Pokaż wyniki od 1 do 10 z 19

Wątek: 5Dmk2 wilgoć pod górnym wyświetlaczem po deszczu

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar mxw
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez george Zobacz posta
    W każdym bądź razie mogli w instrukcji przestrzegać przed wilgocią, standardowo.
    przecież ostrzegają na wiele sposobów

drugi punkt w instrukcji obsługi:
    Aparat nie jest wodoszczelny i nie może być użytkowany pod wodą. Jeśli aparat przypadkowo wpadnie do wody, należy natychmiast skontaktować się z najbliższym punktem serwisowym firmy Canon. Zetrzeć krople wody suchą szmatką. Jeśli aparat jest narażony na działanie słonego powietrza, należy przetrzeć go zwilżoną i silnie wyciśniętą szmatką.
    jakiś inny:
    Szybkie przeniesienie aparatu z chłodnego miejsca do ciepłego może spowodować kondensację pary wodnej na aparacie i podzespołach wewnętrznych. Aby uniknąć zjawiska kondensacji, należy umieścić aparat w szczelnej plastikowej torbie i przed wyjęciem zaczekać na wyrównanie temperatury.
    kolejny:
    W przypadku wystąpienia kondensacji na aparacie nie należy z niego korzystać, aby zapobiec jego uszkodzeniu. W takiej sytuacji odłączyć obiektyw, wyjąć kartę pamięci oraz akumulator z aparatu i przed rozpoczęciem korzystania z aparatu zaczekać na jego wyschnięcie.
    natomiast tak naprawdę miałem na myśli poniższy punkt z końca instrukcji, dane techniczne aparatu:
    Środowisko pracy
    Zakres temperatur: 0–40°C
    Wilgotność podczas pracy: 85% lub mniej
    zwróć też uwagę na minimalną dopuszczalną temperaturę pracy.
    niedługo zima :wink:
    pozdro.,
    m.

Uzależniony

Domyślnie

No to się zaczynam bać jak długo mi mój aparat posłuży...
    Mieszkam na Florydzie gdzie wilgotność poniżej 80% to rzadkość.
    W zeszły weekend robiłem zdjęcia rodzince na łodzi i w deszczu. Aparat uszczelniony i obiektyw też więc się za bardzo nie przejmowałem. A tu się okazuje, że to kwestia szczęścia...

Pełne uzależnienie Awatar pan.kolega

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rOOmak Zobacz posta
    No to się zaczynam bać jak długo mi mój aparat posłuży...
    Mieszkam na Florydzie gdzie wilgotność poniżej 80% to rzadkość.
    W zeszły weekend robiłem zdjęcia rodzince na łodzi i w deszczu. Aparat uszczelniony i obiektyw też więc się za bardzo nie przejmowałem. A tu się okazuje, że to kwestia szczęścia...
    No właśnie, te ostrzeżenia to zwykle typowe d..chrony. U mnie w tej chwili (sprawdziłem) wilgotność powietrza jest 95% a ponad 85 % jest zwykle w lecie. W ogóle większości elektroniki nie powinno sie tu sprzedawać, czyli w co najmniej 1/3 USA.

Dopiero zaczyna Awatar george
    Miasto
    PL

Wink

Cytat Zamieszczone przez mxw Zobacz posta
    przecież ostrzegają na wiele sposobów

drugi punkt w instrukcji obsługi:
    ....

zwróć też uwagę na minimalną dopuszczalną temperaturę pracy.
    niedługo zima :wink:
    Chodziło mi o to, że na pewno STANDARDOWO OSTRZEGAJĄ, więc się to pomija, bo na większości sprzętów są te same adnotacje. Może niezrozumiale napisałem.

Co do temperatur pracy to już nie przesadzajmy, bo mało kto z nas chyba nie wyjdzie na zimowy plener, jeśli temperatura spadnie poniżej zera

Tak więc "standardowo" wiadomo czego nie można, jedynie ciężko się człowiekowi ustosunkować na początku, gdy kupuje się body o którym krążą mity o uszczelnieniach, a na zwykłym deszczu może się zalać. O wsadzaniu sprzętu do wody już chyba nie wspominam...;-)

Trzeba by wystosować apel do wilgociolubnych użytkowników 5Dmk2 - "Zabezpieczajcie się!"
    Ostatnio edytowane przez george ; 04-09-2011 o 19:26

Uprawnienia umieszczania postów