Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 250

Wątek: Fujifilm FinePix X10 - konkurencja XZ1, LX5, EX1, S95

Mieszany widok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jacula Zobacz posta
    To jakiś Multiaspect? Czy ktoś z posiadaczy x10 może sprawdzić czy taka sytuacja występuje przy zapisie w raw w 12mp z proporcjami 3:2?
    Raw ma zawsze proporcje 4:3. Jeśli ustawisz sobie 3:2 i tryb raw+jpego, to raw będzie z pełnego zrzutu z matrycy, a jpeg będzie przycięty do 3:2. Stąd różnice w polu widzenia.

Cytat Zamieszczone przez koniecpolska Zobacz posta
    Zestaw NEX-5 z E16 to około 1300zł (NEX-3 ciężko kupić nowego), przelotka i pleśniak to max 200zł, czyli razem 1500zł. Wszystko jest lepsze od X10 i masz jeszcze 1000zł w kieszeni :wink:
    No nie wszystko jest lepsze, bo obiektyw jest stałoogniskowy, w dodatku mało uniwersalny, stabilizacji obrazu nie ma, obsługa jest żałosna, lampka błyskowa doczepiana jak jakiś klocek lego no i trzeba zmieniać obiektywy, a żeby je mieć, to jeszcze trzeba je kupić.

...ta cena 2500zł dyskredytuje ten aparat z kretesem -słowem śmiech na sali.
    Sądzę, że popyt na ten sprzęt i jest na tyle duży, że to nieistotne, iż komuś taki zakup się wydaje nieekonomiczny - i tak się sprzeda jak ciepłe bułeczki, szczególnie w okresie przedświątecznym. Jeśli sprzęt oferuje coś, czego nie oferuje konkurencja i spełnia wysokie wymagania świadomych fotografów, to ma prawo swoje kosztować, bo takie aparaty są po prostu rzadkością na rynku, szczególnie w segmencie kompaktów.

Kupno tego kompakta osobiście uważam za lepszą inwestycję, niż wydanie ponad 2000 zł swego czasu na GF2 z 14-tką, który po prostu nie sprawdza się w roli uniwersalnego, kieszonkowego, a przy tym zaawansowanego aparatu. I po rozmowach z kilkoma ludźmi z różnych for dochodzę do wniosku, że mój przypadek nie jest odosobniony (vide przypadki z forum Nikona czy Olympusa, gdzie więcej ludzi już kupiło ten aparat).

Cytat Zamieszczone przez Piotr_0602 Zobacz posta
    Swoją drogą mogliby producenci takich kompaktów zaimplementowac w firmaware coś takiego jak plugin do Adobe, który ślicznie rozmywa zdjęcia - bierze zdjęcie z kompaktu i rozmywa ślicznie GO symulując zdjęcie z pełnoklatkowej lustrzanki z jasnym obiektywem. To byłoby coś!
    Właśnie w X10 jest coś takiego.
    Ostatnio edytowane przez epicure ; 24-11-2011 o 16:11
    nowa strona | www.epicure.pl | polub moje zdjęcia | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    [...] w roli uniwersalnego, kieszonkowego, a przy tym zaawansowanego aparatu.
    Uniwersalny i kieszonkowy to jest Canon S90/95 a jeszcze bardziej S100 - a nie taki kloc jak X10. Dla mnie czasami i LX5 mógłby być czasami mniejszy.
    gdzie więcej ludzi już kupiło ten aparat.
    Czyli Fuji dobrze rozpoznało rynek, i skalkulowało cenę tak, że trafi się kilka owieczek do zgolenia ... :wink:
    Poza tym, zdecydowanie więcej ludzi kupiło EX-1, XZ-1, LX3, LX5 C90/95 i oni na pewno nie wymienią tych aparatów na x10 bo racjonalnej przesłanki ku temu nie ma żadnej. Od czasów Panasikowego LX3 nie zmieniło się właściwie nic i Fuji x10 też nic nowego nie wniosło do tematu. Kropka.

set21, ja podałem cenę nie NEX-5N, tylko NEX-5, który jest dużo tańszy.
    Ostatnio edytowane przez koniecpolska ; 24-11-2011 o 16:55

Dopiero zaczyna Awatar Senny
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Czyli Fuji dobrze rozpoznało rynek, i skalkulowało cenę tak, że trafi się kilka owieczek do zgolenia ... :wink:
    .
    Dokładnie. Skoro można na dzień dobry zbić cenę o 400 zł w MM, oznacza to że dziś jest to cena z sufitu. Ja też się okazałem owieczką. Na szczęście na chwilę. Zwróciłem aparat po trzech dniach z powodu zanieczyszczenia obiektywu w aparacie wyjętym prosto z pudełka. Pisałem o tym wczesniej. Problem jest już zauważalny na innych forach - http://forums.dpreview.com/forums/re...ssage=39819161
    Serwis Fuji Polska umywa ręce więc...stracili potencjalnego klienta. A cenę w MM można zbić w ten sposób: jeśli trafimy na miłego pracownika działu foto (mi się udało) to prosimy o sprawdzenie cen w pozostałych MM w całej Polsce lub w kilku miastach. Np. Poznań. Tu wychodzą ciekawe klocki bo ceny są rożne. Tak też było w moim wypadku. Cena w sklepie 2799 a w innym MM 2399. I tu składamy propozycję kupna w najniższej cenie dostępnej w sieci MM. W moim wypadku miły sprzedawca wykonał jeden telefon i obniżył mi cenę.
    wymarzony fullfrejm z jasnym słoikiem, reszta bez znaczenia

Domyślnie

Uniwersalny i kieszonkowy to jest Canon S90/95 a jeszcze bardziej S100 - a nie taki kloc jak X10.
    Kieszonkowy to on jest, ale uniwersalność w niczym nie przypomina X10. Spróbuj zrobić nieporuszone zdjęcie tak ciemnym obiektywem albo zdjęcie nocne z ręki, panoramę lub choćby uzyskać minimalne rozmycie tła w portrecie. A oprócz tego aparat powinien być też przyjazny dla zaawansowanych użytkowników, czyli żeby można go było obsługiwać jak prawdziwy aparat, a nie jak odtwarzacz mp3.

Jakoś bardziej się czuję zgolony przez Panasa.

Poza tym, zdecydowanie więcej ludzi kupiło EX-1, XZ-1, LX3, LX5 C90/95 i oni na pewno nie wymienią tych aparatów na x10 bo racjonalnej przesłanki ku temu nie ma żadnej.
    No właśnie już kupują. Zajrzyj na forum DPR.

Od czasów Panasikowego LX3 nie zmieniło się właściwie nic i Fuji x10 też nic nowego nie wniosło do tematu. Kropka.
    Przecież nawet nie widziałeś żadnego miarodajnego porównania zdjęć, więc skąd możesz to wiedzieć?
    nowa strona | www.epicure.pl | polub moje zdjęcia | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu

Początki nałogu

Domyślnie

Przecież nawet nie widziałeś żadnego miarodajnego porównania zdjęć, więc skąd możesz to wiedzieć?
    Widzę przecież fotki z X10, które w żaden sposób nie uzasadniają zakupu za kwotę o 1000zł wyższą niż w przypadku innych zaawansowanych kompaktów czy bezlustrowców.

Cytat Zamieszczone przez luc_october Zobacz posta
    Cena na razie konkretna, choć można już dostać poniżej 2400.
    Jak sobie przypominam to x100 kosztował prawie 1000 więcej przy swojej premierze niż teraz.
    Obstawiam że do pół roku będzie poniżej 2k za x10.
    A ile będzie kosztował za pół roku np. XZ-1, LX5 ... poniżej 1k? :wink: Bo taki E-PL1, NX5, NX100 już teraz kosztuje poniżej 1k.
    Ostatnio edytowane przez koniecpolska ; 25-11-2011 o 10:30 Powód: Automerged Doublepost

Domyślnie

Widzę przecież fotki z X10, które w żaden sposób nie uzasadniają zakupu za kwotę o 1000zł wyższą niż w przypadku innych zaawansowanych kompaktów czy bezlustrowców.
    Gdzie widzisz te fotki? Chciałbym się upewnić, czy aby na pewno patrzymy na te same zdjęcia.

Na szczęście wystarczającym uzasadnieniem dla zakupu tego aparatu jest realne zapotrzebowanie wśród fotografów na to, co on oferuje. Twój subiektywny rachunek ekonomiczny nijak ma się do rynkowego sukcesu, jaki X10 zapewne osiągnie.

Początki nałogu

Domyślnie

Twój subiektywny rachunek ekonomiczny nijak ma się do rynkowego sukcesu, jaki X10 zapewne osiągnie.
    Na miarę sukcesu X100, czy więcej?

Domyślnie

Na miarę możliwości tej firmy.

Początki nałogu
    Miasto
    Wars i Sawa

Domyślnie

Zastanawiam się jak ktoś taki może fotografować. Aparat jest piękny i stylowy i to uzasadnia jego wyższą cenę. W nocy wszystkie koty są czarne, czy w związku z tym jeździsz trabantem i mieszkasz w norze, chodzisz w wacikach i pijesz tanie wino ? Bo przecież efekty są takie same. Różnica tylko albo aż w podejściu do życia. A jeśli zależy ci tylko na szmalu to rób ten szmal i daj ludziom żyć na innym niż Twój poziomie.

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Quadrifoglio Zobacz posta
    Zastanawiam się jak ktoś taki może fotografować. Aparat jest piękny i stylowy i to uzasadnia jego wyższą cenę. W nocy wszystkie koty są czarne, czy w związku z tym jeździsz trabantem i mieszkasz w norze, chodzisz w wacikach i pijesz tanie wino ? Bo przecież efekty są takie same. Różnica tylko albo aż w podejściu do życia.
    Złe przykłady, nie rozumiesz problemu. Zagadnienie jest rodzaju:
    - jeździć Trabantem za 1500zł, czy Syreną za 2500zł
    - pić "tanie wino" za 15zł, czy takie samo "tanie wino" w innej butelce za 25zł

Cytat Zamieszczone przez Quadrifoglio Zobacz posta
    A jeśli zależy ci tylko na szmalu to rób ten szmal i daj ludziom żyć na innym niż Twój poziomie.
    Tu też popełniasz błąd. Poziom jest dokładnie ten sam. Używając X10 nie zrobisz lepszych fotek, niestety. W związku z tym: jak nie widać różnicy to po co przepłacać ... Dosia.

PS
    A poza tym ktoś napisał:
    Fotografowanie zaczyna się wtedy, kiedy sprzedajesz zoomy a zakładasz stałki.

PPS
    Zerknęłem sobie na Twoje fotki. Dlaczego tak mocno wszystkie je wyostrzasz?
    Ostatnio edytowane przez koniecpolska ; 25-11-2011 o 14:11

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów