Zgłębiłem temat, podaję informacje dla osób z Trójmiasta i okolic, mogą być przydatne. Z posiadanych przeze mnie informacji wynika, że w całym trójmieście są dwa laby, które robią slajdy. Jeden, teoretycznie bardziej profesjonalny zwie się TCF2, duży lab w ładnym miejscu na gdańskiej starówce. Na slajdy z powodu rzekomego braku chemii każą czekać '3 tygodnie to panie minimum'. Tymczasem jest jeszcze w domu handlowym Jantar w Gdańsku Wrzeszczu na pierwszym piętrze pan, który strony internetowej nawet nie posiada, za to wywołuje w terminie 'no... do 14.00 powinny być' (oddawałem zdjęcia o 11.00), w dobrej jakości i tanio. Do tego w ofercie pan ma w sprzedaży od ręki Velvię, Provię, Ektachrome i inne tego typu wynalazki. I kasuje mniej pieniędzy.
Zapytałem się go o przyczynę rzekomego braku chemii. I faktycznie, ten brak jest rzekomy. Otóż, laby czekają po dwa, trzy, cztery tygodnie, zbierają zamówienia, tłumaczą się w międzyczasie brakiem chemii i robią wszystko potem jednego dnia. Także trzeba poszukiwać takich miejsc, jakie znalazłem ja.