Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 48

Wątek: Fotografia szkolna. Co kupić?

Domyślnie Fotografia szkolna. Co kupić?

Witam!

Chciałbym spróbować swoich sił w fotografowaniu uczniaków od przedszkola do średniej szkoły. Zastanawiam się jaki osprzęt (bez aparatu i obiektywów) byłby mi potrzebny i ile musiałbym za niego zapłacić. Chciałbym się zamknąć w kwocie 3000 zł. Czy jest to możliwe?

Dziękuję za wszelkie rady i sugeste i...

pozdrawiam odwiedzających
    The truth is out there!

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Skoro nie wiesz co kupić to nie powinieneś brać się za ten biznes, nie rób dzieciom i ich rodzicom krzywdy zdjęciopodobnymi gniotami.

Domyślnie

Z tego co widziałem (moje zdjęcia od 1klasy, do matury) to w szkonach często robią 1 lampą na wprost, najlepiej UWA, żeby ludzików po bokach rozciągnęło. Do tego tabliczki z numerami klas. Tło wstawia się później, na kompie.
    C5DIII,| C20/2.8, C28/1.8, S35/1.4, C50/1.4, C100/2.0

Pełne uzależnienie

Domyślnie

I tym tłem musi koniecznie być szkoła lub przedszkole gdzie ani skala ani perspektywa nie pasuje do dzieci sfotografowanych na sali gimnastycznej. Raz w przedszkolu widziałem jak pani przebrana za w sumie nie wiem co z panem przebranym za misia poprowadzili bal powiedzmy wiosny (albo jesieni ale to nie znaczenia) a następnie pan Miś stawiał każde dziecko pod ścianą i walił lampką na wprost po oczach. Pewnie też nie wiedział co kupić aby zdjęcia robić na poziomie a że każdy dziś zdjęcia robić może, jeden lepiej inny gorzej to robił, a co miał nie robić.

Domyślnie

Hmm.. tego... a między czym a czym wybierasz? ;-)
    D3

Domyślnie

Na razie chcę się dowiedzieć co mi będzie potrzebne...1,2 lampy? tło bez tła? jeżeli tło to jaki statyw? itd. Jeżeli ustalę, mam nadzieję z Waszą pomocą, co mi jest potrzebne będę się rozglądał za konkretnymi modelami sprzętu i ustalał między czym a czym wybrać.
    The truth is out there!

Początki nałogu

Domyślnie

do fotografii szkolnej najbardziej potrzebne Ci są znajomości, najczęściej takie zdjęcia wykonuje "szwagier" pana dyrektora

Bywalec
    Miasto
    Ziemia obiecana

Domyślnie

Człowieku nawet w przybliżeniu nie wiesz czego potrzebujesz. Może zacznij od podczepienia się jako drugi pod kogoś kto takie zdjęcia robi, wtedy nawet jeśli będzie to ktos kto robi średnie zdjęcia tego typu wyciągniesz wnioski z jego błędów i będziesz choć w przybliżeniu wiedział co potrzebujesz a wtedy na pewno forumowicze pomogą zweryfikować Ci twoje pomysły.
    Jakieś body + jakieś słoiki + podstawka pod aparat + jakieś świecenie + Dużo chęci I brak czasu na focenie

Uzależniony Awatar AMMarshall
    Miasto
    Skierniewice, Łomża, Białystok, Brno

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez krolewicz Zobacz posta
    do fotografii szkolnej najbardziej potrzebne Ci są znajomości, najczęściej takie zdjęcia wykonuje "szwagier" pana dyrektora
    A nie pomyślałeś, że być może Gubol jest właśnie szwagrem dyrektora i stąd pomysł na ten świetny biznes.

Gubol, napisz coś więcej - czy fotografujesz, jakie te zdjęcia chcesz robić, jak Ty to widzisz, wtedy zapewne dostaniesz jakieś sensowne podpowiedzi.
    Adam Marczak Marshall
    Moje fotki na CB: Człowiek/Portret | Galeria ogólna

Bywalec
    Miasto
    Ziemia obiecana

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez AMMarshall Zobacz posta
    Gubol, napisz coś więcej - czy fotografujesz, jakie te zdjęcia chcesz robić, jak Ty to widzisz, wtedy zapewne dostaniesz jakieś sensowne podpowiedzi.
    AMMarshall zobacz jak Gubol zadał pytanie (oczywiście mogę się mylić bo np zastosował jakiś skrót myślowy) jakby nie miał zielonego pojęcia jak się do tego zabrać, jakby w ogóle nie przemyślał tematu tylko dajcie mi przepis na tacy.

Mógłby chociaż poszperać po necie poczytać o takiej foto (zresztą kiedyś była chyba tutaj dyskusja na ten temat) i napisać mam body xxx obiektywy xxx, chcę dokupić lampy xxx + modyfikatory xxx czy to dobry zestaw.

A tak wygląda że pytanie zadaje uczeń który właśnie dostał lustro i będę zarabiał.
    Ostatnio edytowane przez Strebor ; 31-08-2011 o 10:40
    Jakieś body + jakieś słoiki + podstawka pod aparat + jakieś świecenie + Dużo chęci I brak czasu na focenie

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów