Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 39

Wątek: Wyświetlacz LCD 5D mark I

Mieszany widok

Uzależniony
    Miasto
    3miasto

Domyślnie Wyświetlacz LCD 5D mark I

Mam wrażenie że obraz na wyświetlaczu 5D jest zbyt "zimny" w stosunku do zrobionego zdjęcia i temperatury barwowej foty.W dotychczasowym sprzęcie nie byłem raczej zaskoczony róznicą pomiędzy tym co na wyświetlaczu i tym co na monitorze.Teraz - niestety...Czy to moje subiektywne odczucie, kwestia egzemplarza czy "ten typ już tak ma"?A może nowy soft coś pomoże?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez hekselman
    Mam wrażenie że obraz na wyświetlaczu 5D jest zbyt "zimny" w stosunku do zrobionego zdjęcia i temperatury barwowej foty.W dotychczasowym sprzęcie nie byłem raczej zaskoczony róznicą pomiędzy tym co na wyświetlaczu i tym co na monitorze.Teraz - niestety...Czy to moje subiektywne odczucie, kwestia egzemplarza czy "ten typ już tak ma"?A może nowy soft coś pomoże?
    a co to jest " zrobione zdjęcie" ? to co widzisz na monitorze?
    a czym masz skalibrowany monitor? czym przegladasz fotki w kompie?

Uzależniony
    Miasto
    3miasto

Domyślnie

Na wyświetlaczu mogę zobaczyć zrobione zdjęcie: porównuję je z rzeczywistością.Potem oglądam je na ekrenie monitora - i widzę coś innego niz na ekraniku LCD aparatu - przy czym obraz na monitorze jest zgodny z tym czego oczekuję.Przekłamanie dotyczy wyłącznie ekranu LCD Canona 5D - np w 10D ani w 20D nie miałem zadnych zastrzeżeń co do wierności odtwarzania obrazów na ekranie LCD aparatu - tu obraz uznaję za zbyt "zimny" - tak jakby źle była dobrana temperatura barwowa światła - a tak nie jest.To pytanie do użytkowników 5D - czy mają podobną obserwację.

Uzależniony Awatar Raff
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Dla mnie obraz na LCD (300D), monitorze i wydruku to trzy różne sprawy. A już najmniej mają się do rzeczywistości

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Raf_1975
    Dla mnie obraz na LCD (300D), monitorze i wydruku to trzy różne sprawy. A już najmniej mają się do rzeczywistości
    monitor da się skorelować z wydrukiem na dobrej drukarce, troszeczke gorzej jest z odbitkami z laba bo panowie z labów ( w Szczecinie) nie maja pojęcia o kalibracji, profilach, i trzymaniu reżimu technologicznego, natomiast kompletnie nie rozumiem po co koledze hekselmanowi korelacja miedzy kolorami na monitorku z tym co widzi? monitorek nie jest do oceny wizualnej zdjecia, sprawdzić histogram, ocenić kadr - tak, ale oceniać kolorystyke, ostrość - to kompletne nieporozumienie

Uzależniony Awatar Raff
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez darekp
    monitor da się skorelować z wydrukiem na dobrej drukarce, troszeczke gorzej jest z odbitkami z laba (...)
    No tak - skalibrowany mam, ale tylko na oko pod wydruk testowy (z laba) i obserwacje. A i tak róznice będą bo muszą! Dobrze jak są na poziomie do przyjęcia

Uzależniony
    Miasto
    3miasto

Domyślnie

Dziękuję za zainteresowanie moim problemem: firmowa "łata" ..."fix this problem..." :-) Wesołych Świąt!

Uzależniony
    Miasto
    3miasto

Domyślnie

Chodzi mi o odcień bieli - ten jest chyba podstawą wszelkich kalibracji?W każdym razie dążę do tego by wszędzie był jednakowy - od aparatu na odbitce skończywszy.W np 10 czy 20 nie miałem wrażenia że "co innego robiłem" oglądając zdjęcie na LCD przy prawidłowych kalibracjach temp (custom WB). W 5D przy średnich ustawieniach jasności ekranu LCD - tak - jak na wstępie.Według mnie źródło światła podświetające ekran LCD przy środkowych ustawieniach ma (dla mnie) nienaturalnie zimny kolor.Wgranie nowego firmware poprawia jasność ekranu LCD aparatu a jednocześnie poprawia odcień wyświetlanej bieli w kierunku "neutralnej".Więcej - będę wiedział mając dwa aparaty tego typu w ręku - po prostu zwrócę na to uwagę.Oczywiście problem nie jest z gatunku istotnych - chciałem dowiedzieć się jakie są w tej kwestii zdania innych użytkowników.

Pełne uzależnienie Awatar oskarkowy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez hekselman
    (...)Oczywiście problem nie jest z gatunku istotnych - chciałem dowiedzieć się jakie są w tej kwestii zdania innych użytkowników.
    Zdziwiłeś mnie bardzo. Nigdy nie przyszłoby mi do głowy porównywać oddania kolorów między wyświetlaczem a odbitką.
    Zawsze uważałem, że ten wyświetlacz może służyć ewentualnie do sprawdzenia ostrości lub naświetlenia zdjęcia. Do tego ten w 5D zdecydowanie się nadaje. Ale oddanie kolorów? Przecież wyjmując plik z RAW i tak wszystko zmieniasz..
    Jarek

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez oskarkowy
    Zdziwiłeś mnie bardzo. Nigdy nie przyszłoby mi do głowy porównywać oddania kolorów między wyświetlaczem a odbitką.
    Hmm, ja wczoraj biegałem po śniegu z G5-tką i zajęło mi chwilę ustawienie custom WB tak, żeby miało to jakikolwiek sens - właśnie przez "trial and error" i gapienie się na ekran No ale w typowych sytuacjach oczywiście masz rację.

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów