Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 46

Wątek: 5D z FrontFocus ?

Mieszany widok

Początki nałogu
    Miasto
    Kraków

Domyślnie 5D z FrontFocus ?

Witam serdecznie wszystkich na forum!

Ja od razu z problemem. Nabyłem dopiero co puszkę 5D i… zaczęły się problemy.
    Podpoiłem do niego 28-105 3.5-4.5 USM I, którego wcześniej używałem z moim leciwym 10 (nie D) i specjalnie nie narzekałem, a tu jakieś takie mydło…
    Zrobiłem więc test na FF/BF żeby zlokalizować problem i pomimo dużej GO tego obiektywu wychodzi FF ok. 8mm (test robiony z ok. 0,5m). To oczywiście nie wyjaśnia do końca problemu mydła.
    I tutaj proszę Was o radę. Czy to jest w granicach normy? Czy po podpięciu jaśniejszego szkła (chwilowo nie mam pod ręką) się pogłębi? Czy puszka tej klasy nie powinna ostrzyć z każdym szkłem „w punkt”? Czy żądać wymiany na inny egzemplarz?

Podaję linki do przykładowych fotek:
    www.wmgalicja.krakow.pl/~cyborg/5D/IMG_0015.JPG (AF, FF)
    www.wmgalicja.krakow.pl/~cyborg/5D/IMG_0016.JPG (MF, "w punkt")

Na marginesie: body dostałem bez folii ochronnych na wyświetlaczach. Sprzedawca twierdzi, że wszystkie Canony teraz tam mają. ??

Pozdrawiam
    Cyborg

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Cyborg
    Witam serdecznie wszystkich na forum!
    Ja od razu z problemem. Nabyłem dopiero co puszkę 5D i… zaczęły się problemy.
    Cyfrowa pełna klatka jest bardzo, bardzo wymagająca jeśli chodzi o szkła.
    Znam człowieka, który twierdzi, że niestać go na L-ki i dlatego ma Nikona. Coś w tym jest.
    Podpoiłem do niego 28-105 3.5-4.5 USM I, którego wcześniej używałem z moim leciwym 10 (nie D) i specjalnie nie narzekałem, a tu jakieś takie mydło…
    No i tu najprawdopodobniej jest problem. Lub inaczej: witaj w świecie cyfrowej foto. Przykro nam z powodu twoich wydatków
    Czy puszka tej klasy nie powinna ostrzyć z każdym szkłem „w punkt”?
    Z każdym szkłem Canona powinna. Po kolei:

- podepnij inne szklo, wskazane tele 85/1.8 lub 135/2
    - podepnij twoje szkło do innej puszki i sprawdź czy też wyjdzie kicha czy będzie OK.
    - jeśli na innej puszce też wychodzi kicha oddaj szkło do kalibracji
    Na marginesie: body dostałem bez folii ochronnych na wyświetlaczach. Sprzedawca twierdzi, że wszystkie Canony teraz tam mają. ??
    Ja na 20D nie miałem.

BTW. Witaj na forum 8)

Skoro jesteś z Krak to najszybciej będzie jeśli pójdziesz do Lecha i spółki i sami przemacają Ci tą piątkę.
    http://niusy.onet.pl/niusy.html?t=ar...a&aid=40048310

I jeszcze jedno nie daj się zdołować jak ktoś ci wywali, że kupiłeś extra sprzęt i nie wiesz jak co i jak. Twoja kasa, twoja sprawa. Ty potrzebujesz porady, nie pręgierza.
    Ostatnio edytowane przez gietrzy ; 05-01-2006 o 10:08

Początki nałogu
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gietrzy
    Cyfrowa pełna klatka jest bardzo, bardzo wymagająca jeśli chodzi o szkła.
    No chyba nie bardziej niż slajdy i negatywy, których używałem wcześniej...
    Znam człowieka, który twierdzi, że niestać go na L-ki i dlatego ma Nikona. Coś w tym jest.
    Czy dobre szkła Nikona są dużo tańsze od dobrych szkieł Canona? Raczej nie.
    witaj w świecie cyfrowej foto.
    No, na powitania trochę za póżno ;-) Od ponad roku używam Pro1, i właśnie po doświadczeniach z tym sprzętem ostatecznie dojrzałem do zakupu dSLR i to FullFrame.
    Z każdym szkłem Canona powinna.
    Tak też myślę.
    Skoro jesteś z Krak to najszybciej będzie jeśli pójdziesz do Lecha i spółki i sami przemacają Ci tą piątkę.
    THX. Nie omieszkam.
    I jeszcze jedno nie daj się zdołować jak ktoś ci wywali, że kupiłeś extra sprzęt i nie wiesz jak co i jak.
    Spoko ;-) Spodziewałem się takiej reakcji.
    Co do FF/BF - rzeczywiście nie mam doświadczenia.

Domyślnie

bardziej

Początki nałogu
    Miasto
    Kaczogród

Domyślnie

No niestety ale tak. Matryca to nie nagatyw i z roznych wzgledow ktore z latwosci w sieci i archiwum znajdziesz ;-) uwypukla wady szkla (tak w wielkim uproszczeniu). Szukaj np. terminu telecentrycznosc. Plus wsrod uzyszkodnikow istnieje tradycja ogladania zdjec na monitorze powiekszonych do 100% czego w czasach analogowych tak latwo sie nie dalo zrobic. Ogladania i narzekania ktore skutkuje nieodparta potrzeba zakupu nowych, drozszych, potencjalnie lepszych szkiel. :-)

Nikon nie robi i poki co otwartym tekstem deklaruje ze nie bedzie robil pelnej klatki cyfrowej. Z racji 2x mniejszej matrycy, powyzsze problemy ze szklami wystepuja w mniejszym stopniu (szklo pracuje tylko srodkiem), plus wyprodukowali troche szkiel dedykowanych do APS'owej klatki cyfrowej, w ktorych przynajmniej starano sie wyeliminowac problemy wspolpracy z matryca (znow telecentrycznosc).
    Czyli szlo dla N pracujace tak samo dobrze jak przy Canon FF mozna miec teoretycznie taniej.

Teoretycznie, poniewaz osobiscie uwazam ze predzej czy pozniej, bez wzgledu na marketing i polityke Nikona oraz to jak genialny, wszechstronny i wspanialy jest format DX beda musieli zrobic taki aprat. (bo fizyki nie zmienia). A wtedy wyznawcy Nikona obudza sie z reka w nocniku bo beda musieli wymienic polowe szkiel :-). Swoja droga skoro ten DX vel APS ma same zalety to czemu sie nie przyja w czasach analogowych?? He?? Z premedytacja napisalem "wyznawcy". Ostanio przegladaelm zolte forum i opinie o nowym D200, no i inaczej ich sie nie da nazwac :-/

Pozdrawiam,

Marcin
    Ostatnio edytowane przez mjastrzebski ; 05-01-2006 o 11:24
    Chciałbym mieć więcej czasu na fotografowanie.

Pełne uzależnienie Awatar Arkan
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

No chyba nie bardziej niż slajdy i negatywy, których używałem wcześniej....
    duuużo bardziej. w czasie gdy był projektowany Twój 28-105 nikt nie słyszał o telecentryczności
    Chodzi raczej o to, że Canon nie produkuje szkieł ze średniej półki - robi albo L, albo kompletną amatorszczyznę.

Tak dla pewności pytam - aparat był na statywie, wyzwolony z kabla i z podniesionym lustrem? Jeśli nie to powtórz test w lepszym oswietleniu (najlepiej dziennym), ISO 100, statyw, czasy ponad 1/125 i zdejmij kompensację expozycji.
    Pentax K-5 II, Leica M9

Początki nałogu
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Arkan
    w czasie gdy był projektowany Twój 28-105 nikt nie słyszał o telecentryczności.
    Hm..
    1. Problemy są w centrum kadru więc co ma to tego telecentryczność?
    2. Wiele wyśmienitych i przez Was docenianych szkieł powstawało jeszcze wcześniej.
    Chodzi raczej o to, że Canon nie produkuje szkieł ze średniej półki - robi albo L, albo kompletną amatorszczyznę.
    Z tym mitycznym L też nie jest tak różowo. Mój Pro1 także ma obiektyw "L". Prawdziwy :-) A oznacza to tylko tyle, że ma soczewki fluorytowe i UD.
    Tak dla pewności pytam - aparat był na statywie, wyzwolony z kabla i z podniesionym lustrem?
    Oczywiście.
    ISO 100 czy 200: nie powinno być żadnej różnicy dla tej puszki (w takim teście). Skorygowałem trochę ekspozycję bo uznałem że naświetla zbyt ostrożnie i efekt będzie mniej widoczny.
    Dodałem też zdjęcie porównawcze z MF i ostrość jest tam gdzie powinna.

Pełne uzależnienie Awatar Arkan
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Hm..
    1. Problemy są w centrum kadru więc co ma to tego telecentryczność?
    2. Wiele wyśmienitych i przez Was docenianych szkieł powstawało jeszcze wcześniej.
    1. Nie zrozumieliśmy się - pisałem o telecentryczności, bo spytałeś o wymagania jakie stawia cyfra obiektywom. Jako argument podałeś slajd i film, gdzie zjawisko równoległości padania promieni jest bez znaczenia.
    2. Więc tak, - przy obiektywach tele to praktycznie bez znaczenia, a jeśli chodzi o szerokie kąty to te doceniane szkła często lepiej spisywały się na analogu, niż na cyfrze. Wyjątek stanowi 17-40L, o którym się mówi, że Canon go poprawił pod cyfrę (crop 1.6). Jeśli chodzi o full frame, to nie ma u C wybitnych szkieł z wyjątkiem 35/1.4

Z tym mitycznym L też nie jest tak różowo. Mój Pro1 także ma obiektyw "L". Prawdziwy :-) A oznacza to tylko tyle, że ma soczewki fluorytowe i UD..
    a to oznacza, że tak twierdzi marketing Canona i nic więcej.
    Pentax K-5 II, Leica M9

Początki nałogu
    Miasto

Domyślnie

Cyborg dziwi mnie to, że kupiłeś sobie 5D jako pierwszą lustrzankę cyfrową. Wywalasz 10Kzł na puszkę nie mając kilku dobrych szkieł?

A za ile kupiłeś i gdzie?

Początki nałogu
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kocis
    Cyborg dziwi mnie to, że kupiłeś sobie 5D jako pierwszą lustrzankę cyfrową. Wywalasz 10Kzł na puszkę nie mając kilku dobrych szkieł?
    No właśnie dlatego kupiłem :-). Mam 28-105 i okazyjnie korzystałem z 50/1.8 (akurat teraz, niestety nie mogę jej pożyczyć). A jakbym kupił puszkę z cropem 1.6 to nie miałbym pożytku nawet z tego. Kupować wtedy plasticzne EF-Sy czy normalne które by się po części marnowały? I co bym później zrobił ze szkłami dopasowanymi pod cropa? Na tele mi nie zależy.
    Zakupy w przyszłości mnie niewątpliwie czakają, ale przynajmniej mam od czego zacząć puki co.
    Chcę się tylko upewnić że puszka jest w 100% sprawna.
    Cytat Zamieszczone przez kocis
    A za ile kupiłeś i gdzie?
    11kzł z VAT na f-rę w Fotorimex.pl

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów