Strona 7 z 9 PierwszyPierwszy ... 56789 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 83

Wątek: [minitest] lampa YONGNUO YN565EX

Coś już napisał

Domyślnie

Kupiłem pod koniec września. Do tej pory wszystko działa tak jak w dniu odebrania paczki.

Początki nałogu

Domyślnie

Kupiłem tą lampę poprzez ebay, dotarła do mnie chyba na początku października. Jeśli chodzi o plusy i minusy to zostały już opisane wcześniej (i to wszystko jest prawdą), ja ze swej strony powiem że trzeba się do niej przyzwyczaić i "dostroić" na swoją modłę. Do pierwszego używania podszedłem z marszu i niestety zaskoczyło mnie to że lampa jakoś "dziwnie" zachowywała się błyskając, a następnie niespodziewanie się wyłączając. Okazało się że fabrycznie ustawione było oszczędzanie baterii które wyłączało lampę po jakimś tam czasie. Cóż trzeba czytać instrukcję i śledzić ustawienia. Drugą sprawą jest znaczenie kolorowej diody z tyłu. Gdy świeci na czerwono to wszystko jest ok, lampa naładowana. Natomiast jak ta dioda zaświeci na zielono to oznacza, że albo baterie siadły, albo jeszcze lampa się nie naładowała. Dla mnie osobiście odwrotna kolorystyka byłaby bardziej logiczna.
    Ostatnio edytowane przez jkl8 ; 05-01-2012 o 23:50

Coś już napisał
    Miasto
    Podkarpacie

Domyślnie

Pieknie dziękuję forumowiczom za powyższe odpowiedzi i jakoś skuszę się na nią i zobaczymy co będzie. W razie czego w torbie leży Canonik. Pozdrawiam

Coś już napisał Awatar skylight

Domyślnie

Sorry, za odkopanie wątku, ale właśnie testuje Yongnuo i zainteresował mnie ten temat.
    Faktycznie to bardzo fajnie wykonana lampa, przede wszystkim palnik chodzi bardzo fajnie, no i faktycznie wszystko się trzyma kupy (bynajmniej nie wypada to gorzej od systemowych lamp w moim odczuciu). Fajnie reaguje na sygnał w pracy z wbudowaną lampą, zestaw odpala z kilku metrów z każdej strony bo to zwłaszcza poszło pod testowanie głównie
    Faktycznie brakuje HSS, ale z drugiej strony czy to się faktycznie przydaje? Bynajmniej różnica cenowa dla systemowej alternatywy jest na tyle duża, że... trzeba sobie samemu odpowiedzieć na pytanie.

A działał tym ktoś w trudniejszych warunkach, na jakiś weselach czy cuś takiego?
    Fotografować to znaczy wstrzymać oddech, uruchamiając wszystkie nasze zdolności w obliczu ulotnej rzeczywistośc /Henri Cartier - Bresson

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez skylight Zobacz posta
    Faktycznie brakuje HSS, ale z drugiej strony czy to się faktycznie przydaje
    Jeżeli ktoś fotografuje w warunkach w których jest niezbędny wtedy brakuje go, wszystko zależy od tego do czego potrzebna Ci lampa. Ja zdecydowałem się na YN565 bo HSS mi niepotrzebny, choć kilka razy by się przydał. Jak to mówią lepiej mieć niż nie mieć (również kilka stówek zaoszczędzonych w kieszeni).
    A działał tym ktoś w trudniejszych warunkach, na jakiś weselach czy cuś takiego?
    Na weselu może nie używałem, ale w kościele, w klubach itd.
    TTL jest i przede wszystkim działa. Z 5D brak jakichkolwiek problemów z 450D również.
    Kiedyś do 450D miałem Nissina di622 mki i powiem tak: różnica w działaniu automatyki kolosalna.. na korzyść 565.

Wink

W trudniejszych warunkach widać, że gorzej sobie radzi z zarządzaniem energią (długo się ładuje i dużo mniej razy błyska) jednak 580ex II rozpieszcza Ale za tą cenę uważam, że warto Jest moją zapasową lampą i w tej roli jest znakomita. A i bardzo mnie irytuje to, że palnik w jedną stronę odchyla się tylko o 90 st to jest irytujące (co pewnie jak ktoś wcześniej nie miał canona nie będzie mu przeszkadzało)
    pozdrawiam!
    5d+5d mark II+ S35A+C 85 f/1.8 + C 20-35 f/3.5-4.5, C 70-210 3.5-4.5 580 ex II, YN 565 EX (czasem 17-40 L i 50 f/1.4), arsat 80/2.8 tilt

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez trzeszcz6 Zobacz posta
    A i bardzo mnie irytuje to, że palnik w jedną stronę odchyla się tylko o 90 st to jest irytujące (co pewnie jak ktoś wcześniej nie miał canona nie będzie mu przeszkadzało)
    żeby doprecyzować - w poziomie odchyla się 180 stopni w lewo i 90 w prawo, ale jest to dokladnie tak samo, jak w Canonowskim modelu 430

Coś już napisał Awatar skylight

Domyślnie

dzięki za odpowiedzi
    No ja się właśnie zastanawiam nad tą opcją jako za drugą/zapasową lampą, więc obejdzie się bez HSS i przeboleje jakoś niewielki spadek wydajności przy intensywnym pstrykaniu, bo pewnie zazwyczaj nie zauważę nawet różnicy. Chyba nie ma się nad czym zastanawiać ...a dodatkowo da się ją wyzwolić z Nikonem, a to może mi się czasem przydać wbrew pozorom.
    Fotografować to znaczy wstrzymać oddech, uruchamiając wszystkie nasze zdolności w obliczu ulotnej rzeczywistośc /Henri Cartier - Bresson

Pełne uzależnienie

Domyślnie

a dodatkowo da się ją wyzwolić z Nikonem, a to może mi się czasem przydać wbrew pozorom.
    Podłączyłem ostatnio do Nikona D50 dziewczyny. I trochę dziwnie to działało. Nie dało się na przykład korygować siły błysku z lampy. Zdjęcia były naświetlane zbyt obficie (ale bez przepałów jeszcze). Na moim 5D korekta z lampy działa. Za to chodziło wyzwalanie na drugą kurtynę.

Ergonomię zestawu D50 i tej lampy pominę milczeniem.

Samą lampę polecam. Dobrze wykonana.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Bo stopki w lampach dedykowanych do Canona i Nikona sa nieco inne, nawet jesli maja te same rozmiary. Mysle ze koledze skylight chodzilo o mozliwosc wyzwalania bezprzewodowo z obu systemow.

Strona 7 z 9 PierwszyPierwszy ... 56789 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów