Mistrzem ortografii nigdy nie byłem, ale albo "a nóż" źle napisałeś, albo tylko jakoś mi po oczach daje.
Sent from my GT-I9000
7D | 450D | C10-22 3.5-4.5 | S8 3.5 Fish | C28 1.8 | C50 1.4 | C85 1.8 | 430EX II | Phottix|
20mm jest przydatne do zupełnie innych zastosowań niż 35mm. Miałem Sigmę 20mm w I wersji. Z każdym moim body prócz starego styranego 5d ostrzył pływająco czyli z bliska FF z daleka BF (albo odwrotnie - nie pamiętam). rozjazd był masakryczny!! SPrzedałem - nowy właścicel bardzo zadowolony. Wersję II brał bym po wcześniejszym wyselekcjonowaniu bo szkło okazało się zadziwiająco ostre od pełnej dziury (w 5d mkII świetnie ostrzyło używając Live View)
Oko plus aparat - dobrana para.
sprzęt do generowania, rozpraszania, skupiania i rejestrowania świat(ł)a.....
Kontrast i kolory zdecydowanie po stronie eLki, ale to ogólna zaleta eLek a nie tylko tego modelu. Ale z tym zastąpieniem 35L przez 20 Sigmy byłbym ostrożny. Pal licho z jakością obrazka, ale przecież to inne ogniskowe i zupełnie inaczej rozkłada się perspektywa i odwzorowanie. Ja na Canonie 28 1.8 widzę że to nie jest to co daje 35mm a co dopiero porównywać z 20mm.
Porównanie 20mm do 35mm? Odważne
Oczywiście kontrast i kolory lepsze w L, ale i ogniskowa zupełnie różna i cena.
Szkła jeszcze bardziej się od siebie różniące niż 24L i 35L, a tutaj często jest dylemat.
A czy to jest porównanie ogniskowych, czy Canon-L vs Sigma nie-L? Czy ja napisałem że sprzedaję 35L, bo zastępuję ją Sigmą? Po tym porównaniu wiem, że Sigma odstaje od mojej szklarni i jednak trzeba zbierać na 24L![]()