 1.6x), ale juz co do jasnosci nie jestem taki pewien - 4.0 czy 2.8 (IS RACZEJ odpada [statyw nie jest problemem], inne firmy odpadaja w 99%:>)
    Obiektyw bedzie wykorzystywany glownie w plenerach (w skrocie flora i fauna, widoki, sporadycznie sport, mozna rzecz ze do wszystkiego co wpadnie w oko), zwykle w dzien (wieczorne pory rowniez moga sie zdarzyc, ale powiedzmy ze beda dzielem przypadku a nie planow). Teoretycznie do takich rzeczy starczylaby 4.0.
    Ale oczywiscie nie ma tak latwo.. Beda sie rowniez zdarzac wizyty na wystawach, glowie psow i kotow (katowicki Spodek przede wszystkim, a wiec swiatlo tylko i wylacznie sztuczne). I stad pytanie.. pakowac sie w 4.0 czy lepiej na 2.8. Moze znajdzie sie tu osoba ktora wykorzystuje czworke w takich wlasnie celach i podzieli sie spostrzezeniami i samplami?
    A jeszcze wspomne.. telekonwertera poki co nie planuje.. ale tez nie wykluczam - na te chwile nie widze do czego moglby sie przydac (a jak juz to chyba 1.4, bo widze, ze 2x zbiera tu fatalne recenzje :>)

Prosze, by nikt nie pisal, ze lepiej podejsc z 50 1.4 czy 1.8, bo czasami sie nie da I wiem tez ze mozna retuszowac, ale wolalbym sie cieszyc z ladnego oryginalu

PS W planach sa obiektywy: szerokokatny, portretowy (owa) 50tka i 100 macro2.8.

pozdrawiam odpowiadajacych (i czytajacych :P)

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Stać Cię i potrzebujesz to bierz 2.8
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Pełne uzależnienie Awatar Robson01
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Jeżeli nie wykluczasz telekonwertera (przyroda, ta ożywiona) i masz na tyle kasy to raczej 2.8.
    Canon
    Nie kłóć się z idiotami - ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem...

Pełne uzależnienie Awatar thorin
    Miasto
    Silesia
    przebłysk geniuszu japońskich inżynierów posiadam, człowieku, dziewiętnastoletni Canon...
    pozor, teď vyletí ptáček, usměj se hezky a řekni sýr.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

To musze przyznac ze przegapilem.. chociaz o sigmach tez czytalem
    dzieki za wskazowki

Dopiero zaczyna

Domyślnie

I slowo cialem sie stalo 2.8 Idzie do mnie Juz sie doczekac nie moge, mam nadzieje, ze nie zawiode sie na tym szkle
    Pozdrawiam

Pełne uzależnienie Awatar thorin
    Miasto
    Silesia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez stilleto
    I slowo cialem sie stalo 2.8 Idzie do mnie Juz sie doczekac nie moge, mam nadzieje, ze nie zawiode sie na tym szkle
    Pozdrawiam

a tak z ciekawosci zapytam: Sigmy czy Canona ? pozdrawiam
    przebłysk geniuszu japońskich inżynierów posiadam, człowieku, dziewiętnastoletni Canon...
    pozor, teď vyletí ptáček, usměj se hezky a řekni sýr.

Coś już napisał
    Miasto
    Nowy Tomyśl

Domyślnie

Właśnie,Canon czy Sigma bo 2.8 to nam za wiele nie mówi odnośnie producenta.

Pozdrawiam
    Rychu_lhotse

Pełne uzależnienie Awatar Pikczer
    Miasto
    Warsaw

Domyślnie

Ja bym bral 2.8, ale tylko dlatego, ze glownie tym bede w pomieszczeniach (koncerty) focic. Ale z tego co piszesz, to Ty glownie na swiezym powietrzu, a 70-200 f4 ma najlepsze opinie co do jakosci zdjec. A do tego tani i lekki.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Oj, a myslalem, ze wszystko jasne. W pierwszym poscie zaznaczylem, ze tylko Canon wchodzi w gre, i taki tez bedzie moj
    A co do Sigmy.. nie powiem, propozycja byla kuszaca, ale powiedzmy wolalem dac zarobic Canonowi Mimo, ze Sigma jest stawiania w okolicach Canona to jednak na forach duzo ludzi pisalo, ze bodajze pod swiatlo wariuje w jakis sposob (nie pamietam.. gubi ostrosc, mydli?).
    I przedewszystkim, skoro jest tyle pozytywnych opini o tej serii szkiel Canona, wierze, ze nie bede miec tyle (nie)szczescia i nie(trafie) na to 0,0001% wariujacych
    PS A jesli chodzi o walory estetyczne, to jakos Canon mi sie bardziej podoba.. nie chodzi tyle o kolor, co wykonanie (wrazenia wizualne, w dotyku mialem kiedys przez doslownie 10s L4). Chyba wszystko na ten temat
    A jesli ktos to czyta to napisze czemu nie wzialem l4 -
    1. Przyszlosciowo, dla zaoszczenia bedzie w zestawie lapka na statyw
    2. Obsluzy spokojnie telekonwert 1.4 (czy 1.6, juz pozapominalem)
    3. Przede wszystkim - bedzie wykorzystywany na halach, a wiec swiatlo.. Pewnie ze i w l4 mozna podbic iso, ale to bedzie dalej l4 w 2.8 daje wieksze mozliwosci.
    Czemu nie IS?
    Bo uwazam ze nie potrzeba
    1. Dlugie czasy beda ze statywu
    2. Tak do 1/30 moge utrzymac w rece (wprawa z olympusa c740 :])
    3. Bo zostawione 2000 moge prznzaczyc na 24-70L ;-)
    To tak jakby sie ktos zastanawial.. nad l4 czy 2.8.. Najpierw niech sobie sam ustali, co bedzie nim cykac. A czemu nie stalka? Bo czasem mozna sie zatrzymac na scianie i bedzie zly kadr, ew bedzie cos na przeszkodzie z przodu Mam nadzieje, ze komus to cos pomoze. Wszystko zalezy od potrzeb. Amen :P

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów