Strona 23 z 25 PierwszyPierwszy ... 132122232425 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 221 do 230 z 250

Wątek: Fujifilm FinePix X10 - konkurencja XZ1, LX5, EX1, S95

Początki nałogu
    Miasto
    WROClove

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    gorsze szkło?
    podświadomie temu przypisywałem gorszą jakość w stosuku do x10.
    nie ukrywam, że oczekiwałem na ten aparat... a teraz zeszło ze mnie powietrze
    hmm
    wyjdzie na to, że ogniskowa dobra, matryca dobra, szkło dobre, w dodatku nowość (więc rozwiązania powinny być najnowsze) a w rezultacie końcowym będzie na poziomie reszty konkurencji ...
    ... po co to wszystko(?) ...
    patrząc na wielkośc i wagę okaże się, że "starsza" konkurencja dalej bedzie liderem.
    było Lustro jest panasonic lumix Lx3

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Ostatnio czekałem wiele godzin na samolot, i w sklepach na lotnisku był i X10 i X100. No, Fuji potrafi zrobić aparaty które po obmacaniu chwytają za serce. X100 jak klasyk, uczucie jakbym trzymał w rękacha analogowy dalmierz. X10 też w uczucia drażni przez dotyk, można by go pomylić z zabytkiem. Ogniskowe na obiektywie - super. Ale jak porównam go do mojego XZ1, mimo wielu zalet nad Olkiem, za DUŻY. Mniejszy Olek (lub inny kompakt o takich gabarytach) ma fajną cechę - jest naprawdę mały i kieszonkowy. W dodatku nie przekracza udźwigu malutkiego statywu Gorillapod z neodymowymi magnesami. Ten malutki statyw zwinę w kulę i wsadzę do kieszeni. I mam go zawsze przy sobie, jak XZ1. I mogę sam zrobić sobie zdjęcie w podróży, bez proszenia kogokolwiek. Ale Fuji umie robić apraraty, przynajmniej jeśli chodzi o to jak leżą w rękach i jakie uczucia wywołują.

Bywalec
    Miasto
    Las

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez grzeSiuu Zobacz posta
    podświadomie temu przypisywałem gorszą jakość w stosuku do x10.
    nie ukrywam, że oczekiwałem na ten aparat... a teraz zeszło ze mnie powietrze
    hmm
    wyjdzie na to, że ogniskowa dobra, matryca dobra, szkło dobre, w dodatku nowość (więc rozwiązania powinny być najnowsze) a w rezultacie końcowym będzie na poziomie reszty konkurencji ...
    ... po co to wszystko(?) ...
    patrząc na wielkośc i wagę okaże się, że "starsza" konkurencja dalej bedzie liderem.
    Choroba, mam to samo, gdy pierwszy raz przeczytałem o x10, stwierdziłem "mój tyś". Ale powietrze zeszło..... Zwłaszcza, że mój poczciwy (mający raptem 2 lata) s90 daje naprawdę radę.

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Łopal Zobacz posta
    Choroba, mam to samo, gdy pierwszy raz przeczytałem o x10, stwierdziłem "mój tyś". Ale powietrze zeszło..... Zwłaszcza, że mój poczciwy (mający raptem 2 lata) s90 daje naprawdę radę.
    To i ja trzeci, co szykowałem sie do zakupu od dłuższego czasu X10. Wilekość mi odpowiada, uważam też że to zaleta (robiłem zdjęcia LX5) budowa także włącznie z manualnym zoomem, ale za dużo tych wpadek opisywamych na światowych forach od plam, po krzywy wizjer, paprochy w obiektywie, nie domykającą się migawkę, its. Powietrze zeszło całkowicie. Szukam czegoś innego choc X10 tak bardzo mi się podobał.

Uzależniony

Domyślnie Ostateczne rozwiązanie

Dzisiaj Fuji ma przedstawić ostateczne rozwiązanie problemu białych plam jakie występują na zdjęciach niektórych X10. Trwają spekulacje czy będzie to nowy firmware, czy może wymiana w serwisie procesorów w wadliwych aparatach, prawdopodobnie to pierwsze ale ostatecznie dziś będzie to wiadome:

http://www.fujixseries.com/discussio...march-12th./p1

Początki nałogu
    Miasto
    WROClove

Domyślnie

chcialem tylko uprzejmie donieść, że Fujifilm FinePix X-S1 też ma z tym problem.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Takie sympatyczne aparaty Fuji robi, a nie może uniknąć wad. Nie tak dawno obmacałem X100 w sklepie na lotnisku i robił bardzo, bardzo miłe wrażenie.

Ale X100 miewa jakieś problemy, można o tym znaleźć na forum.
    X10 też.
    XS-1 także.
    Ciekawe co wyjdzie w drogim X-pro 1, bo niby czemu miałby być wyjątkiem?
    Nie ma nic bardziej irytującego jak drogi, teoretycznie rewelacyjny sprzęt, który się psuje lub coś nie działa jak trzeba. Przesyłki do serwisu w ta i z powrotem nie wpływają dobrze na nerwy.

Trochę z tym Fuji podobnie jak z Sigmą. Sigma ma kilka bardzo ciekawych obiektywów w ofercie (12-24/4-5.6, 50/1.4, 150/2.8 choćby), ale niestety - duże prawdopodobnieństwo problemów z AF-em, a i z awaryjnością różnie bywa.

Pytanie jeszcze jak się współpracuje z serwisem Fuji, skoro ze sporym prawdopodobieństwem można spodziewać się kłopotów?

Początki nałogu
    Miasto
    WROClove

Domyślnie

tak coś czułem wewnętrznie, że wada z "białymi dyskami" tkwi w sensorze a nie oprogramowaniu.
    słabo się na tym znam, więc bałem się o tym napisać ale ... ten artykuł chyba potwierdza moje podejrzenie:

http://www.dpreview.com/news/2012/03...ause-and-fixes

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Piotr_0602 Zobacz posta
    Takie sympatyczne aparaty Fuji robi, a nie może uniknąć wad.
    Jak każdy inny producent :cool:.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Uzależniony

Domyślnie

A więc najprawdopodobniej w maju Fuji będzie wymieniał w swych serwisach procesory w wadliwych X10. Wstrzymam się z zakupem do maja, jeśli wciąż będzie coś nie tak z X10 kupię Olka ZX-1.

Strona 23 z 25 PierwszyPierwszy ... 132122232425 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów