Strona 10 z 25 PierwszyPierwszy ... 8910111220 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 91 do 100 z 250

Wątek: Fujifilm FinePix X10 - konkurencja XZ1, LX5, EX1, S95

Początki nałogu

Domyślnie

Zrobiłem w MM kilka zdjęć. Niestety w rawie mam tylko jedno ujęcie zrobione w jamiś trybie "best shot", który trzaska serie fotek. Zdjęcie jest w 6mp (raw też). No i otworzyłem sobie tego rawa w silkypix najnowszym i oto co otrzymałem:

Z lewej fota z puszki z prawej fota z silkypix. Widzicie to co ja? Zdjęcie z aparatu ma większe pole widzenia w poziomie od rawa, a raw ma większe w pionie od jpga? To jakiś Multiaspect? Czy ktoś z posiadaczy x10 może sprawdzić czy taka sytuacja występuje przy zapisie w raw w 12mp z proporcjami 3:2?

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jacula Zobacz posta
    epicure, gdybyś miał wybrać między którymś m43 z kitem a x10, co byś wybrał i dlaczego?
    Jeśli chcesz mało zapłacić i mieć przyzwoitą matrycę, to polecam NEX-3/5 z E16 - jako malucha do wszystkiego - oraz przelotkę i pleśniaka do portretu.

Zestaw NEX-5 z E16 to około 1300zł (NEX-3 ciężko kupić nowego), przelotka i pleśniak to max 200zł, czyli razem 1500zł. Wszystko jest lepsze od X10 i masz jeszcze 1000zł w kieszeni :wink:

PS
    Nie dyskredytuję X10 jako aparatu, bo jest równie fajny jak EX-1, XZ-1, LX3/5 czy Canon S90/95/100 - ale ta cena 2500zł dyskredytuje ten aparat z kretesem -słowem śmiech na sali.
    Ostatnio edytowane przez koniecpolska ; 24-11-2011 o 11:18

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez koniecpolska Zobacz posta

Nie dyskredytuję X10 jako aparatu, bo jest równie fajny jak EX-1, XZ-1, LX3/5 czy Canon S90/95/100 - ale ta cena 2500zł dyskredytuje ten aparat z kretesem -słowem śmiech na sali.
    Oczywiście. To tylko kompakt. Matryca 2/3'' jest tylko minimalnie większa niż matryca 1/1,63'' stosowana np. w XZ1 czy LX5. Obiektyw OK. ale są już porównywalne obiektywy - zakres & jasność - XZ1, LX3, LX5, EX1 (nawet niektóre są jaśniejsze).

Na plus X10 jest wizjer optyczny - choć zastosowanie ograniczone, lepszy byłby dobry EVF (a np. jest opcja przypięcia takiego do XZ1).
    Na plus X10 jest klawiszologia - tu bije większośc kompaktów oprócz jeszcze większego G11. Niezaprzeczalna zaleta (ale kosztuje).

Do ideału topowego kompaktu brakuje dobrego EVF (zamiast optycznej dziurki z błędem paralaksy) oraz ruchomego LCD (tak jak w EX1, w dodatku Samsung ma OLED).
    Rozmiary też nie są rewelacyjne, bo złożony obiektyw mógłby być mniejszy by aparat był bardziej kieszonkowy. Rozmiar ma zbliżony do bezlusterkowca m43 z podpiętym zoomem-naleśnikiem (Panasa). LX5, XZ1 czy tym bardziej S100 są mniejsze.

A cena słona, dużo, dużo większa niż konkurencyjnych kompaktów.

PS.
    Swoją drogą mogliby producenci takich kompaktów zaimplementowac w firmaware coś takiego jak plugin do Adobe, który ślicznie rozmywa zdjęcia - bierze zdjęcie z kompaktu i rozmywa ślicznie GO symulując zdjęcie z pełnoklatkowej lustrzanki z jasnym obiektywem. To byłoby coś!

Bywalec Awatar gregorio1972
    Miasto
    Nowy Sącz

Question

Mam dylemat - czy zamienić Canon 40D z canon 17-55 f-2,8 IS USM na Fuji X100. Gabaryty, matryca, ISO szkło nie najgorsze w sumie mam problem z podjęciem decyzji. Proszę o opinie.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jacula Zobacz posta
    To jakiś Multiaspect? Czy ktoś z posiadaczy x10 może sprawdzić czy taka sytuacja występuje przy zapisie w raw w 12mp z proporcjami 3:2?
    Raw ma zawsze proporcje 4:3. Jeśli ustawisz sobie 3:2 i tryb raw+jpego, to raw będzie z pełnego zrzutu z matrycy, a jpeg będzie przycięty do 3:2. Stąd różnice w polu widzenia.

Zestaw NEX-5 z E16 to około 1300zł (NEX-3 ciężko kupić nowego), przelotka i pleśniak to max 200zł, czyli razem 1500zł. Wszystko jest lepsze od X10 i masz jeszcze 1000zł w kieszeni :wink:
    No nie wszystko jest lepsze, bo obiektyw jest stałoogniskowy, w dodatku mało uniwersalny, stabilizacji obrazu nie ma, obsługa jest żałosna, lampka błyskowa doczepiana jak jakiś klocek lego no i trzeba zmieniać obiektywy, a żeby je mieć, to jeszcze trzeba je kupić.

...ta cena 2500zł dyskredytuje ten aparat z kretesem -słowem śmiech na sali.
    Sądzę, że popyt na ten sprzęt i jest na tyle duży, że to nieistotne, iż komuś taki zakup się wydaje nieekonomiczny - i tak się sprzeda jak ciepłe bułeczki, szczególnie w okresie przedświątecznym. Jeśli sprzęt oferuje coś, czego nie oferuje konkurencja i spełnia wysokie wymagania świadomych fotografów, to ma prawo swoje kosztować, bo takie aparaty są po prostu rzadkością na rynku, szczególnie w segmencie kompaktów.

Kupno tego kompakta osobiście uważam za lepszą inwestycję, niż wydanie ponad 2000 zł swego czasu na GF2 z 14-tką, który po prostu nie sprawdza się w roli uniwersalnego, kieszonkowego, a przy tym zaawansowanego aparatu. I po rozmowach z kilkoma ludźmi z różnych for dochodzę do wniosku, że mój przypadek nie jest odosobniony (vide przypadki z forum Nikona czy Olympusa, gdzie więcej ludzi już kupiło ten aparat).

Cytat Zamieszczone przez Piotr_0602 Zobacz posta
    Swoją drogą mogliby producenci takich kompaktów zaimplementowac w firmaware coś takiego jak plugin do Adobe, który ślicznie rozmywa zdjęcia - bierze zdjęcie z kompaktu i rozmywa ślicznie GO symulując zdjęcie z pełnoklatkowej lustrzanki z jasnym obiektywem. To byłoby coś!
    Właśnie w X10 jest coś takiego.
    Ostatnio edytowane przez epicure ; 24-11-2011 o 16:11
    nowa strona | www.epicure.pl | polub moje zdjęcia | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu

Coś już napisał

Domyślnie

Jak dla mnie, nex może produkuje lepsze zdjęcia ,ale X10 jest praktyczniejszy i o wiele ładniejszy.Co do ceny to nowa piątka sony jest chyba w podobnej cenie.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez set21 Zobacz posta
    Jak dla mnie, nex może produkuje lepsze zdjęcia...
    Jak dla mnie też, to nie ulega wątpliwości. Ale resztę już sam sobie dopowiedziałeś
    nowa strona | www.epicure.pl | polub moje zdjęcia | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    [...] w roli uniwersalnego, kieszonkowego, a przy tym zaawansowanego aparatu.
    Uniwersalny i kieszonkowy to jest Canon S90/95 a jeszcze bardziej S100 - a nie taki kloc jak X10. Dla mnie czasami i LX5 mógłby być czasami mniejszy.
    Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    gdzie więcej ludzi już kupiło ten aparat.
    Czyli Fuji dobrze rozpoznało rynek, i skalkulowało cenę tak, że trafi się kilka owieczek do zgolenia ... :wink:
    Poza tym, zdecydowanie więcej ludzi kupiło EX-1, XZ-1, LX3, LX5 C90/95 i oni na pewno nie wymienią tych aparatów na x10 bo racjonalnej przesłanki ku temu nie ma żadnej. Od czasów Panasikowego LX3 nie zmieniło się właściwie nic i Fuji x10 też nic nowego nie wniosło do tematu. Kropka.

set21, ja podałem cenę nie NEX-5N, tylko NEX-5, który jest dużo tańszy.
    Ostatnio edytowane przez koniecpolska ; 24-11-2011 o 16:55

Dopiero zaczyna Awatar Senny
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Czyli Fuji dobrze rozpoznało rynek, i skalkulowało cenę tak, że trafi się kilka owieczek do zgolenia ... :wink:
    .
    Dokładnie. Skoro można na dzień dobry zbić cenę o 400 zł w MM, oznacza to że dziś jest to cena z sufitu. Ja też się okazałem owieczką. Na szczęście na chwilę. Zwróciłem aparat po trzech dniach z powodu zanieczyszczenia obiektywu w aparacie wyjętym prosto z pudełka. Pisałem o tym wczesniej. Problem jest już zauważalny na innych forach - http://forums.dpreview.com/forums/re...ssage=39819161
    Serwis Fuji Polska umywa ręce więc...stracili potencjalnego klienta. A cenę w MM można zbić w ten sposób: jeśli trafimy na miłego pracownika działu foto (mi się udało) to prosimy o sprawdzenie cen w pozostałych MM w całej Polsce lub w kilku miastach. Np. Poznań. Tu wychodzą ciekawe klocki bo ceny są rożne. Tak też było w moim wypadku. Cena w sklepie 2799 a w innym MM 2399. I tu składamy propozycję kupna w najniższej cenie dostępnej w sieci MM. W moim wypadku miły sprzedawca wykonał jeden telefon i obniżył mi cenę.
    wymarzony fullfrejm z jasnym słoikiem, reszta bez znaczenia

Domyślnie

Uniwersalny i kieszonkowy to jest Canon S90/95 a jeszcze bardziej S100 - a nie taki kloc jak X10.
    Kieszonkowy to on jest, ale uniwersalność w niczym nie przypomina X10. Spróbuj zrobić nieporuszone zdjęcie tak ciemnym obiektywem albo zdjęcie nocne z ręki, panoramę lub choćby uzyskać minimalne rozmycie tła w portrecie. A oprócz tego aparat powinien być też przyjazny dla zaawansowanych użytkowników, czyli żeby można go było obsługiwać jak prawdziwy aparat, a nie jak odtwarzacz mp3.

Jakoś bardziej się czuję zgolony przez Panasa.

Poza tym, zdecydowanie więcej ludzi kupiło EX-1, XZ-1, LX3, LX5 C90/95 i oni na pewno nie wymienią tych aparatów na x10 bo racjonalnej przesłanki ku temu nie ma żadnej.
    No właśnie już kupują. Zajrzyj na forum DPR.

Od czasów Panasikowego LX3 nie zmieniło się właściwie nic i Fuji x10 też nic nowego nie wniosło do tematu. Kropka.
    Przecież nawet nie widziałeś żadnego miarodajnego porównania zdjęć, więc skąd możesz to wiedzieć?

Strona 10 z 25 PierwszyPierwszy ... 8910111220 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów