Witam wszystkich użytkowników aparatów marki Canon i nie tylko. Śledzę Wasze forum ponieważ sam od dawna jestem związany tylko z tą marką. Mam jednak dylemat związany z właśnie testowaną lampą.
Wykonuję obecnie zdjęcia aparatem (eos40D) wyzwalanym z modułu do rejestrowania bardzo szybkich ujęć konkretnie zwierząt przecinających wiązkę lasera (high speed photography). Posiadam już lampę 580 EX. W tego typu zdjęciach wymagane są nastawy lampy 1:128. Ponieważ pracuję z obiektywem 2,8/100 czyli sporo odsuniętym od obiektu, a przysłona musi byś mocno przymknięta zachodzi potrzeba domontowania dodatkowego źródła światła. I właśnie tu pojawia się pytanie czy musi to być druga 580EX czy też wystarczy testowana Yongnuo 565. Wygląda zachęcająco (jak każda kopia za 1/3 ceny oryginału).
Warunek jest następujący:
- musi być zamontowana na statywie tak samo jak lampa canon,
- ma być nią sterowana - nie aparatem
oraz powinna mieć nastawioną moc 1:128.
Aparat ma długi czas naświetlania gdyż zdjęcia są wykonywane w całkowitej ciemności.
Bardzo proszę szanownych forumowiczów o podzielenie się sugestiami czy Yongnuo będzie współpracowała z 580 EX w takim zakresie jak opisałem. Czy brak funkcji HSS w tym przypadku ma jakieś znaczenie. Z góry dziękuję.