Strona 25 z 25 PierwszyPierwszy ... 15232425
Pokaż wyniki od 241 do 250 z 250

Wątek: Fujifilm FinePix X10 - konkurencja XZ1, LX5, EX1, S95

Bywalec
    Miasto
    Las

Domyślnie

Niestety nadal nie ma np informacji, od jakiego nr seryjnego wkładają nowe matryce.... To takie trochę pokrętne...
    Sam stoję przed dylematem dokupienia sobie czegoś małego na wakacje. AI nadal by się chciało x10. Ale moja cierpliwość do firmy Fujifilm się kończy....

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Już od około 3 tygodni idą nowe matryce także możesz brać smiało o ile dostawca nie ma zapasów dużych i nie wyprzedaje starszych najpierw...

Bywalec
    Miasto
    Las

Domyślnie

Wiesz co, mój kumpel przerabiał to z x100. To, że od trzech tygodni produkują, oznacza na mój gust, że coś będzie u nas dostępne za miesiąc, może dwa. Przy x100 modele wolne rzekomo od blokady migawki były u nas dostępne po ponad dwóch miesiącach od pojawienia się info na temat zmian produkcyjnych.

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bartek79 Zobacz posta
    Już od około 3 tygodni idą nowe matryce także możesz brać smiało o ile dostawca nie ma zapasów dużych i nie wyprzedaje starszych najpierw...
    Na jakim świecie ty żyjesz, sprzedawca zwykle powie że ma nowe, i nie będzie miał pojęcia tak jak ty od którego numeru są nowe matryce. Fuji nie chce tej informacji udzielić, więc dalej kombinuje. Od samego początku w tej sprawie. Etycznie i moralnie gdy chodzi o traktowanie klientów ta firma się stacza niestety.

Kiedy zadzwoniłem do Fuji Polska powiedzieli że owszem będą nowe matryce, ale nie chcieli jasno i jednoznacznie powiedzieć czy wymienią w każdym dostarczonym starym X10 na nową, należy przynieść aparat z opisem problemu, najlepiej kilka zdjęć przykładowych, a oni się tym zajmą. Dalej kombinują. Nie ma kompletnie pewności że od razu wymienią matrycę na nową w aparatach które dostarczą im właściciele starych X10. U tych mniej zorientowanych możliwe że najpierw będą instalować nowy firmware, wprowadzać inne zmiany, chyba liczą żę może właściciele będą zadowoleni. Będą przeciągać.

Bywalec
    Miasto
    Las

Domyślnie

Renes, własnie mnie ubiegłeś w swoim komentarzu, bo chciałem własnie dodać to i owo.
    Czemu w ogóle się odzywam? Bo cholera chciałbym kupić x10 bez wad, mimo tej wtopy za wtopą nadal nie wybiłem sobie tego aparaciku z głowy. Ktoś mógłby powiedzieć- idź se kup kuna np XZ-1, albo LX-5, albo jakiegoś bezlusterkowca. A ja się uparłem.
    Co do Fuji. Jak słyszę o tym, że być może będą wymieniane matryce we wszystkich X10, to jako pracownik dużej firmy produkującej sprzęt dla konsumenta cywilnego mam wątpliwości. Jak miałoby to wygladać? Że co, ci, którzy się zgłoszą, będa mieć wymienione? Tu też jest pytanie o to, ilu uzytkowników o tych wadach nie wie i dalej robi zdjęcia w błogiej nieświadomości, że te orby to jednak nie powinny mieć miejsca.
    No dużo znaków zapytania, za duzo. Jak się jeszcze weźmie pod uwagę traktowanie konsumentów przez firmę, to jest ich jeszcze więcej.
    Wydaje się, że bezpiecznie będzie kupić x10 w sklepie jeszcze później. To faktycznie zalezy też od tego, jak działa retail. Jeśli coś schodzi, jak cieple bułeczki- jest inaczej. Ale tu nie mamy do czynienia aż z takim ruchem w sklepach. Stąd będzie masa złogów, może tylko specjalistyczne sklepy, których własciciele będa mieli zyłkę detektywistyczną- będa w stanie zaopatrzyć się w dobre egzemplarze.
    Już problem x100 naprawdę dobitnie pokazał, że konsument mimo chciejstwa nie może mieć pewności, że dobrze wybrał......
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Dopisze jeszcze, że z punktu widzenia firmy łatwiej by było chyba wypuścić szybko np x10B, oficjalnie oznaczone, albo coś dołozyć i wypuścić x11, lub x20, whatever. Przy czym uzytkownicy x10 mieliby możliwość otrzymania upustu, lub atrakcyjnej odsprzedaży x10. Tyle, że to kosztuje. Ale- twarz tak by się dało zachować.
    Ostatnio edytowane przez Łopal ; 10-05-2012 o 11:29 Powód: Automerged Doublepost

Dopiero zaczyna Awatar szymanek1986
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Strasznie się napaliłem na ten kompakt, ale niestety dzisiaj oglądałem jeden i też miał problem z białymi plamami. Kontaktowałem się w sprawie numerów seryjnych z serwisem, ale ponoć czekają dopiero na informacje dotyczące numeracji modeli z nową matrycą.Obiecali nawet poinformować mnie mailowo w co nie do końca wierze.

A tak ogólnie to tych białych plam to bym nie zauważył gdybym o nich nie przeczytałAle jak już wiem to poco wydawać kasę na aparat z wadą.Wole poczekać.

Mogę podesłać *.jpgi na e-mail zainteresowanym.
    Ostatnio edytowane przez szymanek1986 ; 23-05-2012 o 15:32
    “Amator martwi się o sprzęt, profesjonalista martwi się o kasę, a mistrz martwi się o światło.”
    EOS 50D+17-40 L +24-105 L+70-200 4.0 L+EXTENDER 1,4+METZ AF50

Uzależniony

Domyślnie Odp: Fujifilm FinePix X10 - konkurencja XZ1, LX5, EX1, S95

Chyba kolejna wtopa Fuji, NIEPRAWDOPODOBNE, nowa matryca wymieniana w X10 szumi znacznie bardziej niż stara:

X10 new sensor is noisy at low ISO?: Fujifilm Talk Forum: Digital Photography Review

Na polskim forum Fuji też o tym piszą. I co Fuji proponuje, wgranie nowego softu, czyli większa softowa odszumiarka!

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Rawa Mazowiecka

Witam!
    Kilka moich testowych fotek x10. Tak naprawdę nie przedstawiają jakiejś wartości merytorycznej. Chciałem zobaczyć jakie kolory, ostrość, rozmycie tła etc. generuje ten maluszek. Ostatnia fotka to test na ISO3200.

ISO3200

Pozdrawiam.
    Ostatnio edytowane przez stachumuszel ; 30-11-2012 o 15:37
    Jakieś ciałko, szkiełko i światełko, no i jeszcze nosidełko ;-)

Początki nałogu
    Miasto
    Jarosław

czy na podstawie tego wykresu można powiedzieć, że X10 ma lepsze rawy niż 7d?
    Fujifilm X10: Digital Photography Review

Pełne uzależnienie

Przecież jeśli nie ma informacji od którego numeru seryjnego zmienili matrycę, to nie ma żadnej pewności, nawet jeśli kupimy aparat za rok, czy nie pochodzi ze starych zapasów ze starymi matrycami. Chyba że ktoś ma tabelkę powiązania numeru seryjnego z datą produkcji, i informację od jakiego dnia zastosowano nowe matryce. Opcją jest też poczekanie aż X20 będzie w sklepach (o ile też nie ma tego problemu), albo zakup czegoś innego. Teraz w tej kategorii sprzętu jest spory wybór (LX5, LX7, X10, X20, XZ1, XZ2, RX100, EX1, EX2...).

Strona 25 z 25 PierwszyPierwszy ... 15232425

Uprawnienia umieszczania postów