Warto jeszcze zerknąć na histogramy...
Warto jeszcze zerknąć na histogramy...
nowa strona | www.epicure.pl | polub moje zdjęcia | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu
Rawy mam, ale tych z X10 niczym nie ruszysz. Póki co jedynie SilkyPix (i to w dodatku jedynie w wersji dołączonej na płycie) je otwiera, ale strasznie psuje jakość - ostrość jest słaba, nie można całkowicie wyłączyć odszumiania, a i kolorystyka jest żałosna w porównaniu do jpegów. Jak się pojawi jakiś inny program, to zamieszczę sample z rawów, może też wrzucę gdzieś całe pliki.
Bez problemu da się trochę odzyskać ze świateł i nieco podciągnąć cienie na zdjęciu z Panasa. Pytanie tylko jak to wpłynie na poziom szumów i ile da się w ten sam sposób jeszcze wyciągnąć z Fuji?
Dodam jeszcze, że Panas miał uruchomioną funkcję i.dynamika, która rozjaśnia cienie, więc w zasadzie ten proces został już przeprowadzony w locie.
nowa strona | www.epicure.pl | polub moje zdjęcia | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu
epicure, czemu tak ci zależy na obróbce rawów w acr, skoro Fuji wypluwa świetne kolory w jpgu, których w acr pewnie nie osiągniesz (a jak pisałeś sporo parametrów można zmieniać wywołując rawa w aparacie i zachowując tym samym świetne kolorki)?
Czy ja wiem, czy te kolory są takie wyjątkowe... Ot zwyczajne, po prostu normalne. Nawet nie są bliskie temu, co bym chciał uzyskać. Muszę mieć możliwość zmiany nasycenia dla każdego koloru osobno, wygodną możliwość zmiany kontrastu lokalnego, szeroki zakres możliwości rozjaśniania cieni/przyciemniania świateł (a nie 3- lub 5-stopniowy), korekcję WB itp. No i muszę mieć swoje presety z Lightrooma![]()
http://www.dpreview.com/news/2011/12...mplansfirmware
Efekt jest gorszy nawet od Nikona D70, kilka razy miałem ufo zamiast słońca, trochę frustrujące to jest. Firmware tu nic nie pomoże bo to wina sensora, szkoda bo X10 to kawał fajnego sprzętu
Tu to widać jak to w realu wygląda (zerknijcie na samochód)
http://www.flickr.com/photos/minami/...n/photostream/
Ostatnio edytowane przez arra ; 07-12-2011 o 07:55
www.pbase.com/arra
4500->F717->G3->10D->D70->R1->30D->40D->D300->R1+5D2
Jeżeli czas to pieniądz, to mogę powiedzieć, że brakuje mi czasu