Strona 8 z 25 PierwszyPierwszy ... 67891018 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 250

Wątek: Fujifilm FinePix X10 - konkurencja XZ1, LX5, EX1, S95

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez y3k Zobacz posta
    epicure a jak obsługa menu i dostęp do funkcji? Widzę, że w X10 Fuji "zaszalało" i dało aż 3 programowalne przyciski, podejrzewam, że w X100 tyle by mi wystarczyło, ale menu i jego obsługa wygląda na tak samo kiepskie jak w X100.
    Nie mam większych zastrzeżeń do menu. Nie jest skomplikowane ani zbyt rozbudowane, najważniejsze rzeczy są pod przyciskami, przynajmniej dla "normalnych" ludzi, którzy nie muszą ciągle zmieniać kontrastu jpegów, nasycenia kolorów i tego typu pierdół. Menu ma dwie zakładki: w pierwszej najbardziej przydatne rzeczy, a w drugiej raczej organizacyjne. Dziwi mnie tylko, czemu ustawienie stabilizacji obrazu i zmiana formatu raw/jpeg znalazła się w tej drugiej zakładce. Ale dwa ustawienia użytkownika na kółku trybów i jeden programowalny przycisk pozwalają to jakoś obejść.

Jak spisuje się AF w kiepskich warunkach? Niby X10 ma mieć lepszą lampkę wspomagającą, daje rade? A bez wspomagania, czyli nie wiem czy w X10 jest tryb cichy gdzie, między innymi, nie błyska lampa i nie działa wspomaganie AF?
    Z lampką jest w porządku, chociaż czasami AF potrafi się wyłożyć przy szybkim przejściu z bardzo bliskiego planu na odległy i na odwrót. Na szczęście nie błądzi w nieskończoność, tylko od razu kapituluje. Wtedy trzeba poprawić i jest dobrze. Zauważyłem też, że ostrząc wielokrotnie w ten sam punkt za którymś razem też się może pomylić. Tryb cichy jest, włącza się go przytrzymując przycisk DISP/BACK. Bez lampki AF już ma gorzej, nie daje rady w bardzo ciemnych miejscach albo na jednolitych powierzchniach. Ale jak złapie trochę kontrastu, to śmiga sprawnie.

Jak wygląda w nim ISO6400 straszna "papka" czy jest OK?
    Aż taki odważny to nie jestem, żeby sprawdzać iso 6400 Na iso 800 w pełnej rozdzielczości jest przyzwoicie, chyba ciut lepiej, niż w innych kompaktach tego typu. Przy iso 1600 trzeba już pokombinować z obróbką albo zmniejszyć zdjęcie do 6 mpx. A iso 3200 raczej tylko przy 6 mpx w sytuacjach awaryjnych. Mając jednak do dyspozycji tryb PRO LOW-LIGHT raczej nie będę miał potrzeby korzystać z wysokich czułości w standardowych trybach fotografowania.

Ehh, znowu kawał dobrego sprzętu z "kiepskim" softem?
    Chodzi Ci o soft dołączony na płycie? Gorszego jeszcze nie widziałem... Jednak samo oprogramowanie aparatu jest całkiem spoko.
    nowa strona | www.epicure.pl | polub moje zdjęcia | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu

Bywalec

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    ...

Chodzi Ci o soft dołączony na płycie? Gorszego jeszcze nie widziałem... Jednak samo oprogramowanie aparatu jest całkiem spoko.
    Nie, o firmware aparatu, od kiedy mam X100 pokochałem menu Canona a zakładka "My menu" z Canona jest moim marzeniem w X100, które pewnie nigdy się nie spełni. W X100 wyłączenie/włączenie autoiso lub filtra ND, ustawienie korekcji lampy to dla mnie droga przez "mękę", szczególnie przy pomocy tego mało komfortowego wybieraka. Robią naprawdę świetny sprzęt, dobre matryce ale mogli by zatrudnić kogoś bardziej ogarniętego, kto bym im firmware pisał do tych aparatów.

Domyślnie

Nie znam X100, ale może w X10 poprawili te błędy, bo auto iso jest pierwszym ustawieniem dostępnym w pierwszej zakładce menu i można je też przypisać do przycisku funkcyjnego. Filtra ND nie ma, więc nie ma problemu, a korekcji siły błysku jakoś nie mogę znaleźć, więc chyba też jej w ogóle nie ma - tak się rozwiązuje problemy
    nowa strona | www.epicure.pl | polub moje zdjęcia | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu

Coś już napisał
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

epicure a jak obsługa menu i dostęp do funkcji? Widzę, że w X10 Fuji "zaszalało" i dało aż 3 programowalne przyciski, podejrzewam, że w X100 tyle by mi wystarczyło, ale menu i jego obsługa wygląda na tak samo kiepskie jak w X100.
    Jak spisuje się AF w kiepskich warunkach? Niby X10 ma mieć lepszą lampkę wspomagającą, daje rade? A bez wspomagania, czyli nie wiem czy w X10 jest tryb cichy gdzie, między innymi, nie błyska lampa i nie działa wspomaganie AF?
    Jak wygląda w nim ISO6400 straszna "papka" czy jest OK?
    Ehh, znowu kawał dobrego sprzętu z "kiepskim" softem?
    Witam !

Matryca nie jest tam za duza i w tej technologii fotki robione na ISO 6400
    bez odpowiednio gladzacego softu wypadlyby pod wzgledem szumow fatalnie.
    Pozostaja wtedy kruczki-sztuczki i wymyslanie nowych metod
    oszukiwania wzroku ludzkiego.

Zmora fotografii cyfrowej jest NAD-POPRAWIANIE wejsciowego obrazu i
    wielopoziomowe latanie dziur wynikajacych z
    niedoskonalej technologii konstrukcji matryc.

Pozdrawiam

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Goomis Zobacz posta
    Aparacik wygląda fajnie fotki póki co też niezgorsze a ja szukam czegoś co bym mógł mieć cały czas w kieszeni i co da przyzwoitą jakość
    Kusi ten fuji
    Te Fuji to chyba do kieszeni się nie nadaje.
    To już niektóre bezlusterkowce są mniejsze (choć głównie z naleśnikiem). Z zoomem porównywalnych rozmiarów będzie chyba Panas (lub PEN) z kitowym-naleśnikiem 14-42mm.

Sam używam Olka XZ-1 i jest chyba znacznie bardziej kieszonkowy niż X10. W bocznej kieszeni marynarki nosi się go bez problemu, w kurtce też. X10 jest i większy, i ma bardziej wystający obiektyw (złożony). Gabarytami to chyba bliżej mu do Canona G11. A naprawdę kieszonkowy będzie chyba tylko Canon S90, S100 (tylko obiektyw ma ciemny na dłuższym końcu).

Domyślnie

Kieszonkowy aparat to nie koniecznie taki, który musi się zmieścić do kieszeni ciasnych spodni, tzw. jajogniotów. Wystarczy, że zmieści się do kieszeni kurtki albo małej biodrowej saszetki. X10 jest rozmiarów Panasa GF2 z naleśnikiem i spokojnie spełnia te kryteria.

Początki nałogu

Domyślnie

Na górze Fuji, na dole Panas.
    Linki nie działają

A co do EXR - oczywiście, że to nie jest ściema - już stare kompakty z tą technologią (np. f200 exr) dawały rozszerzenie DR bez podnoszenia iso - hardware'owo, jednak właśnie przy założeniu, że rozdzielczość jest zmniejszona o połowę. Co jest logiczne, bo połowa pikseli pracuje w trybie DR EXR na innej czułości. Pisałem o tym już dawno temu. Wyobraź sobie gdyby 5d II przy swoich 21mp miał możliwość robienia rawa 10mp (a przecież ma), a z pozostałych 10 odczytałby utracone info w światłach. Najlepsze jest to, że EXR daje naturalne dla oka efekty. A co do programowego zwiększania DR - przez niedoświetlanie na iso 100, to taki 5d II mógłby spokojnie pracować w trybie dr 1600% (czy jak to Canon nazywa Hihlight Tone Prority "1600%").

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jacula Zobacz posta
    Linki nie działają
    No to jeszcze raz:

A co do EXR - oczywiście, że to nie jest ściema - już stare kompakty z tą technologią (np. f200 exr) dawały rozszerzenie DR bez podnoszenia iso - hardware'owo, jednak właśnie przy założeniu, że rozdzielczość jest zmniejszona o połowę. Co jest logiczne, bo połowa pikseli pracuje w trybie DR EXR na innej czułości.
    Przy ustawieniu jpeg 6-mpx + raw można korzystać ze wszystkich czułości w trybie DR400% i rawy się zapisują. Czyli jest tak, jak mówisz - przy 6 mpx EXR działa sprzętowo, a przy 12-mpx programowo.

Wyobraź sobie gdyby 5d II przy swoich 21mp miał możliwość robienia rawa 10mp (a przecież ma), a z pozostałych 10 odczytałby utracone info w światłach. Najlepsze jest to, że EXR daje naturalne dla oka efekty. A co do programowego zwiększania DR - przez niedoświetlanie na iso 100, to taki 5d II mógłby spokojnie pracować w trybie dr 1600% (czy jak to Canon nazywa Hihlight Tone Prority "1600%").
    Właściwie w sRawach coś takiego mam miejsce, tyle że zapas informacji powiększa się w cieniach, ze względu na lepszy stosunek SNR, a nie w światłach.

Początki nałogu

Domyślnie

Dzięki za test. Chyba zdecydowanie bardziej wolę nieprzepalonego 6mp rawa niż niedoświetlanie 12mp i późniejszą zabawę w wyciąganie cieni
    Właściwie w sRawach coś takiego mam miejsce, tyle że zapas informacji powiększa się w cieniach, ze względu na lepszy stosunek SNR, a nie w światłach.
    Z mojego doświadczenia z 5d II i lightroomem niestety zapas w cieniach się nie powiększa (szum jest duży, wychodzi banding i fioletowe zafarby).

Pełne uzależnienie Awatar gavin
    Miasto
    Czeladź

Domyślnie

To jest ten super tryb? Przyznam że szczęka nie na podłodze.

Strona 8 z 25 PierwszyPierwszy ... 67891018 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów