Strona 16 z 25 PierwszyPierwszy ... 61415161718 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 151 do 160 z 250

Wątek: Fujifilm FinePix X10 - konkurencja XZ1, LX5, EX1, S95

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Testy poprzednich modeli EXR na dpreview są tylko dwa. Przeczytałem je i w jednym nie wspomnieli ani słowem o gorszym DR w stosunku do konkurentów, a w drugim (F200 EXR) napisali coś takiego:

"With DRange set to 100% the camera has a very conventional tone-curve much like the result we'd expect to see from any other compact camera. (...) Our tests seem to suggest that the F200 can, in its DR mode, capture in excess of 10 EV - a great result even if you choose to compare this camera to DSLR standards."

Na optycznych też wyszedł im wysoki DR. Może masz jakieś linki do tych porównań robionych przez użytkowników?
    Linków nie zapisywałem, bo jest tam bardzo dużo wątków i trzeba je mocno przeszperać, żeby znaleźć coś sensownego. A wracając do tematu, to w tym samym teście f200 jest wykres z krzywą tonalną przy różnych ustawieniach dr, no i dla dr 100% mamy nieco ponad 2,5 ev w światłach - tak słabego wyniku nie widziałem jeszcze w żadnym teście na dpreview. A krzywa tonalna idzie prosto ku górze, gwałtownie obcinając światła. Na dr 200% jest już ładnie zagięta jak w dobrym u43 czy dSLR. Stąd moje wnioski.
    epicure, mógłbyś pokazać jakieś zdjątko z tą białą plamą, a następnie ten sam kadr w 6mp dr 400% - pisałeś, że wówczas problem znika...
    Ostatnio edytowane przez jacula ; 28-11-2011 o 11:31

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jacula Zobacz posta
    A wracając do tematu, to w tym samym teście f200 jest wykres z krzywą tonalną przy różnych ustawieniach dr, no i dla dr 100% mamy nieco ponad 2,5 ev w światłach - tak słabego wyniku nie widziałem jeszcze w żadnym teście na dpreview. A krzywa tonalna idzie prosto ku górze, gwałtownie obcinając światła.
    Przyjrzyj się ile jest informacji w cieniach, a następnie przeczytaj, co napisali nad wykresem:

"Because the F200 EXR does not offer full manual control or fixed ISO in its DR mode, it was impossible for us to conduct our dynamic range test in as controlled a manner as we'd like. As such, the results should not be considered absolute or comparable to other cameras."

Nie mogli ustawić ekspozycji tak, jak w innych testach, dlatego zakres jest przesunięty w stronę cieni kosztem świateł. To tylko i wyłącznie kwestia działania światłomierza. Zakres całkowity jest jednak taki sam, jak w innych aparatach.
    nowa strona | www.epicure.pl | polub moje zdjęcia | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Przyjrzyj się ile jest informacji w cieniach, a następnie przeczytaj, co napisali nad wykresem:

"Because the F200 EXR does not offer full manual control or fixed ISO in its DR mode, it was impossible for us to conduct our dynamic range test in as controlled a manner as we'd like. As such, the results should not be considered absolute or comparable to other cameras."

Nie mogli ustawić ekspozycji tak, jak w innych testach, dlatego zakres jest przesunięty w stronę cieni kosztem świateł. To tylko i wyłącznie kwestia działania światłomierza. Zakres całkowity jest jednak taki sam, jak w innych aparatach.
    Faktycznie, jednak ich wyniki pokrywają się z tym co widziałem na zdjęciach ludzi z forum. Przy tym samym poziomie naświetlenia cieni exr na dr 100% przepala wyraźnie mocniej od innych kompaktów typu s95, lx-5 czy xz-1.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jacula Zobacz posta
    Przy tym samym poziomie naświetlenia cieni exr na dr 100% przepala wyraźnie mocniej od innych kompaktów typu s95, lx-5 czy xz-1.
    Porównywałem z GF2 i niczego takiego nie zauważyłem.
    nowa strona | www.epicure.pl | polub moje zdjęcia | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu

Początki nałogu

Domyślnie

To tym lepiej. Masz oba, więc nie będę z Tobą dyskutował, bo ja nie mam żadnego. Czekam zatem na więcej przykładów i porównań z Twojej strony

Domyślnie

Właśnie skończyłem zdjęcia testowe. Sporo tego wyszło, ponad 130 klatek, w tym dla porównania zdjęcia z GF2. Pierwsze wnioski są takie, że "białe dziury" to problem właściwie pomijalny, występujący głównie przy DR100%.

Początki nałogu

Domyślnie

Czekam na sampelki w takim razie

Dopiero zaczyna Awatar pzh1

Domyślnie

na optycznych pojawił się test x10
    5d II, 17-40L, S 50mm 1.4, 70- 200 4.0 IS L,135L 2.0, 430, 580, Q Dual 600Ws

Początki nałogu

Domyślnie

Jak na zachwyty pierwszych użytkowników, to wypadł raczej blado.

Domyślnie

Co wypadło blado? Zerknij na zestawienie wad - same nieznaczące bzdety.
    Ostatnio edytowane przez epicure ; 30-11-2011 o 15:27

Strona 16 z 25 PierwszyPierwszy ... 61415161718 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów