Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Wątek: AF w 18-55 IS - raz działa, raz nie

Dopiero zaczyna Awatar meus

Domyślnie AF w 18-55 IS - raz działa, raz nie

Witam
    Mam chwilowo w rękach 18-55 IS, obiektyw nie jest mój ale mam z nim pewien problem.

Otóż gdy włączamy aparat z obiektywem w AF - AF nie działa.
    Gdy przełączymy na MF, chwilę go "rozruszamy" i z powrotem na AF - AF chwilę podziała, a potem z powrotem to samo.

Spotkaliście się z podobnym problemem? Ewidentnie raz coś łączy, raz nie łączy - więc może to uszkodzony flex? Da radę to zrobić w warunkach domowych?
    30D | BG-E2 Pro | Sigma 18-50/2.8 EX DC | Canon 55-250 IS STM | Helios 58/2 MC | Auto Chinon 135/2,8 | Falcon 650-1300/8-16

Coś już napisał
    Miasto
    Sanok

Domyślnie

Wygląda na uszkodzoną (pękniętą) taśmę/flex układu AF.

Pełne uzależnienie Awatar mxw
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez meus Zobacz posta
    Ewidentnie raz coś łączy, raz nie łączy - więc może to uszkodzony flex?
    tak, to uszkodzony flex.
    dodatkowo sprawdź działanie przysłony i zależność działa-nie działa od ustawionej ogniskowej (zoom). u mnie np. EF-S 10-22 działał dobrze na ogniskowych 12-22, a na 10mm przerywała przesłona i aparat się zawieszał. wystarczyło o tym pamiętać i można było w miarę spokojnie robić zdjęcia.

Cytat Zamieszczone przez meus Zobacz posta
    Da radę to zrobić w warunkach domowych?
    jak kupisz nowego flexa, to raczej spokojnie dasz radę go wymienić. manuale znajdziesz w sieci. naprawa samego flexa nie ma sensu.

przykładowe aukcje - flex za 24-38 zł:
    http://allegro.pl/flex-do-obiektywu-...793086252.html
    http://allegro.pl/focus-flex-do-cano...788200664.html

pamiętaj tylko, że w tym obiektywie (jak w większości) są dwa flexy: do AF i do przysłony. sprawdź oba, kup i wymień ten właściwy. nie wiem, czy nawet nie będzie trzeciego do IS.

a tu instrukcja naprawy za 12 zł lub naprawa za 75 zł:
    http://allegro.pl/naprawa-canon-18-5...798180271.html
    pozdro.,
    m.

Domyślnie

Tak, rzecywiście, dopiero rozkręcałem szkło zgodnie z instrukcją znalezioną na forum i poszedł flex.
    Zamówiłem na Allegro nową taśmę, mam nadzieję że uda się to naprawić w warunkach domowych.
    Dzięki za odpowiedzi
    30D | BG-E2 Pro | Sigma 18-50/2.8 EX DC | Canon 55-250 IS STM | Helios 58/2 MC | Auto Chinon 135/2,8 | Falcon 650-1300/8-16

Domyślnie

Witam
    Nie zakładam kolejnego tematu, tylko podpinam się pod mój ostatni ponieważ chodzi prawie o to samo.

Wymieniałem flexy w 18-55 IS już 2 razy, wszystko za każdym razem szło dobrze. Dzisiaj wymieniałem w trzecim obiektywie i po skręceniu okazało się że AF działa tylko w jedną stronę. Co może być przyczyną tego?

Domyślnie

Kilka godzin temu skończyłem wymieniać także taśmę. Na pewno dobrze poskładałeś obiektyw, mam na myśli czy wszystko wskoczyło na swoje miejsce? Najpierw sprawdziłbym czy ten pająk z palcami jeździ po dobrych ścieżkach. Za pierwszym razem jak poskładałem to nie wskoczyło dokładnie i był przesunięty, jeździł po 2 ścieżkach jednocześnie.

Uprawnienia umieszczania postów