Pokaż wyniki od 1 do 10 z 63

Wątek: 7D - jak uzyskać maksymalną rozpiętość tonalną!

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ate Zobacz posta
    jeżeli to dla Ciebie tylko hobby, to bezsensowne jest kupowanie d800.
    Uwielbiam takie posty.
    Odpowiadając na pytanie autora wątku: raw (pełny), iso 100, styl obrazka NEUTRAL lub FAITFUL w zależności od warunków (przeczytaj jak działa faitfull; wklejałem gdzieś na forum) i wszystkie wartości przestaw na minimalne wartości. Spowoduje to, że jotpeg na ekraniku/histogramie będzie bardzo mdły/szary. To zabezpieczy cię przed clippingiem. Potem konwerter cr2 i do dzieła. I cudów tu (7D) niestety... nie ma.
    the silence is deafening

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gietrzy Zobacz posta
    Uwielbiam takie posty.
    Odpowiadając na pytanie autora wątku: raw (pełny), iso 100, styl obrazka NEUTRAL lub FAITFUL w zależności od warunków (przeczytaj jak działa faitfull; wklejałem gdzieś na forum) i wszystkie wartości przestaw na minimalne wartości. Spowoduje to, że jotpeg na ekraniku/histogramie będzie bardzo mdły/szary. To zabezpieczy cię przed clippingiem. Potem konwerter cr2 i do dzieła. I cudów tu (7D) niestety... nie ma.
    Ustawienie stylu kolorów nie ma wpływu na surowe dane (ma wpływ tylko na JPG zaszytego w RAWie). To samo tyczy się ustawień odszumiania.
    Dla największej dynamiki z tej puszki trzeba faktycznie ustawić pełny raw, iso 100, wyłączyć D+ i optymalizator jasności. Zdjęcia robię tylko w RAW, więc nawet sobie głowy nie zaprzątam profilami kolorów... chyba, że żyję w błędzie, to mnie z niego wyprowadźcie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez eclipsis Zobacz posta
    Ustawienie stylu kolorów nie ma wpływu na surowe dane (ma wpływ tylko na JPG zaszytego w RAWie). To samo tyczy się ustawień odszumiania.
    Dla największej dynamiki z tej puszki trzeba faktycznie ustawić pełny raw, iso 100, wyłączyć D+ i optymalizator jasności. Zdjęcia robię tylko w RAW, więc nawet sobie głowy nie zaprzątam profilami kolorów... chyba, że żyję w błędzie, to mnie z niego wyprowadźcie
    Style kolorów mają sens w przypadku RAW w kontekście histogramu i oceny podglądu na wyświetlaczu. Dlatego dobrze jest trzymać się Faithful albo Neutral.

A D+ to nic innego jak obraz niedoświetlony o 1 EV. Dlatego nie działa ISO 100. Przydatne sporadycznie kiedy fotografuje się do JPEG.

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez szmigielDESIGN Zobacz posta
    Style kolorów mają sens w przypadku RAW w kontekście histogramu
    Dziękuję.
    the silence is deafening

Uprawnienia umieszczania postów