a nie lepiej potem poprawić to wywołując z RAW?Zamieszczone przez muflon
a nie lepiej potem poprawić to wywołując z RAW?Zamieszczone przez muflon
20Dset
maj łeb...
Dla fotek z wypadu na sanki, gdzie aparat był zabrany tylko ot tak sobie?Zamieszczone przez Tytus
Get real
Ja RAW nie używam nawet w poważniejszych sytuacjach
![]()
a chce ci się na sankach 15 min WB ustawiać przed zjazdem?Zamieszczone przez muflon
![]()
20Dset
maj łeb...
15? Kilka pstryknięć - w G5 jest to (custom WB) wyjątkowo fajnie zrobione, dużo lepiej niż w 10D/20D/1D, może pół minutyZamieszczone przez Tytus
![]()
A czy cyknięcie szarej karty w MF i zapisanie w custom WB zajmuje tobie aż 15 min?Zamieszczone przez Tytus
![]()
Nie chcę "nakręcać" tematu - zapytałem o subiektywne odczucia kolegów współużytkowników nowego produktu Canona.Nie dostałem odpowiedzi - tylko wykład: co kto i do czego...Sorry - dla mnie wzrok wciąż jest najszybszym i najbardziej precyzyjnym przyrządem kalibracyjnym.Oczywiście prawie wszystko można sobie obejrzeć na "wykresach" lub "potem poprawić" ale ja jestem w pewnym względzie tradycjonalistą.Robię zdjęcia i w RAWie i w JPEG ale zawsze, mimo świadomości potęgi narzędzi "postprodukcyjnych" staram się maksimum osiągnąć w momencie robienia zdjęcia gdyż ten etap uznaję za najbardziej twórczy.Oglądam więc zrobione zdjęcia na ekraniku LCD nie odkładając poprawek na później.I z reguły nie czuję się zaskoczony różnicą między LCD a monitorem - zdaję sobię sprawę z ułomności tego pierwszego.A jeśli coś mnie w tym mocno zaskakuje - to pytam: jak w tytule tematu.Ponieważ poprzednio użytkowane modele przyzwyczaiły mnie do większej zgodności wyświetlanego na LCD obrazu z tym czego chciałem się dowiedzieć - zapytałem: dlaczego mam inne wrażenie w 5D.Już teraz wiem do czego służy ten ekran i tak naprawdę zastanawiam się: po cholerę jest w takim razie k o l o r o w y ? PS.Potwierdzam opinię MUFLONA że ustawianie Custom WB nie jest żadną pracochłonną filozofią - a daje rewelacyjne rezultaty szczególnie w przypadku tzw mieszanych źródeł światła - łącznie z pie....pomarańczowymi jarzeniówkami!
Dziękuję kolegom za wypowiedzi!
Zgodzę się, że czasami zbytnio podpieramy się jakąś skomplikowaną maszynerią i wykresami _post factum_, przy pececie, a nie w trakcie sesji. Dlatego racja - patrzenie ma przyszłośćZamieszczone przez hekselman
To chyba konsekwencja stosowanych obecnie technologii i marketingu - wypuszczenie najnowszego modelu korpusu bez dużego i kolowego LCD to autocios w plecy. Możliwe też, że dostęp do paneli kolorowych jest czymś bardzo oczywistym, bardziej niż do monochromatycznych?Zamieszczone przez hekselman
Witam,
nabylem dzis uzywany 5d w stanie wrecz sklepowym. przebieg migawki potwierdzony na zytniej to 5k, wizualnie nowka. przesiadlem sie z 40d i wg mnie wyswietlacz w 5d pokazuje obrazy z lekka zielona dominanta. to normalne czy cos jest skopane? na monitorze zdjecia wydaja sie ok, jeszcze ich nie wywolywalem wiec nie mam porownania. prosze o wasze spostrzezenia. balans bieli ustawiony na auto.
pzdr
Canon EOS pięć de; C35/2.0; C50/1.4; C85/1.8; Tamron 70-210; 580EX II; Canon HF10 + Raynox Semi Fish Eye
w moim body mam ustawienia standardowe bez grzebania w custom (nic nie podrasowane) moje obrazy są zwykle wyblakłe i nieciekawe, pracuję nad nimi przy obróbce i nie przejmuję się jakie obrazki daje wizjer (patrzę na histogram jedynie), sprawdź ustawienia w swoim aparacie może tam znajdziesz odpowiedź a w 40d ponoć wizjer przekłamuje
Dobre body, palnik oraz szkiełka: Canon EF 50/1,8 II, Canon EF 100 f/2.8 Macro USM, Canon EF 70-200/4 L, Canon 35 1.4 L, canon 17-40/4L, canon fish eye, 24-105/4L, Bilora 1122 i inne drobiazgi