co do samego body to mogę tylko chwalićtak się składa, że poprzednio używałem 450D i po przesiadce różnica jest wyraźnie odczuwalna... największą dla mnie różnicą jest oczywiście zakres i użyteczność ISO, ale co równie ważne matryca - większa i o większym zakresie tonalnym (450D strasznie przepalał czerwień - tu nie ma tego problemu)
co do szkieł... ja bym nie bawił się w obiektywy zmiennoogniskowe... lepiej zainwestować w jakąś porządną stałkę z dobrym światłem - można pobawić się głębią ostrości, co w przypadku zdjęć stokowych bywa bardzo pożądane... na wesela też raczej jasne szkła i czym szerzej tym lepiej, ale warto też doposażyć się w tele - nie ma to jak portret z 200mm
i tak na koniec... jeśli zakładasz, że będziesz używał sprzętu komercyjnie to jednak rozważyłbym zakup czegoś o półkę wyżej... 60D jest z przeznaczeniem dla zaawansowanego amatora i zapewne są dostępne sprzęty bardziej zawodowe;-) a jeśli chodzi o 5DmkII to pełna klatka przy twoich potrzeba zawsze będzie lepiej się sprawdzać niż APS-C