Wstawię to co napisałem w innym topicu
No dobra
Właśnie dotarł do mnie Kata NG5737 więc podzielę się wrażeniami na temat tego plecaka, może się przydadzą komuś bo niestety w niewielu sklepach można go obejrzeć.
Ogólnie:Plecak jest bardzo duży i co najważniejsze nie wygląda na torbę foto. Zabezpieczenie sprzętu jest całkiem przyzwoite, ale jeżeli ktoś oczekuje sztywnych ścianek to ten plecak nie jest dla niego. Ścianki są grube ale nie są całkowicie sztywne, niemniej jednak sprzęt imho jest całkiem nieźle chroniony. Całość jest wykonana z dwóch rodzajów materiału - juty i bawełny o strukturze takiej samej jak materiał na mundury armii USA. Wykonanie jest przyzwoite nie widać niedoróbek.
Miejsce na sprzęt:W komorach można zupełnie spokojnie zmieścić dwa body z gripami i podpiętymi tele, plus zostaje jeszcze cała masz miejsca na inne szkła ewentualnie kolejne body ale już bez szkła tudzież lampy. Miejsce na laptopa jest bardzo dużo. Zmieściłem w nim testowanego 17" a panoramiczna 14 wchodzi idealnie i jest zapinana na sztywno.
System nośny jest więcej niż bardzo dobry. Wygodny z pełną możliwością regulacji szelek, z regulowanym padem biodrowym oraz regulowanym paskiem piersiowym. Wyprofilowanie oraz miękkość/twardość pleców jest na idealnie dobranym poziomie.
Funkcjonalność: Jak już pisałem ilości miejsca na sprzęt nie zabraknie nawet najbardziej wymagającym użytkownikom, ale są też wady. Wyciąganie/wkładanie laptopa jest średnio wygodne (ale kto ciągle wyciąga i wkłada lapa?) Jeżeli komuś zależy nam na szybkim wyciąganiu sprzętu foto to również będzie rozczarowany. Żeby dostać się do sprzętu foto trzeba odpiąć dwa paski mocujące klapę górną oraz otworzyć całkiem długi zamek.
Jednak dla mnie te dwie wady nie są uciążliwe, tym bardziej że są równoważone przez szereg zalet takich jak możliwość mocowania statywu co najmniej w 4 różnych miejscach (po bokach, pod plecakiem i na plecaku na tyle) czy też ilość różnych kieszeni zamykanych na zamki, zatrzaski. Wygodne jest również to że plecak ma kilka uchwytów pozwalających przytroczyć do niego dodatkowy sprzęt (niekoniecznie foto). Rozczarowaniem może być komora "cywilna" przeznaczona na rzeczy osobiste. Myślę że już przy tej wielkości plecaka konstruktorzy mogli pójść ciut dalej i ją troszkę powiększyć. Dostęp do niej jest możliwy po odpięciu dwóch pasków mocujących klapę i rozsznurowaniu ściągacza. Ważne jest to że można zdemontować przegrodę dzielącą plecak na część foto i część na rzeczy prywatne. Dzięki temu rozwiązaniu w miarę potrzeb można albo zwiększyć miejsce na aparaty, albo zwiększyć miejsce na rzeczy prywatne.
Ochrona przeciwdeszczowa:Tutaj plecak wypada również bardzo dobrze. Sam materiał (juta) jest na tyle ciasno tkany, że krople deszczu nie wsiąkają w niego, jednakże w przypadku dużych opadów mamy do dyspozycji specjalny impregnowany worek na plecak. Dużą zaletą jest to że ów worek nie jest na stałe przytwierdzony do plecaka co ułatwia jego suszenie po użyciu.

Podsumowanie:
ZALETY:
+ ogromna ilość miejsca na sprzęt foto
+ ogromna komora na laptopa
+ duża ilość kieszonek
+ kilka możliwości montażu statywu
+ zabezpieczenie przeciwdeszczowe
+ system nośny
+ nie wygląda jak plecak na sprzęt foto (raczej jak plecak wojskowy)
+ możliwość mocowania dodatkowego wyposażenia
+ jakość materiałów (sprawiają wrażenie naprawdę solidnych)
+ możliwość konfigurowania wnętrza zależnie od potrzeb

MINUSY:
- trudno wyciągać laptopa
- sporo zachodu żeby wyciągnąć sprzęt foto
- brak całkowicie sztywnych ścianek
- cena w Polsce (!!!)
- znaczek National Geographic na klapie oraz większy na pokrowcu przeciwdeszczowym

Tutaj widać ile miejsca jest jeszcze na większe laptopy (tutaj zapakowana panoramiczna 14)

Cały zamknięty widać ilość pasków i klamer przydatnych do mocowania dodatkowego sprzętu.

Trzy body z gripami (dwa ze szkłami) plus 3 obiektywy plus 2 lampy

System nośny

Widok z przodu z zapakowaną do pełna kieszenią na rzeczy prywatne, widać też możliwość regulacji zapięcia tylnej klapy

Górna komora wraz z możliwością jej powiększenia, zamykana na ściągacz i pokrywę zapinaną na dwa paski

Sorki za jakość zdjęć i skopany balans bieli ale zrobiłem te zdjęcia całkowicie na szybko w celu pokazania plecaka a nie wydobycia artyzmu itd. Mam nadzieję że mi wybaczycie to fau pax.