Ojojoj, X10 tym samym został zdysk-chwali-fik-akacjowany.
Aż dziw, że wypuścili na rynek aparat z takim babolem, testowali go w ogóle na zewnątrz?
Ojojoj, X10 tym samym został zdysk-chwali-fik-akacjowany.
Aż dziw, że wypuścili na rynek aparat z takim babolem, testowali go w ogóle na zewnątrz?
I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it
Poprawią firmware z powodu białych plam:
http://www.optyczne.pl/4458-nowość-F..._firmware.html
ale niektórzy już wydali 2500 zł...
Witam !
Nie obrabialem RAW-ow z tego cuda wiec ciezko
powiedziec jak wygladaja te plamy na materiale oryginalnym.
Wlasciwie to na jakim etapie chca grzebac w obrazie ?
Cena 2500 zl jest nie mala za ten aparat ale dla
zapalencow pewnie nie stanowi to zadnego problemu.
Pozdrawiam
Jeżeli te plamy są w RAW to chyba po zawodach, mogą pogrzebać żeby w jpgu nie było.
To jest właśnie to, o czym pisałem i pokazywałem na samplach. Ustawienie DR400% lub iso 400 wyraźnie zmniejsza to zjawisko, moim zdaniem do poziomu akceptowalnego, ale jednak nie eliminuje go całkowicie. Przyczyna tego leży w sposobie działania matrycy EXR, która potrafi naświetlać piksele w różnym czasie w ciągu tej samej ekspozycji. Tam, gdzie nawet krótszym naświetlaniem nie może sobie poradzić ze zbyt dużą ilością światła, tam te piksele są przepalone. Jednak wokół nich, gdy już ilość światła pozwala na pracę w trybie EXR, naświetlanie jest krótsze i następuje gwałtowny skok jasności tego obszaru na zdjęciu, przez co przepalony fragment jest od niego odcięty ostrą krawędzią, a nie gradientem. Sądzę, że da się ten problem rozwiązać, inaczej oprogramowując matrycę. Liczę, że Fuji coś z tym zrobi - to, że nie chowają głowy w piasek, to dobry sygnał.
nowa strona | www.epicure.pl | polub moje zdjęcia | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu
1. Wypuści model X10s z inną matrycą.
2. Da kupon na 5% upustu na PS'a.
3. Do pudełka z aparatem dorzuci kredki i flamastry.
4. Zaoferuje z upustem filtry ND.
... pewnie kilka innych możliwości się jeszcze znajdzie.
Jak nie kupisz x10 to się nie dowiesz, jedynie RAW konwerter oferowany razem z aparatem umie przetwarzać te RAW'y.
Tak jakby nie można było dodać do pudełka konwertera RAW na DNG ... ale widać nieźle trzeba w tym RAWie namieszać, aby wypluć jpega.
Ostatnio edytowane przez koniecpolska ; 07-12-2011 o 14:59 Powód: Automerged Doublepost
Rzekłbym nawet, że ten dołączony na płycie soft również nie umie poprawnie przetworzyć tych rawów.
Problem jest innego rodzaju. Sygnał z pikseli z matrycy sczytywany jest w dwóch etapach: najpierw połowa pikseli, potem druga połowa. Tworzą się jakby dwa pliki raw w jednym, przesunięte o jeden piksel i mające różny poziom ekspozycji. Żaden program nie potrafi tego poprawnie interpolować i odczytuje tylko połowę pikseli, tak jak dcraw w teście Optycznych. Konwertowanie do DNG nic tu nie da.
nowa strona | www.epicure.pl | polub moje zdjęcia | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu