Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 20

Wątek: Aparat psuje akumulatory?

Domyślnie Aparat psuje akumulatory?

Czy spotkaliście się z przypadkiem, żeby aparat niszczył akumulatory?
    Nowe baterie, po kilkukrotnym użyciu w lustrzance nie dają się w ogóle naładować, jakby zupełnie się zepsuły. Zdaje się, że nawet nie "jakby" tylko faktycznie są zupełnie martwe. Mam problem, co z tym fantem zrobić. Czy aparat jest spisany na straty, czy to kwestia tylko i wyłącznie kiepskich baterii?

Trudno mi uwierzyć w to drugie, bo są to baterie różnych firm i różne wiekowo, zawsze były do końca rozładowywane i ładowane jak należy.

Ktoś spotkał się z czymś takim? Jakieś pomysły na przetestowanie sprzętu, albo aku?
    canon, olympus

Bywalec
    Miasto
    Ziemia obiecana

Domyślnie

Może zacząć od sprawdzenia ładowarki, mnie ostatnio jedna siadła zaczęła pokazywać koniec ładowania dosłownie po minucie ładowania dobrze że akurat zapinałem aku do drugiej ładowarki i zauważyłem.
    Jakieś body + jakieś słoiki + podstawka pod aparat + jakieś świecenie + Dużo chęci I brak czasu na focenie

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez lMl Zobacz posta
    Czy spotkaliście się z przypadkiem, żeby aparat niszczył akumulatory?
    Nowe baterie, po kilkukrotnym użyciu w lustrzance nie dają się w ogóle naładować, jakby zupełnie się zepsuły. Zdaje się, że nawet nie "jakby" tylko faktycznie są zupełnie martwe. Mam problem, co z tym fantem zrobić. Czy aparat jest spisany na straty, czy to kwestia tylko i wyłącznie kiepskich baterii?

Trudno mi uwierzyć w to drugie, bo są to baterie różnych firm i różne wiekowo, zawsze były do końca rozładowywane i ładowane jak należy.

Ktoś spotkał się z czymś takim? Jakieś pomysły na przetestowanie sprzętu, albo aku?

Może być aparat. Baterii Li-Ion nie wolno rozładowywać do końca. "Cut off" powinien być 2.5 V na celę. Dalsze rozładowanie grozi trwałym zniszczeniem ogniw. Bodajże poniżej 2.3 V (nie pamiętam dokładnie) to fizyczna śmierć ogniwa.

Sprawdź jakimś woltomierzem napięcie na bateriach po wyjęciu z aparatu. Może układ odcinający napięcie w aparacie po prostu padł i drenuje bateria nadmiernie.
    Sprawdz też napięcie po naładowaniu - może być ładowarka.
    Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 31-08-2011 o 16:00

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Domyślnie

Strebor, to oczywiście sprawdzałem na chyba pięciu ładowarkach.

Janusz, dzięki za info. To może być dobry trop. Muszę sprawdzić.
    Gorzej jeżeli aparat faktycznie wyładowuje baterie do zera. W takim układzie nadaje się praktycznie tylko na śmietnik, ewentualnie do używania z akumulatorkami alkalicznymi.
    canon, olympus

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

A co to za aparat?
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Domyślnie

Pentax istDL
    canon, olympus

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

A pobór prądu taki jak dotychczas czy też baterie padają szybciej?
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Domyślnie

MacGyver, zużywają się dużo szybciej.

Sprawdzam teraz kolejne komplety baterii. Po kilkunastu godzinach w ładowarce, każdy komplet wytrzymuje kilka sekund.
    canon, olympus

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Domyślnie

Czy wyjmujesz gorace czy zimne aku?

Domyślnie

Ciepłe/gorące. Minimalnie się podładowują na pewno, bo przed włożeniem do ładowarki aparat nie reagował w ogóle. Sprawdzam na nowym sprzęcie, nie na owym felernym Pentaksie (o ile to jego wina).
    canon, olympus

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów