www.najeli.pl * fb.com/najeli.fotografia
C5 * C5d * C40d * C17-40/4L * C50/1.4 * C85/1.8 * C100/2.8L * C70-200/4L * Samyang 8mm * 430exII
Myślę, że moim sympatycznym przedmówcom należą się słowa wyjaśnienia.
Pisząc o braku zainteresowania, nie mam na myśli oglądalność - widać przecież jak często wątek jest odwiedzany.
Nie irytuję się lecz stwierdzam fakt.
Chodzi mi, do czego wracam z uporem maniaka - o ocenę zdjęć.
Żeby nie być gołosłownym najpierw krótkie wprowadzenie a potem 2 przykłady.
Przez 2 lata ( po zmianie systemu ) i przejściu z analoga na cyfrę nie potrafiłem odnaleźć się w nowej i nie do końca zrozumiałej dla mnie jakości.
Robiłem jakieś koszmarne fotki z których byłem zachwycony i wydało mi się, że są one rewelacyjne.
Dopiero komentarze kolegów z forum Nikona sprowadziły mnie na ziemię.
Te - wredne, zmobilizowały do poprawy jakości zdjęć ( mam taki charakter, że złośliwcy mobilizują mnie bardziej niż im się wydaje ).
Te - życzliwe, wskazywały co spartoliłem i gdzie popełniłem błędy.
Z czasem było coraz lepiej a kulminacją tego było 3 miejsce na zdjęcie roku w dziale architektura na forum Nikona.
Zmieniłem aparat na Canona więc pojawiłem się tutaj.
To inne forum i inne zasady tutaj panują.
Nie mówię, że lepsze czy gorsze - inne.
Założyłem 1 wątek pod ogólnym tytułem - Odbicia.
Nawet nie sądziłem, że będziecie chcieli go przeglądać.
Ale oglądacie i komentujecie, co jest dla mnie kolejną nauką.
To tyle tytułem wstępu.
Rozumiem, że najprościej jest oceniać średnie zdjęcia.
Sam mam z tym problem.
Bo co można napisać pod rewelacyjnymi zdjęciami kolegów -
zimen, Tryton, kaindox, jezyor, jasiudj, Max13, EmiliaP, sooya itd.
Nie wymieniam tutaj wszystkich dobrych fotografów, ponieważ nie każda dziedzina mnie interesuje.
Fashion / Glamour / Akt czy Sport / Akcja nie jest w kręgu moich zainteresowań.
Nie mniej staram się nawet w tych rewelacyjnych fotkach wskazać popełnione błędy.
Mogę nie mieć racji ale przekazuję swoje odczucia tym koleżankom i kolegom.
Tego samego oczekuje od innych.
A teraz pierwszy przykład.
Kolega 4kwiatek komentując zdjęcie 111 miał rację ( z pośpiechu nie wyprostowałem krawędzi ).
Poprawiłem, cały chepi, że teraz jest dobrze ale nie, okazało się, że teraz zdjęcie straciło "oddech".
Po kilkakrotnym obejrzeniu stwierdziłem, że znowu 4kwiatek miał rację.
I oto chodzi.
Autor zdjęcia ma zupełnie inne spojrzenie na swoje zdjęcie.
Drugi przykład.
Zdjęcie 113. Sea Towers 1 zrobiłem świadomie za ciemno.
Zdjęcie 114. Sea Towers 2 zrobiłem świadomie za jasno.
Czy któraś obróbka jest lepsza czy też nie.
Ja nie jestem tego w stanie ocenić.
To tyle tytułem wyjaśnienia.
Nie chciałbym żebyście odnieśli mylne wrażenie, że zależy mi tylko na ochach i achach chociaż one niewątpliwie łechczą ego każdego.
Ale się rozpisałem.
Obiecuję, że ostatni raz ( no może przedostatni - bo nigdy nie wiadomo ).
Pozdrawiam
Ostatnio edytowane przez waldekgdynia ; 02-07-2012 o 14:51
Hi...
Ależ rozpisuj się. To Twój wątek
.
Najeli dobrze napisała. Ale ja dorzucę swoje 3 grosze. Nie istnieje zdjęcie dla mnie "za ciemne" czy "za jasne". Zakładam że coś w ten sposób chcesz powiedzieć. Jak "za jasne" to może jakąś świeżość, lekkość. Za ciemne - jakiś mrok, tajemnicę.
Oczywiście upraszczam - to jakiś stereotyp.
Inna sprawa to problem techniczny zdjęcia - do dzisiaj pamiętam Twoją panoramę Długiego Pobrzeża - sprawiała wrażenie "krzywej" a była prosta. Ocena techniczna wymaga ostrożności - mózg, oko oszukuje. Odbiór zdjęcia - to rzecz subiektywna. To nie jest też tak że wszystkie Twoje do mnie przemawiają - nawet nie wszystkie te które przemawiają - skomentowałem. Kosz na UG mi się nie podoba. Ale jest.
Po prostu - generalnie podobają mi się Twoje zdjęcia. Zebrałbym przynajmniej 12 pod hasłem "Trójmiasto - inne spojrzenie".
Pozdrawiam...
PS. Teraz ja się rozpisałem.
Waldek – napisale swoje „credo=przeslanie” co do odbioru i oceny zdjec ktore pewnie jest podzielane przez wielu z nas. W koncu pokazujemy swoje zdjecia z przyczyn, ktore wymieniles – i pokazujemy je glownie po to aby zostaly ocenione, takze skrytykowane . Podobnie jak Ty pod slowem ocena rozumiem przedstawienie swoich odczuc, uwag i wrazen – ale nie bananalnych stwierdzen albo czasem ogolnie powielanych pseudo- madrosci. Niestety dzisiaj latwiej jest wstawiac zdjecia na forum niz ogladac uwaznie zdjecia innych i probowac je zrozumiec i ocenic. W Polsce na palcach 2 rak mozna policzyc dobre fora fotograficzne, na swiecie sa ich setki tysiecy – dziennie wsatwiane sa miliony zdjec. Wazne jest, aby przede wszystkim jednak robic zdjecia.. Czuc, ze robi sie postep i poprawia technike i sposob patrzenia (tak jak stalo sie to w Twoim przypadku). Starac sie wyrobic wlasny styl – to jest dopiero fajna rzecz, gdy mozna rozpoznac autora po zdjeciach. Twoja galerie ogladam, bo wg mnie wyrobiles sobie wlasny styl – juz rozpoznawalny. Odladam takze dlatego, bo widze, ze nie jest to tylko zachlysniecie sie strzalem aparatu cyfrowego – ale ze jest tam proba przekazania wlasnego widzenia tematu. Takich galerii jest na tym forum sporo - mniej dyskusji niestety – ale zdjecia trzeba pokazywac. Byc moze komus sie spodoba nasze widzenie swiata, moze ktos sprobuje podobnie albo inaczej – a poza tym to ciagle przyjemnosc i fajna zabawa :grin:.
Pozdrawiam.
Eeee tam,
gdy patrzę na fotki innych użytkowników zawsze brakuje mi "czystości" może "krystaliczności" - trudno mi to nazwać. Tamte zdjęcia są zwykle odrobinę lub więcej - niechlujne. Nie chcę tu nikogo obrażać, bo nie o to mi chodzi, a jedynie o to, że nie potrafię wyrazić tego co widzę z zdjęciach Waldka. Nazywam to krystalicznością w formie i barwie i świetle. Jeśli chodzi o portret to mam podobne odczucia, gdy oglądam zdjęcia Venomera. To jakbym porównywał obrazy starych mistrzów z nowoczesnym badziewiem.
Co mi przeszkadza - ramki - są imho za grube do tak delikatnie tkanych linii i odbić.
Grzegorz
Grzegorz
To zdjęcie jest świetne, w przeciwieństwie do pogody.
Wiesz, ja bym się nie przejmował nic a nic komentarzami na jakimkolwiek forum...
Jeśli znajdziesz czas i ochotę to poszukaj sobie tematu o tym jak internauci z forów fotograficznych oceniali prace wybitnych fotografów, których prace warte są niemałe pieniądze
Ale to taka wolna uwaga,
Pozdrawiam