Strona 3 z 7 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 63

Wątek: 7D - jak uzyskać maksymalną rozpiętość tonalną!

Pełne uzależnienie Awatar jacek_73
    Miasto
    53 N, 18 E

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    ...temu go nie kupiłem mimo, że byłem bardzo napalony po premierze .
    I być może popełniłeś błąd, bo matryca w 7D jest jedną z lepszych i ciężko znaleźć scenę gdzie nie zmieści się histogram w 7D a w sony alfa się zmieści U mnie model odpadł ze względu na brak programów tematycznych - jednak przeważnie najlepiej zlecić wszystko automatyce a głowę sobie zaprzątać czymś ważniejszym :rolleyes:
    Jestę fotografę
    miszcz martwi się o podpis

Bywalec
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Dla znawców/specjalistów od sraczki - cropy 1:1:
    7D - iso 400 - pomieszczenie, świetlik od góry
    http://imageshack.us/photo/my-images/692/7d400.jpg/

A900 - iso 400 - na powietrzu
    http://img220.imageshack.us/img220/8377/a900400.jpg

Obu już nie mam. Z czego pozbycie się 7D uważam za jeden ze swoich głupszych kroków (zamieniłem na FF Canona w opakowaniu zastępczym).

Domyślnie

W znakomitej większości fotografii 5 EV dynamiki powinno w zupełności wystarczyć. 5 EV oferuje każda, nawet najbardziej amatorska lustrzanka cyfrowa.

W 7D z RAWa przy niskich ISO (100-400) można z powodzeniem wykorzystać 9 EV. W przypadku JPEGa przy "wąskich" profilach (Faithful, Neutral) dostępne jest 6.8 EV lub 7.8 EV przy wykorzystaniu funkcji D+.

Jeżeli komuś coś się w dynamice nie mieści i jest przekonany, że nie da się inaczej zrobić zdjęcia to pozostają filtry połówkowe (np. Cokin), albo średni format za 50.000 zł.

Tymczasem polecam lekturę na temat systemu strefowego i korzystania z pomiaru punktowego.

Problemem 7D nie jest matryca z wąską rozpiętością tonalną, ale stosunkowo kiepsko rozwiązany (jak na dzisiejsze standardy), oraz trudny w opanowaniu, matrycowy pomiar światła.

Pełne uzależnienie Awatar jacek_73
    Miasto
    53 N, 18 E

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez andrzej3k Zobacz posta
    Dla znawców/specjalistów od sraczki - cropy 1:1:...
    Andrzeju - miałeś wyjątkowo udany 7D i wyjątkowo nieudaną a900
    Jestę fotografę
    miszcz martwi się o podpis

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jacek_73 Zobacz posta
    I być może popełniłeś błąd, bo matryca w 7D jest jedną z lepszych ....
    Cóż zaważyło jeszcze to, że ja coraz mniej mam ochotę dźwigać te kilogramy, a 7D to już spory klocek.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Początki nałogu
    Miasto
    Wwa

Domyślnie

Cóż zaważyło jeszcze to, że ja coraz mniej mam ochotę dźwigać te kilogramy......
    To przychodzi z wiekiem.
    5D 50/1.8 STM + 100/2.8 L IS USM

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Panowie ale dxo czy jak mu tam (kiedyś pisał o tym gość na dpreview) jest firmą która siedzi w kieszeni Sony (to że ma siedzibę we Francji jest bez znaczenia). Nie ma szans żeby tam inne matryce wypadły dobrze. Pomijam już że niektóre "testy" stamtąd nijak się nie pokrywają z praktyką.
    W ten sposób można podważyć wszystko. DxO jest jedyną znaną mi instytucją, która przeprowadza i publikuje testy mając sporą wiedzę o mniemaniu i osobiście czuję się zdecydowanie za krótki na to, by móc je podważyć. Tak naprawdę nie ma tu wielkiej filozofii i pola do manipulacji a jedynie trochę elementarnej matematyki.

W praktyce złowróżbnie wyglądające na wykresie różnice są do wydłubania z RAW przy b. mocnym forsowaniu, zakres ten jest już dość kiepsko skwantyzowany, więc może się to komuś z praktyką nie pokrywać - ale suche fakty są takie, że jednak matryce od Soniacza mają trochę więcej DR.
    Ostatnio edytowane przez czornyj ; 02-03-2012 o 07:21

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cóż każdy wierzy w to co mu wygodniej .
    Niestety ja jestem słabej wiary i nie wierzę serwisom w których dziwnym trafem jeden producent jest zawsze naj. Życie pokazuje że to nie jest wszystko takie oczywiste jakby nam chcieli wcisnąć marketingowcy.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

sv
    Guest

Domyślnie

Cóż każdy wierzy w to co mu wygodniej .
    Niestety ja jestem słabej wiary i nie wierzę serwisom w których dziwnym trafem jeden producent jest zawsze naj. Życie pokazuje że to nie jest wszystko takie oczywiste jakby nam chcieli wcisnąć marketingowcy.
    Mam dokładnie te same odczucia odnośnie tego serwisu :-)

Domyślnie

Problemem tej puszki to jest przede wszystkim ilość upakowanych mpix na matrycy. Może w tej chwili wraz z postępem technologicznym byłoby lepiej z szumami, ale jeszcze te kilka lat temu, było to po prostu za dużo.
    Obrazek faktycznie daje specyficzne ziarno, chociaż w niektórych przypadkach może się podobać.
    Z pewnością trzeba też dodać, że RAWy dużo lepiej wychodzą niż formaty pośrednie. W przypadku 5D mrkII nie widzę zbytniej różnicy między RAWem, a mRAWem i w takim wypadku robiąc zdjęcia najczęściej korzystam z tej drugiej opcji. Przy 7D zakupiłem większą pamięć i trzaskam zdjęcia w pełnej rozdzielczości. Jedynym problemem jest oczywiście dłuższy czas obrabiania takiego zdjęcia (więcej zżera zasobów PCeta). Ciekaw jestem, jak będą ludzie obrabiać foty z D800 - chyba większość będzie korzystać z formatów pośrednich...
    Ostatnio edytowane przez Thomason2005 ; 05-03-2012 o 14:32

Strona 3 z 7 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów