Strona 11 z 25 PierwszyPierwszy ... 91011121321 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 101 do 110 z 250

Wątek: Fujifilm FinePix X10 - konkurencja XZ1, LX5, EX1, S95

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Raw ma zawsze proporcje 4:3. Jeśli ustawisz sobie 3:2 i tryb raw+jpego, to raw będzie z pełnego zrzutu z matrycy, a jpeg będzie przycięty do 3:2. Stąd różnice w polu widzenia.
    Jeżeli matryca ma proporcje 4:3, to po wybraniu trybu 3:2 jpg powinien być cropem matrycy 4:3, czyli powinien mieć takie samo pole widzenia w poziomie i mniejsze w pionie. Jak pokazałem powyżej wcale tak nie jest (mimo tej samej rozdzielczości w poziomie pole widzenia jest większe a jpgu, czego zupełnie nie rozumiem).

Domyślnie

Wygląda to na efekt automatycznej korekcji dystorsji, jaką robi SilkyPix.
    nowa strona | www.epicure.pl | polub moje zdjęcia | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu

Początki nałogu

Domyślnie

To chyba jedyne rozsądne wytłumaczenie. Co do kompaktów i ich DR - właśnie pojawił się test canona s100 na photographyblog i okazuje się, że ten kompakt też ma możliwość rozszerzania DR kosztem iso, czyli kosztem większego szumu w cieniach (tryb 200% i 400%). S95 chyba też to posiadał. Czyli jest to dokładnie to samo, co robi fuji x100 i co w dSLR Canona zwie się HTP (tyle, że HTP ma tylko jedną opcję). Rawy z s100 można otworzyć w lightroomie rc 3.6. Wygląda to całkiem sympatycznie.

Początki nałogu Awatar luc_october

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez koniecpolska Zobacz posta
    ...ta cena 2500zł dyskredytuje ten aparat z kretesem -słowem śmiech na sali.
    Cena na razie konkretna, choć można już dostać poniżej 2400.
    Jak sobie przypominam to x100 kosztował prawie 1000 więcej przy swojej premierze niż teraz.
    Obstawiam że do pół roku będzie poniżej 2k za x10.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

A propos cen, to śmiechem na sali jest cena g12. Jako przykład pierwszy z brzegu. Nie wiem, ile spadnie cena fuji, fakt jest wysoka jak praktycznie każdej zabawki foto nie będącej mydelniczką.

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

ale ta cena 2500zł dyskredytuje ten aparat z kretesem -słowem śmiech na sali.
    Przepraszam że się włączę w tę jałową dyskusję ale żadna cena niczego nie dyskredytuje. Jeśli Fuji tak to skalkulowało, że aparat się sprzedaje i na siebie zarabia to cena jest OK.
    Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 25-11-2011 o 03:47
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Przecież nawet nie widziałeś żadnego miarodajnego porównania zdjęć, więc skąd możesz to wiedzieć?
    Widzę przecież fotki z X10, które w żaden sposób nie uzasadniają zakupu za kwotę o 1000zł wyższą niż w przypadku innych zaawansowanych kompaktów czy bezlustrowców.

Cytat Zamieszczone przez luc_october Zobacz posta
    Cena na razie konkretna, choć można już dostać poniżej 2400.
    Jak sobie przypominam to x100 kosztował prawie 1000 więcej przy swojej premierze niż teraz.
    Obstawiam że do pół roku będzie poniżej 2k za x10.
    A ile będzie kosztował za pół roku np. XZ-1, LX5 ... poniżej 1k? :wink: Bo taki E-PL1, NX5, NX100 już teraz kosztuje poniżej 1k.
    Ostatnio edytowane przez koniecpolska ; 25-11-2011 o 10:30 Powód: Automerged Doublepost

Domyślnie

Widzę przecież fotki z X10, które w żaden sposób nie uzasadniają zakupu za kwotę o 1000zł wyższą niż w przypadku innych zaawansowanych kompaktów czy bezlustrowców.
    Gdzie widzisz te fotki? Chciałbym się upewnić, czy aby na pewno patrzymy na te same zdjęcia.

Na szczęście wystarczającym uzasadnieniem dla zakupu tego aparatu jest realne zapotrzebowanie wśród fotografów na to, co on oferuje. Twój subiektywny rachunek ekonomiczny nijak ma się do rynkowego sukcesu, jaki X10 zapewne osiągnie.
    nowa strona | www.epicure.pl | polub moje zdjęcia | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu

Pełne uzależnienie Awatar MC_
    Miasto
    Torun/Slupsk

Domyślnie

Cóż, X10 to niewątpliwie ciekawy aparat. Widzę, że na wysokich czułościach radzi sobie zdecydowanie lepiej niż EX-1, którego od prawie roku posiadam.
    Niestety, tyle na aparat kompaktowy nie przeznaczę, więc go na razie nie kupię :-)

Coś już napisał

Domyślnie

Pewni już było takie porównanie
    http://www.ephotozine.com/article/ca...n-review-17866

Strona 11 z 25 PierwszyPierwszy ... 91011121321 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów