a jest jakiś problem w obrabianiu całego rawa z d800? komputer z i7 i 8 czy 12GB ramu to nie jest majątek. jeżeli traktujesz foto zawodowo, to będzie stać Cię i na puszkę i na komputer. jeżeli to dla Ciebie tylko hobby, to bezsensowne jest kupowanie d800.
życie zaczyna się po 50tce (najlepiej f1.2L) | www.arturbukowski.com
Ostatnio edytowane przez Thomason2005 ; 06-03-2012 o 17:33 Powód: Automerged Doublepost
Odkopuję by podzielić się z Wami tym co się dowiedziałem i co zdaje się pokrywać z wynikami mojej pracy w 100%. Pełnoprawnym RAWem można nazwać tylko ten w pełnej rozdzielczości (jakiś amerykaniec rozgryzł kodowanie plików RAW, mRAW i sRAW w 7d), a m i s mają dodatkowo zmieniony system zapisu koloru (na różnicowy) i przypominają bardziej TIFFa niż RAWa. Właśńie dlatego w m i s zobaczyć można duży spadek całkowitego DR w stosunku do pełnego formatu RAW. Funkcje D+ i optymalizator jasności (jak już pisano wcześniej) to tylko programowy ficzer.
Ostatnio edytowane przez eclipsis ; 11-04-2012 o 12:16
Uwielbiam takie posty.
Odpowiadając na pytanie autora wątku: raw (pełny), iso 100, styl obrazka NEUTRAL lub FAITFUL w zależności od warunków (przeczytaj jak działa faitfull; wklejałem gdzieś na forum) i wszystkie wartości przestaw na minimalne wartości. Spowoduje to, że jotpeg na ekraniku/histogramie będzie bardzo mdły/szary. To zabezpieczy cię przed clippingiem. Potem konwerter cr2 i do dzieła. I cudów tu (7D) niestety... nie ma.
the silence is deafening
Ustawienie stylu kolorów nie ma wpływu na surowe dane (ma wpływ tylko na JPG zaszytego w RAWie). To samo tyczy się ustawień odszumiania.
Dla największej dynamiki z tej puszki trzeba faktycznie ustawić pełny raw, iso 100, wyłączyć D+ i optymalizator jasności. Zdjęcia robię tylko w RAW, więc nawet sobie głowy nie zaprzątam profilami kolorów... chyba, że żyję w błędzie, to mnie z niego wyprowadźcie![]()
Style kolorów mają sens w przypadku RAW w kontekście histogramu i oceny podglądu na wyświetlaczu. Dlatego dobrze jest trzymać się Faithful albo Neutral.
A D+ to nic innego jak obraz niedoświetlony o 1 EV. Dlatego nie działa ISO 100. Przydatne sporadycznie kiedy fotografuje się do JPEG.
Wyznaję podobną zasadę, ale rózróżniam jednak pewne sytuacje. Co innego gdy się opiniuje produkty posługując sie subiektywną skalą ocen, a co innego gdy w grę wchodzi fizyka z matematyką.
To, że sony i canon wypadają inaczej to kwestia priorytetów konstruktorów matryc (i ich umiejętności). Patrząc na to co serwuje ostatnio canon widac, że priorytetem jest filmowanie, odszumianie itd. Ludzie z canona doszli do takich wniosków jak tu prezentowana jest często na forum - taka DR wystarczy, naucz się naświetlać. Nie wszyscy jednak tak uważają.
Dla mnie bardzo znamienne jest to, że do tej pory nie pokazano na dxo wykresów 5dmk3.
Nikon, Leica, Hasselblad, Mamiya, FKD i jeszcze kilka innych ...
Jacku nie chce mi się już ciągnąć tego tematu, bo to jet trochę niekonstruktywne ale nie wierzę po prostu nie wierzę w to, że taki fachowiec jak Ty uważa, że obrazowanie aparatu da się ująć w kilka cyferek i jakieś wykresy. To zresztą dotyczy setek innych produktów w wielu branżach.
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner