Strona 13 z 25 PierwszyPierwszy ... 3111213141523 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 121 do 130 z 250

Wątek: Fujifilm FinePix X10 - konkurencja XZ1, LX5, EX1, S95

Pełne uzależnienie Awatar MC_
    Miasto
    Torun/Slupsk

Domyślnie

Właśnie o to chodziło - wiem, że jest bez sensu.

Pełne uzależnienie Awatar gavin
    Miasto
    Czeladź

Domyślnie

A co do dr to ciekawe porównanie jest w tym teście s100 vs x10 (iContrast High) z dr1600 fotka z pałacem.

Początki nałogu

Domyślnie

Akurat to porównanie jest bez sensu (inny układ chmur - inne oświetlenie).

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jacula Zobacz posta
    X10 to nie tylko "inna obudowa". X10 ma potworną przewagę nad każdym innym kompaktem typu xz-1, lx5, ex-1 czy s95/100 - mianowicie DR. I tu dyskusja powinna się skończyć, bo takie są fakty. Jeśli dla kogoś DR jest priorytetem, to dopłaci do x10.
    Ano właśnie cały problem w tym mitycznym DR w X10, że go jakoś nie widać. epicure coś próbował wklejać, ale jakoś za Chiny Ludowe tego nie widać. OT, całe to DR to nic innego niż zwykły chwyt marketingowy.

y3k, dyskutujemy tu o X10 a nie o X10 w rękach różnych fotografów i konsekwencjach z tego wynikających.

Oczywiście, każdy ma prawo do swoich poglądów.

Ja mam taki, że mając LX5, nie będę go sprzedawał za 1000zł (a może i mniej) aby kupować X10 z 2500zł, po tym manewrze fotek lepszych i tak nie zrobię, bo X10 mi tego w żaden sposób nie ułatwi, a może wręcz utrudni bo ma większe rozmiary, a jego RAWów nie przerabia LR3 :wink:

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez koniecpolska Zobacz posta
    Ano właśnie cały problem w tym mitycznym DR w X10, że go jakoś nie widać. epicure coś próbował wklejać, ale jakoś za Chiny Ludowe tego nie widać. OT, całe to DR to nic innego niż zwykły chwyt marketingowy.
    Nie jest to chwyt i w dodatku działa sprzętowo - odsyłam do testu starego już f200 exr. Życzę dSLRom takich wyników:-D
    Przyznam też, że s100 robi bardzo pozytywne wrażenie i gdybym był zdecydowany na kompakt, wybierałbym właśnie między x10 a s100.
    Ostatnio edytowane przez jacula ; 25-11-2011 o 15:25

Pełne uzależnienie Awatar gavin
    Miasto
    Czeladź

Domyślnie

No fakt z tymi chmurami, canon miał trudniejsze zadanie.

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jacula Zobacz posta
    Nie jest to chwyt i w dodatku działa sprzętowo - odsyłam do testu starego już f200 exr. Życzę dSLRom takich wyników:-D
    O rany, ja niemądry, powaliło mnie, rezygnuję z wszystkich innych matryc, chcę dslr'z z matrycą exr .... ups ... co jest ... nie ma takiego na rynku? Nikt nie chce zarobić kroci? Świat zwariował.

Domyślnie

Ano właśnie cały problem w tym mitycznym DR w X10, że go jakoś nie widać. epicure coś próbował wklejać, ale jakoś za Chiny Ludowe tego nie widać.
    "Nie widać" i "nie chcesz widzieć" to trochę co innego, nie sądzisz? To, co pokazałem, to tylko przepalenie zaledwie o 1 EV, a już bardzo wyraźnie pokazuje różnicę. Przy przepaleniu o 2 EV widać ją jeszcze bardziej.

Ja mam taki, że mając LX5, nie będę go sprzedawał za 1000zł (a może i mniej) aby kupować X10 z 2500zł, po tym manewrze fotek lepszych i tak nie zrobię, bo X10 mi tego w żaden sposób nie ułatwi, a może wręcz utrudni bo ma większe rozmiary, a jego RAWów nie przerabia LR3 :wink:
    Ale to, że ktoś sobie kupił X10 i okazało się, że jest to bardzo dobry kompakt z użytecznymi bajerami, to nie znaczy, że musisz wyrzucić LX5 i biec do sklepu po tego Fuji. I naprawdę nie musisz zajadle udowadniać, że masz rację - ja Ci ją przyznaję.
    nowa strona | www.epicure.pl | polub moje zdjęcia | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu

Coś już napisał

Domyślnie

Złe przykłady, nie rozumiesz problemu. Zagadnienie jest rodzaju:
    - jeździć Trabantem za 1500zł, czy Syreną za 2500zł
    - pić "tanie wino" za 15zł, czy takie samo "tanie wino" w innej butelce za 25zł
    Wydaje mi się, że to Ty koniecpolska nie rozumiesz.
    Można napić się tego samego gatunku herbaty ze szklanki w metalowym koszyczku pamiętającej czasy komuny lub z filiżanki z serwisu "Biała Maria" Rosenthalla. Oczywiście doznania smakowe będą te same, ale doznania estetyczne zupełnie nieporównywalne.
    Tak samo jest z aparatami - nie będę dyskutował, czy obrazek generowany przez LX5 jest lepszy, gorszy czy taki sam jak z X10, gdyż przyjemność z focenia X10 jest dziesięciokrotnie większa niż z LX5.
    Co się tyczy ceny. Cena G12 w najpopularniejszym serwisie aukcyjnym w Polsce oscyluje w okolicach 1800 PLN. Biorąc pod uwagę tylko to, że X10 ma zdecydowanie lepszy wizjer (porównywalny z low-endowymi DSLR) i wygląd przypominający stare dobre dalmierze jak Canonet i Yashica GX z przyjemnością zapłaciłem kilka stówek więcej.
    C5 Classic, 50L, CZ 50/1.4, 24-105L; M9, Biogon 28, Sonnar 50, Summicron 35

Początki nałogu
    Miasto
    Wars i Sawa

Domyślnie

Złe przykłady, nie rozumiesz problemu. Zagadnienie jest rodzaju:
    - jeździć Trabantem za 1500zł, czy Syreną za 2500zł
    - pić "tanie wino" za 15zł, czy takie samo "tanie wino" w innej butelce za 25zł

Tu też popełniasz błąd. Poziom jest dokładnie ten sam. Używając X10 nie zrobisz lepszych fotek, niestety. W związku z tym: jak nie widać różnicy to po co przepłacać ... Dosia.

PS
    A poza tym ktoś napisał:
    Fotografowanie zaczyna się wtedy, kiedy sprzedajesz zoomy a zakładasz stałki.

PPS
    Zerknęłem sobie na Twoje fotki. Dlaczego tak mocno wszystkie je wyostrzasz?
    A co to, argumenty ad personam ? Jakieś ukryte znaczenia ? Wyostrzam bo lubię ?

Strona 13 z 25 PierwszyPierwszy ... 3111213141523 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów