Strona 18 z 25 PierwszyPierwszy ... 81617181920 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 171 do 180 z 250

Wątek: Fujifilm FinePix X10 - konkurencja XZ1, LX5, EX1, S95

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Według Optycznych LX5 ma 5,3 EV, a X10 8,4 EV w zakresie tonalnym. Wiesz ile to jest 3 EV różnicy? To ośmiokrotnie większa pojemność. Gdzie tam widzisz 0,3 EV?
    Choćby tu to widać:
    DR dla LX5 (iso200)
    DR dla X10 (iso200)
    DR dla X10 tryb DR200 (iso200)

Odstęp pomiędzy polami to 0.3eV

Podsumowując:
    X10 bez trybu DR jest żenujące.
    W trybie DR jest lepiej, ale kosztem rozdzielczości. I tyle w temacie DR.
    Reszta bez rewelacji, ot poziom konkurecji co miała premierę kilka lat wstecz. Można zrozumieć, że Canon, Panasonic klejne modele wypuszczają z kosmetycznymi zmianami - bo taka jest polityka marketingu. Ale Fuji? Jako nowy gracz na rynku (zaawansowanych kompaktów) mógłby się postarać o coś więcej niż retro obudowa Niestety przełomu w obrazowaniu nie ma.

Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Jak będę chciał coś reklamować, to zacznę roznosić ulotki. Tutaj zamieszczam informacje, które mogą być przydane dla ludzi zainteresowanych tym aparatem (zresztą robię to wyłącznie na ich prośbę, bo pstrykanie 130 zdjęć książki telefonicznej jakoś specjalnie nie sprawia mi frajdy). Jak chcesz obejrzeć moje zdjęcia, to doskonale wiesz, gdzie ich szukać.
    Co do testowych fotek, to na cropach z X10 jest jakaś jedna wielka tragedia. Co to za białe plamy z niebieskimi obwódkami?

GF2 rozdzielczością zabija x10 (podobnie jak LX5 i XZ-1).

PS
    Radzę Tobie ponieść kulturę wypowiedzi.

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez koniecpolska Zobacz posta
    Niestety przełomu w obrazowaniu nie ma.
    Moim zdaniem jest - sprawdź inne testy na optyczne i pokaż aparat (choćby lustro), który dla najlepszej jakości DR choćby zbliżył się do wyniku x10. Ten aparat nie jest idealny i nie jest po prostu dla Ciebie. Ale są tacy, dla których jest jedynym słusznym kompaktem dostępnym obecnie na rynku. Tak jest i tego nie zmienisz.

epicure, dzięki za test. Mimo, że na dr 400% przepalenie jest zdecydowanie mniejsze, to faktycznie na krawędziach coś dziwnego wyłazi. Tutaj fajne porównanie wpływu iso na plamy:
    http://forums.dpreview.com/forums/re...ssage=39966934
    Na iso 800 jest już ok Niestety wartość dr nieznana...
    Teraz zaczynam rozumieć czemu Fuji w x100 nie zastosowało technologii i EXR - za dużo ograniczeń:
    - najdłuższy czas z jakim można używać trybów DR to 1/4s - epicure, możesz to potwierdzić?
    - połowę niższa rozdzielczość niż liczba pikseli

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jacula Zobacz posta
    Moim zdaniem jest - sprawdź inne testy na optyczne i pokaż aparat (choćby lustro), który dla najlepszej jakości DR choćby zbliżył się do wyniku x10.
    No i co z tego? Był taki dslr na rynku co miał takie DR, nazywał się Fuji S5 ... i co już go nie ma. Dlaczego go nie ma? A miał takie wspaniałe DR .... psy szczekają, karawana idzie dalej.
    Ten aparat nie jest idealny i nie jest po prostu dla Ciebie.
    Masz rację, nie jest idealny, tak jak inne nie są idealne. Ja za podobne rzeczy zwykłem płacić mniej, jeżeli jest taka możliwośc. W tym temacie jest.
    Ale są tacy, dla których jest jedynym słusznym kompaktem dostępnym obecnie na rynku. Tak jest i tego nie zmienisz.
    Dokładnie tak samo jak Fuji S5 było jedynym możliwym wyborem dla niektórych ... Nie wiem jak Ty, ale ja nie przepadam za odgrzewanymi kotletami.
    Ostatnio edytowane przez koniecpolska ; 01-12-2011 o 13:07

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez koniecpolska Zobacz posta
    Choćby tu to widać:
    DR dla LX5 (iso200)
    DR dla X10 (iso200)
    DR dla X10 tryb DR200 (iso200)

Odstęp pomiędzy polami to 0.3eV
    Jestem załamy Twoją niewiedzą/ignorancją (jednym z dwóch, bo jeszcze nie wiem, czy jesteś tylko niedouczony, czy po prostu bezczelnie trolujesz). Obrazki, które pokazujesz, kompletnie o niczym nie mówią. Aby przedstawiały one DR, musiałaby być na nich cała skala szarości - od czerni do bieli. A Ty pokazałeś tylko mały wycinek po stronie świateł i na jego podstawie liczysz różnicę w DR. Koń by się uśmiał... A odcięcie czerni to co? Tam już nie ma DR? A porównania do DR400%, który daje dwukrotnie lepsze rezultaty, niż DR200%, to gdzie jest? I dlaczego iso 200, a nie iso 100?

Chłopie, zostaw rzeczy, na których się kompletnie nie znasz, specjalistom. Jeśli oni pokazują wykres i widać na nim wiarygodne wyniki, to nie kombinuj po swojemu. A już w żadnym razie nie chwal się swoimi rewelacjami publicznie, bo tylko wystawisz się na pośmiewisko.

- najdłuższy czas z jakim można używać trybów DR to 1/4s - epicure, możesz to potwierdzić?
    W trybie manualnym 1/4 s. W innych trybach nie ma żadnych ograniczeń.
    nowa strona | www.epicure.pl | polub moje zdjęcia | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Panowie spokojnie .
    Mnie jakoś nie kręcą takie aparaty i trochę czytam tę dyskusję z boku ale dostrzegam tu jednak pewną krucjatę skierowaną przeciw temu Fuji. I tu nasuwa mi się niebezpieczne pytanie czemu tak jest?

Fuji od dawna stosuje strategię wypuszczania produktów takich trochę z boku i przy tym stosunkowo drogich (choćby biorąc pod uwagę ceny ich dslr). I chyba jest to póki co dobra strategia, bo radzą sobie na cyfrowym rynku foto nieźle podczas gdy niektórzy ich konkurenci chylą się nad grobem (np. Kodak) albo już dawno się doń położyły jak np. nieboszczka Agfa czy Konica /*.

/* - oczywiście mam tu na myśli rynek foto
    Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 02-12-2011 o 06:08
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    I chyba jest to póki co dobra strategia, bo radzą sobie na cyfrowym rynku foto nieźle
    Jeśli ograniczymy się do kompaktów, to być może.
    Bo gdzież są następcy S5 Pro?
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Merde Zobacz posta
    Bo gdzież są następcy S5 Pro?
    Jedna z hipotez usłyszanych gdzieś na forach i pochodzącą podobno z wiarygodnego źródła mówi, że nikt z obecnych producentów DSLR nie zgodził się ani na sprzedaż korpusu (tak jak to miało miejsce w wypadku S3 oraz S5) ani na zastosowanie danego mocowania obiektywu w projektowanych puszkach Fuji.
    Ostatnio edytowane przez acidjazz ; 02-12-2011 o 11:43
    C5 Classic, 50L, CZ 50/1.4, 24-105L; M9, Biogon 28, Sonnar 50, Summicron 35

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    ... dostrzegam tu jednak pewną krucjatę skierowaną przeciw temu Fuji. I tu nasuwa mi się niebezpieczne pytanie czemu tak jest?
    Nikt nie prowadzi, żadnej krucjaty. Ot, to raczej raczej głosy zdrowego rozsądku vs. piania świeżego, podnieconego usera nowego aparatu.

Domyślnie

Szybkie porównanie DR (na górze Fuji, na dole Panas GF2):

Oczywiście ta różnica wynika wyłącznie z podniecenia po zakupie nowego aparatu
    nowa strona | www.epicure.pl | polub moje zdjęcia | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu

Domyślnie

a co na to Sigma DP2

Strona 18 z 25 PierwszyPierwszy ... 81617181920 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów