Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 22

Wątek: Canon 5d mkII - problem z matycą.

Mieszany widok

Domyślnie Canon 5d mkII - problem z matycą.

Witam,

Proszę o poradę. Byłem ostatnio nagrywać przez dłużą chwilę film moim Canonem 5d na jakości HD. Pomieszczenia były ciemne, oświetlone intensywnymi kolorami światła (czerwień, fiolet) - kojarzy mi się określenie oczoje..e lub fluorescencyjne.

Nie wiem czy to miało znaczenie, ale od tego momentu mój aparat robi zdjęcia (co piąte, co siódme) wygląda tak:

Albo jest w większości szare albo ma pasek innego koloru przez środek zdjęcia. Większości RAWów w ogóle się nie da zgrać na dysk.
    Pomocy, możecie mi coś doradzić? Czy czeka mnie wymiana matrycy? Z tego co wiem to nie tania naprawa

Boli... :/
    KRK Studio

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Domyślnie

Wykluczasz kartę pamięci? Coś ze zgrywaniem? bo na awarię matrycy to mi nie wygląda.Migawka?
    Ostatnio edytowane przez janmar ; 05-09-2011 o 21:01

Domyślnie

Najpierw sprawdź czy to nie karta. Po USBie zrób sobie parę zdjęć, jeśli te nie będą uszkodzone to albo karta albo coś z jej kontrolerem w aparacie...

Domyślnie

moim zdaniem może to być wina karty pamięci. próbowałeś na innych kartach ?
    pozdrawiam
    Paweł

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Na kartach Preteca pojawiały się takie kwiatki i był to błąd zapisu na karte.

Dopiero zaczyna Awatar george
    Miasto
    PL

Domyślnie

Tak jak poprzednicy piszą - najlepiej najpierw wykluczyć błąd karty, później można próbować, ja kiedyś restartowałem do fabrycznych ustawień np.
    Może przetestuj samą kartę/zrób zdjęcia na innej karcie i ten tryb przez usb będzie najlepszą metodą na sprawdzenie błędów samego aparatu.
    Jeśli nie możesz zgrać RAWów z karty to nie wydaje mi się, żeby to była wina matrycy (ale serwisantem nie jestem), natomiast wielokrotnie widziałem pouszkadzane jpg z kart i właśnie podobnie wyglądały. Powodzenia

Domyślnie

Błąd pojawiał się na dwóch kartach, ale spróbuję na pozostałych jutro, sprawdzę USB itd.
    Obyście mieli rację panowie...
    KRK Studio

Zablokowany
    Miasto
    EL PL

Domyślnie

wyjmij baterie na parę godzin - ale nie tylko tą główną ale także "pastylkę" od podtrzymania

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

to jeszcze czytnik sprawdź.. ale stawiam na kartę.. to typowy objaw..
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Zablokowany
    Miasto
    EL PL

Domyślnie

a jak na różnych kartach jest problem - może uszkodzeniu uległ jeden z "drucików" złącza w samym aparacie ? nie da się tam zaświecić i spojrzeć czy wszystko proste i na swoim miejscu ?

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów