Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Wątek: Nieostry obraz w wizjerze na szerokim kącie

Dopiero zaczyna Awatar meus

Domyślnie Nieostry obraz w wizjerze na szerokim kącie

Witam
    Mam tymczasowo nie mój 400D, wczoraj wyciągałem z niego matówkę i robiłem jej kąpiel. Wszystko poszło elegancko, włożyłem matówkę na swoje miejsce.

Następnie zrobiłem pare testowych zdjęć z kitem i zauważyłem że przy szerokim kącie obraz na matówce nie jest ostry, mimo że po zrobieniu zdjęcia jest ono ostre w tym miejscu w którym na matówce nie było ostre

Przy wąskim kącie tj - 55mm taka sytuacja nie występuje, obraz jest ostry na matówce i na samym zdjęciu.

Sprawdzałem obiektyw na 20D i nie jest to na pewno wina kita, sprawdzałem także body z wykąpaną matówką z Sigmą 18-50 OS i występowała taka sama przypadłość nieostrości na wizjerze na szerokim kącie jak w kicie.

Dodam jeszcze że nie jest to wina korekcji dioptrii

Co zrobiłem źle? Wszystko jest tak samo jak przed kąpielą matówki. Na pewno włożyłem ją dobrą stroną, porównywałem z drugą sztuką 400D którą mam także u siebie tymczasowo. Pod matówką podłożona jest blaszka, która była tam wcześniej. Sama matówka w ramce może się przemieszczać o około 1mm w lewo/prawo, ale to chyba nie jest powód.

Da się na MF ustawić aby obraz na matówce był ostry, lecz zdjęcie jest wtedy całkowicie nie ostre

Nie wiem, dziwna sprawa, w szczególności że obraz jest ostry przy większej ogniskowej, a przy mniejszej już nie.
    Słyszałem coś o kalibracji matówki? Trzeba coś takiego zrobić przy jej wkładaniu? Jeśli tak to na czym to polega?
    Z góry dzięki za wszelką pomoc odnośnie tego co może być przyczyną

Dodam jeszcze że z 55-250 obraz jest ostry, dziwna sprawa
    Ostatnio edytowane przez meus ; 06-09-2011 o 20:24
    30D | BG-E2 Pro | Sigma 18-50/2.8 EX DC | Canon 55-250 IS STM | Helios 58/2 MC | Auto Chinon 135/2,8 | Falcon 650-1300/8-16

Coś już napisał

Domyślnie

Wyjmij jeszcze raz i przed założeniem blaszki mocującej przechyl aparat tak żeby matówka "bezwładnie" leżała i ułóż ją dokładnie - muszą wszystkie elementy pasować do dziury w korpusie - szczególnie 2 boczne i dolny "ząbek". Potem nie ruszając załóż blaszkę i powinno być dobrze. Moim zdaniem wrażenie ostrego obrazu na większej ogniskowych to złudzenie - ostrość albo jest, albo jej nie ma, zoom do matówki ma się nijak ;-)

Domyślnie

Tak, rzeczywiście.
    Może komuś przyda się jeszcze ten temat w przyszłości także odpowiadam że rozwiązaniem jest ponowienie procedury wyciągnięcia i włożenia matówki

Teraz przy zaciskaniu blaszki czułem w kościach że matówka dobrze leży i jak się okazało tak było Wszystko już jest w porządku.
    Poprzednim razem ząbek musiał nie zaskoczyć całkowicie w swoje miejsce, ponieważ nie ma prawa tam być luzu.
    Swoją drogą dziwna sytuacja z tą nieostrością na szerokim kącie, nie wiem czy to złudzenie czy nie - ale tak było.

Dzięki wszystkim
    30D | BG-E2 Pro | Sigma 18-50/2.8 EX DC | Canon 55-250 IS STM | Helios 58/2 MC | Auto Chinon 135/2,8 | Falcon 650-1300/8-16

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Domyślnie

W czym i dlaczego kąpałes matówkę?

Domyślnie

Na początek woda z mydłem, a potem izopropanol.
    Czyściłem bo mało co było przez nią widać Początkowo chciałem wyczyścić prostszym sposobem, ale niestety bardziej pobrudziłem niż wyczyściłem, więc musiałem zmienić taktykę

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Domyślnie

Czyściłem bo mało co było przez nią widać
    No,to jest powód .
    Dzięki za odpowiedż.

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez meus Zobacz posta
    ...Początkowo chciałem wyczyścić prostszym sposobem, ale niestety bardziej pobrudziłem niż wyczyściłem, więc musiałem zmienić taktykę
    No to tym "prostszym sposobem" zniszczyłeś matówkę. Matówki się nie dotyka - niczym. Mikrorowki albo się łamią albo zatykają brudem - nowa matówka to zdaje się ok 100 zł.

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Domyślnie

Być może teoretycznie.
    W praktyce, kilka razy czyściłem matówki delikatnie mechanicznie i w żadnym z przypadków ani ja ani ktokolwiek nie zauważył żadnej różnicy.
    Ostatnio edytowane przez meus ; 07-09-2011 o 12:30

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez meus Zobacz posta
    Być może teoretycznie.
    W praktyce, kilka razy czyściłem matówki delikatnie mechanicznie i w żadnym z przypadków ani ja ani ktokolwiek nie zauważył żadnej różnicy.
    Wiesz, w ciągu ostatnich 50 lat zniszczyłem sobie dwie matówki. Obydwie dotykając pędzelkiem. Jedno czyszczenie było dość bolesne - kosztowało mnie ponad 100 DM (to od Deutsche Mark) w czasach kiedy za tę sumę można było spokojnie pożyć przez 2 tygodnie.

Można dmuchać z gruchy, można moczyć, płukać ale nie powinno się dotykać. Oczywiście możesz mieć szczęście i może się udać niczego nie uszkodzić. Tym razem wygląda na to, że się nie udało i potrzebujasz nową matówke.

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Domyślnie

Ale przecież pisałem że po korekcji pozycji matówki w ramce wszystko jest już w porządku, także wygląda na to że po raz kolejny się udało
    Następnym razem postaram się bardziej uważać, powinno chyba wystarczyć samo płukanie w IPA

Uprawnienia umieszczania postów