macie coś do powiedzenia na temat podpięcia takiego obiektywu >klik< do 50d ?
macie coś do powiedzenia na temat podpięcia takiego obiektywu >klik< do 50d ?
no jest to ogólnie bez sensu.
Jest to obiektyw średnioformatowy i pod średni format projektowany dlatego też podpinając go do FF dostaniesz tak naprawdę cropa (x1.74 jeżeli dobrze liczę) czyli z 80mm zrobi Ci się ~140mm.
Ale to też musiałbyś mieć jakąś przejściówkę żeby odsunąć obiektyw od matrycy bo odległość w średnim formacie szkła jest wieksza niż w małym obrazku.
No i oczywiście brak AF. Full manual.
Nie wiem w ogóle czy są takie przejściówki?
Jak chcesz tanie 80mm polecam używany 85/1.8 canona. Świetne szkło za świetną kasę.
Jasne, ostre, szybkie i tanie.
5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Goomis, przecież ogniskowa na obiektywie jest realną ogniskową a nie przeliczaną. Mnożnik jest taki sam jak przy każdym innym szkle.
canon, olympus
No ale moment. Jest to obiektyw który ma kąt widzenia dla matrycy 6x4,5cm tak? Więc podpinając go pod mniejszą matryce (liczyłem dla FF sorry :-P) 24x36mm dostajemy wycinek obrazu czyli cropa. (ogniskowa jest taka sama ale wycinek obrazu daje nam inny kąt widzenia) To chyba działa tak samo jak szkła FF podpięte pod APS-C? Prawda? Oczywiście ogniskowa jest niezmienna no ale przeliczamy efekt jakby w ogniskowej bo łatwiej to zobrazować? (jak z FF do APS-C?) Chyba, że się mylę?
No czyli ekwiwalent ogniskowej 140mm dla małego obrazka. Czy tak lepiej? :-P
Ostatnio edytowane przez Goomis ; 02-09-2011 o 22:57
5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk
chyba jednak realna ogniskowa 80mm :-D
kolega nie napisał od której mamijki (6*4,5, 6x7 a może jeszcze innej?), ale to nie jest istotne
ustawianie ostrości manual, ustawianie przysłony również, waga chyba zdecydowanie większa od analogicznych szkieł FF
a może chodzi o wiekowy sprzęt 24x36?
Ostatnio edytowane przez v.1958 ; 03-09-2011 o 06:41
A kliknąłeś w podany link?
Adapter wygląda tak : http://www.ceneo.pl/7610556
PZDR
Goomis, no cóż... mylisz się
80 mm to 80 mm, kąt widzenia uzależniony jest od wielkości matrycy, ale wartości ogniskowych podawane są bezwzględnie, z racji popularności przyjęło się, że "tymi właściwymi" są ogniskowe dla FF i że 50 mm to standard
canon, olympus
tym bardziej, że zwykliśmy podawać ekwiwalent dla małego obrazka - więc ogniskowa 80mm dla średniego formatu odpowiada ogniskowej 50mm dla małego obrazka (tak w skrócie)...ale to ciągle 80mm, które zakładając na APS-C da ekwiwalent 120mm![]()
Jestę fotografę
miszcz martwi się o podpis