Strona 1 z 7 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 63

Wątek: 7D - jak uzyskać maksymalną rozpiętość tonalną!

Domyślnie 7D - jak uzyskać maksymalną rozpiętość tonalną!

Zakupiłem niedawno 7D. Po zakupie okazało się, że moja stara 40D radzi sobie o niebo lepiej jeśli chodzi o rozpiętość tonalną. Naczytałem się tekstów i testów na optycznych i w innych miejscach, że format mRAW i sRAW podnosi DR (DR- dynamic range - rozpiętość tonalna) i zmniejsza szumy. Jako, że nie potrzebowałem 18MPix, ochoczo ustawiłem aparat na mRAW... aż do dzisiaj.
    Przeprowadziłem testy i wynika z nich kilka następujących faktów:

-Rozpiętość tonalna jest najwyższa w pełnym formacie RAW z włączoną funkcją "priorytet jasnych partii obrazu".

-RAW potrafi przenieść do 2EV (3EV po włączeniu D+) więcej informacji ze świateł niż mRAW i sRAW

-mRAW i sRAW ma z pełnym formatem RAW mało wspólnego. Obcina bardzo dużo z góry.

-Funkcja D+ nie jest tylko sztucznym wyciąganiem świateł, ale innym sposobem sczytywania danych z matrycy lub zwiększeniem głębi bitowej zapisanych plików. Pliki z D+ są większe (przenoszą więcej detali z racji innego sposobu sczytywania, lub zapisywania w piku pełnej - nieokrojonej wersji RAWa)

Podsumowując, jak 7D, to tylko RAW + "D+", (choć nie wiem jaki to będzie miało wpływ na szum przy wysokich ISO, ale sprawdzę to wieczorem i dodam na forum).

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Przeniesione.

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Coś już napisał

Domyślnie

z tego co wiem to formaty mRAW i sRAW sa sztucznie utworzone ze zyklego RAW poprzez matematyczne operacje na grupach pixeli:

http://lclevy.free.fr/cr2/index.html#sraw
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    a funkcja D+ powoduje, że minimalne ISO ze 100 skacze na 200 - co by świadczyło o tym, że aparat robi kombinacje podobne jak przy "połówkowych ISO" 125, 160 itd.
    Ostatnio edytowane przez zuber ; 06-09-2011 o 14:23 Powód: Automerged Doublepost

Coś już napisał Awatar fabian
    Miasto
    krk/ski

Domyślnie

...a czy to nie jest tak, że przy D+ o co jest w cieniach szumi bardziej, znacznie bardziej?

Coś już napisał

Domyślnie

wydaje mi sie ze tak.

Bo to dziala chyba tak, ze jesli wybierzemy ISO 200, to aparat tak naprawde robi w ISO 100 i potem podbija o 1EV + bierze detale w swiatlach naswietlone przy ISO 100.

Domyślnie

Robiłem z d+ i bez d+ na iso 6400... jakiejś masakry totalnej nie ma.
    Da się poznać które jest które, ale nie jest to oczywiste na pierwszy rzut oka.
    Zobaczę jeszcze 6400 D+ vs 3200 forsowane o 1EV. Sprawdzę również na iso200 i na iso100+1EV. Nie daje mi to spać

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zuber Zobacz posta
    Bo to dziala chyba tak, ze jesli wybierzemy ISO 200, to aparat tak naprawde robi w ISO 100 i potem podbija o 1EV + bierze detale w swiatlach naswietlone przy ISO 100.
    D+ to funkcja programowa i działa tak jak napisałeś. Dokładnie to samo można sobie zrobić "ręcznie" naświetlając o 1EV za mało i wywołując RAW z bardziej stroma krzywą kontrastu.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

mm.. jak funkcja D+ ja i priorytet jasnych partii obrazy może działać na RAW ? RAW nie jest obrabiany przez procesor obrazu. Więc nie ma możliwości działania na raw, na jpg owszem ale RAW ?

Początki nałogu Awatar KNC

Domyślnie

Szymon - w puszcze nie, ale na kompie już tak. I to lepszym prockiem- zatem można zrobić z lepszym rezultatem.

Początki nałogu
    Miasto
    Wwa

Domyślnie

Matryca ma określony stosunek sygnał/szum i żadne mrawy srawy i inne deplusy tego nie zmienią. To, że matryca w 7D jest cienka, to żadna nowość.
    5D 50/1.8 STM + 100/2.8 L IS USM

Strona 1 z 7 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów