Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 48

Wątek: Fotografia szkolna. Co kupić?

Mieszany widok

Domyślnie

Wjeżdżacie na niego jakby Wam krzywdę zrobił. Wy oczywiście urodziliście się jako WIELCY FOTOGRAFOWIE i mieliście pełny wózek luster i szkieł z nawyższej półki, a całą wiedzę wyssaliście z mlekiem matki. Szczęściarze... Nie każdy ma taką matkę i tak pojemny wózek
    Na tym forum jest taka tendencja, że jak ktoś pyta jak i z czym zacząć to sie zaczyna nagonka na niego i spychanie w kanał, no bo jakim prawem taki "zielony" ma coś zaczynać? Nie jest profi tak jak WY, JAŚNIE OŚWIECENI... FLESZEM.
    Wy od razu wiedzieliście wszystko i nigdy nie zadaliście żadnego głupiego pytania typu, co, jak , czym i dlaczego. Pozazdrościć...
    Żenada...
    Tu była zakazana reklama

Nie podoba Ci się mój styl jazdy?
    Zejdź z chodnika !!!

Uzależniony Awatar AMMarshall
    Miasto
    Skierniewice, Łomża, Białystok, Brno

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez agaj666 Zobacz posta
    Wjeżdżacie na niego jakby Wam krzywdę zrobił. Wy oczywiście urodziliście się jako WIELCY FOTOGRAFOWIE i mieliście pełny wózek luster i szkieł z nawyższej półki, a całą wiedzę wyssaliście z mlekiem (...)
    Chyba Cię trochę ponosi czasem.
    Ja w przeciwieństwie do Ciebie żadnej nagonki nie zauważyłem.
    Gość nie napisał żadnych konkretów, dziwię się, że w ogóle ktoś tu coś próbował doradzać.

Poza tym większość normalnych ludzi biorąc się za biznes najpierw się uczy, czyta, próbuje, praktykuje, a później się bierze za za ten biznes.

Chciałbyś skorzystać z usług mechanika samochodowego który tydzień wcześniej z forum się dowiedział jakie ma kupić narzędzia i jaki olej lać do diesla??
    Adam Marczak Marshall
    Moje fotki na CB: Człowiek/Portret | Galeria ogólna

Bywalec
    Miasto
    Ziemia obiecana

Domyślnie

Żenadą jest takie zadawanie pytania i oczekiwanie podania przepisu na tacy. Jak pisałem była już chyb dyskusja na ten temat na forum jak dobrze pamiętam nawet obszerna (chociaż oczywiście zawierała wpisy zje...kowe). Każdy jakoś zdobywał wiedzę i jest jej już dość dużo dostępnej w sieci, ale ostatnio nasila się tendencja do oczekiwania że forum ma podać całą wiedzę na tacy, nie ma nawet próby ogarnięcia jakiegoś tematu i ewentualnej prośby o uzupełnienie lub rozwianie jakiś wątpliwości. To jak z pytaniami w wątku o sprzęcie ślubnym "ma 18k plpn chcę fotografować śluby co mam kupić?" Na boga jak można brać się za zarabianie jak się nie ma pojęcia co jest mi potrzebne, Jeśli ma jakieś doświadczenie w fotografii albo spróbował zgłębić temat to powinien postawić pytanie np tak planuje fotografie szkolną chcę kupić lampy x aby oświetlić plan tak i tak, tło takie a takie czy taka mo c wystarczy czy robić na tle czy walczyć w ps.
    Jakieś body + jakieś słoiki + podstawka pod aparat + jakieś świecenie + Dużo chęci I brak czasu na focenie

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Domyślnie

Nazwa "szkolna" to albo usługi albo nauka,hobby.
    W pierwszym wypadku nie można odpowiedziec na postawione pytanie,bez rozszerzenia info o to co juz posiadasz i co zamierzasz robić.

W drugim ,obojetne od czego zaczniesz.Najważniejsze zacząć i kontynuować.Reszta przyjdzie z czasem
    Ostatnio edytowane przez janmar ; 31-08-2011 o 11:37

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Stare przysłowie mówi "żeby wyjąć trzeba włożyć" co w wolnym tłumaczeniu można opisać tak, że wkładam swój wysiłek czyli czytam, czytam i jeszcze raz czytam, szukam, szukam i jeszcze raz szukam, myślę, myślę i jeszcze raz myślę i dopiero wtedy kiedy już coś zrobiłem staram się wyjąć wiedzę i doświadczenie od innych. Tu niestety klasyczny przypadek jak to Strebor słusznie napisał "podajcie mi na tacy przepis na sukces". Gdyby padło pytanie typu "czy w przypadku fotografii szkolnej gdzie obiektywem 35mm na pełnej klatce będę robił zdjęcia z odległości 5m na przysłonie 8 warto pakować się w lampy 600Ws i do tego modyfikatory typu okta czy softbox czy zdać się na światło zastane a może lampy aparatowe i parasolki na statywach?" świadczyłoby to o tym, że pytający wykazał odrobinę trudu aby zgłębić temat. Ale po co się męczyć? Inną sprawą jest, że za biznes bierze się ktoś z zerowym pojęciem o tym co ma zamiar robić co niestety jest dziś bardzo powszechne i to nei tylko w dziedzinie fotografii.

Domyślnie

1. Jeżeli chodzi o znajomość to mam jak zacząć.

2. Jeżeli chodzi znajomość tematu to ... jestem kompletnym laikiem, dlatego proszę o pomoc. Od czasu do czasu zdarzy mi się pstryknąć jakiś ślub.

3. Jeżeli chodzi o sprzęt to mam 550D, ale w niedługim czasie planuje kupić 5D Mark II. Obiektywy jakie posiadam to: C 50/1.5 | Sigma 17-70/2.8.-4 | Sigma 70-200 /2.8 . Lampa 430EX.

Chciałbym robić...

...zdjęcia portretowe dzieci - przedszkole

proponowany sprzęt

ZESTAW do zawieszania teł abitus - 290,00 zł
    rekwizyty MEGA BUT - But 81x41x43 - 450 zł

potrzebuję pomocy w dobraniu lampy/lamp - budżet około 1000 zł
    znajomy doradził mi Quantuum SQ-201 2x200W i mówił, że na początek wystarczą

Czy takim zestawem mogę zrobić takie zdjęcia?

http://www.markoflash.pl/img/SA70.jpg

i Zdjęcia grupowe

Takie http://www.mawi.pl/index.php?modul=mawi_oferta

Do robienia tych zdjęć chcę także wykorzystać tła. W razie czego chciałbym doświetlić twarze lampą.

PS. Nie napisałem, że od razu chciałbym za moje fotografie brać kasę.
    Ostatnio edytowane przez qubol ; 31-08-2011 o 12:57
    The truth is out there!

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez qubol Zobacz posta
    Jeżeli chodzi znajomość tematu to ... jestem kompletnym laikiem(...) Od czasu do czasu zdarzy mi się pstryknąć jakiś ślub.
    Jak robisz śluby tzn, że jesteś dobry w temacie.
    Mnie zajęło ok 4 lat pstrykania reporterki zanim się odważyłem zrobić pierwszy ślub.
    Sprzęt który masz wystarczy Ci. Tylko zainwestuj w światła i modyfikatory. 2x 300Ws powinno dać rade oświetlić całą klasę. Do portretów dodasz swoją 430tkę. Do tego parasolki. I jakiś system wyzwalania lamp. Może być kabel do 430tki i fotocele na lampach lub jak tam ci będzie wygodniej
    Do zawieszania tła ja używam Impact i działa. Jakie tła to już twój wybór.

Pełne uzależnienie Awatar bebesky
    Miasto
    kielce

Domyślnie

Jeszcze nie spotkałem zdjęć "szkolnych", które byłyby dobre. Spotkałem akceptowalne, ale 99% to gnioty.
    Ten rodzaj usług uważam za coś podobnego do stania w bramie i "kup pan cegłę". W wielu przypadkach rodzice są stawiani pod murem bo nikt ich wcześniej o zgodę nie pyta. A potem weź odmów dziecku zdjęcia, które ma zrobione i jest na nim z kolegami.

A najbardziej rozweselił mnie tekst: "PS. Nie napisałem, że od razu chciałbym za moje fotografie brać kasę."
    Znaczy że będziesz robił darmowe odbitki i rozdawał uczniom? Jakoś nie mogę dać wiary w takie oświadczenie.
    o fotografii im więcej wiem tym mniej wiem a efekty coraz gorsze

Domyślnie

qubol, jeżeli celujesz w przeciętność to kup sobie cokolwiek i tak dasz radę. Jeżeli chcesz zrobić coś więcej to nie w sprzęcie tkwi haczyk a w pomysłowości jak go wykorzystać.

Ktoś Ci coś tam poradził? Bierz i zacznij robić zdjęcia, zalety i ograniczenia sprzętu musisz poznać sam. Nikt nie wymyśli idealnego sprzętu do zdjęć szkolnych i przedszkolnych.

Postaraj się tylko nie robić krzywdy tym dzieciakom kiepskimi zdjęciami
    canon, olympus

Bywalec
    Miasto
    Ziemia obiecana

Domyślnie

IMI naprawdę sądzisz że kupi cokolwiek i da radę? Napisał że jest laikiem, myślisz że ogarnie z marszu błyskanie na akceptowalnym poziomie?

Zgadzam się natomiast że przede wszystkim musi zacząć robić zdjęcia ale czy na pewno od razu w szkołach i przedszkolach
    Jakieś body + jakieś słoiki + podstawka pod aparat + jakieś świecenie + Dużo chęci I brak czasu na focenie

Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów