Pokaż wyniki od 1 do 4 z 4

Wątek: Zmiana rozmiaru do wydruku?

Mieszany widok

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bytom

Domyślnie Zmiana rozmiaru do wydruku?

Zanim zacznę niszczyć papier testami to się spytam:
    Mam drukarkę 300dpi (termosublimacyjna) formatu 10x15.
    Jak w ostatnim kroku edycji zdjęcia zmieniam rozmiar na 10x15 to robię to wyłączając opcje (w szopie) "Resample Image" w oknie "Image Size" i wtedy rozdzielczość wzrasta do 585 dpi ale obraz nie traci na jakości (ekran). Podczas wydruku co sie dzieje z tą wyższą rozdzielczością? Drukarka ma przecież 300dpi i coś szop? driver? chyba sobie zmienia tą rozdzielczość...
    W książce Kelby'iego przeczytałem że przy zmniejszaniu rozmiaru włączać opcje Resample Image na Bicubic (mogę wtedy wybrać rozdzielczość 300dpi) ale to wiąże się z pewną utratą datali i można zrobić ostatnie ostrzenie pod końcowe urządzenie - w tym przypadku drukarka.
    Zatem pytam co jest lepsze :
    1. Zmienić rozmiar bez resamplingu (zwiększając rozdzielczość) i drukować...
    2. Zmienić rozmiar z resamplingiem z zachowaniem rozdzielczości drukarki i ewentualnie wyostrzać na końcu?
    Canon 20d + Tamron 28-75/2.8 + Canon 70-200/4L + Speedlite 550ex

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mirhon
    1. Zmienić rozmiar bez resamplingu (zwiększając rozdzielczość) i drukować...
    2. Zmienić rozmiar z resamplingiem z zachowaniem rozdzielczości drukarki i ewentualnie wyostrzać na końcu?
    MSZ to nr 2 bo wtedy kontrolujesz jakość zmian. Jeśli pozostawisz obrazek większy niż drukarka może wycisnąć, to driver po prostu ci to obetnie. Tylko, że wtedy nie masz kontroli w jaki sposób. Ja będziesz miał 300 DPI, to driver tego nie tknie (tzn tknie , ale nie zresampluje).
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bytom

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kubaman
    MSZ to nr 2 bo wtedy kontrolujesz jakość zmian. Jeśli pozostawisz obrazek większy niż drukarka może wycisnąć, to driver po prostu ci to obetnie. Tylko, że wtedy nie masz kontroli w jaki sposób. Ja będziesz miał 300 DPI, to driver tego nie tknie (tzn tknie , ale nie zresampluje).
    Zgadzam się że nr 2 daje możliwość w podgląd i korekte ostrości. Ciekawi mnie tylko czy byłby widoczny efekt na fotce 10x15 wydruku w wyższej rozdzielczości (korygowany przez driver) w stos. do tego z resamplingiem bicubic ale bez wyostrzania i z wyostrzaniem. Musze chyba zniszyć 3 kartki :-) aby sie organoleptycznie przekonać...
    Canon 20d + Tamron 28-75/2.8 + Canon 70-200/4L + Speedlite 550ex

Uprawnienia umieszczania postów