Pokaż wyniki od 1 do 10 z 230

Wątek: Nowości Sony w 2011 r.

Mieszany widok

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Ale po co NEX FF? Zaleta NEX'a sa jego gabaryty. Dzieki mniejszej matrycy obiektywy rowniez moga byc bardziej kompaktowe. Ergonomia pelnoklatkowego lusterkowca moim zdaniem jest dyskusyjna, bo gdzie tu wygoda w trzymaniu malego pudeleczka z wielkim obiektywem?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków/Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Czacha Zobacz posta
    Ale po co NEX FF? Zaleta NEX'a sa jego gabaryty. Dzieki mniejszej matrycy obiektywy rowniez moga byc bardziej kompaktowe. Ergonomia pelnoklatkowego lusterkowca moim zdaniem jest dyskusyjna, bo gdzie tu wygoda w trzymaniu malego pudeleczka z wielkim obiektywem?
    Nex FF nie byłby moim skromnym zdaniem większy niż obecny - bagnet w Neksie i tak jest b.duży - myślę że z zapasem na stabilizowaną matrycę FF.
    zdRAWki
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    PS - dlaczego duże obiektywy - przecież mogą być takie jak do Lajki
    zdRAWki
    Ostatnio edytowane przez HuleLam ; 08-04-2011 o 09:39 Powód: Automerged Doublepost
    Fotograf platoniczny

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez HuleLam Zobacz posta
    ...myślę że z zapasem na stabilizowaną matrycę FF.
    Samą matrycę FF może dałoby się tam na siłę wepchnąć, ale już na pewno nie układ stabilizacji obrazu. Zerknij na przekrój A850/A900 i zwróć uwagę, jakiej wielkości jest ten układ.

Olek specjalnie projektował układ stabilizacji obrazu do matryc 4/3 w mikrusach i po rozmiarach puszek widać, że jednak są one przez to większe od konkurencji. Samsung i Sony, stosujący w swoich lustrzankach stabilizację matrycy, zrezygnowali z niej w mikrusach. Prawdopodobnie nie potrafili stworzyć odpowiednio małego układu stabilizującego matryce APS-C, a co dopiero FF.
    nowa strona | www.epicure.pl | polub moje zdjęcia | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Ale po co NEX FF?
    Jak to po co? Zeby cropa nie bylo, zeby szerszy kat miec, itd. Aktualnie ludzie podpinaja tanie Voigtlandery, niektorzy Zeissy i Leici. I caly czas musza mnozyc ogniskowa przez 1.5x a glebia dla szkiel f/1.4 jest jak dla f/2.

Zaleta NEX'a sa jego gabaryty
    Dokladnie. Sporo osob czeka na NEX-7 - z malym gripem, EVF i sankami lampy.
    Bez tego - NEX kuleje na uzywalnosci mocno.

Dzieki mniejszej matrycy obiektywy rowniez moga byc bardziej kompaktowe.
    Nie. Nie dzieki mniejszej matrycy. Dzieki braku AF i ewentualnej stabilizacji.
    Moje szkla Leici sa duzo mniejsze niz "L"'ki Canona.
    Pozdrawiam!

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jerry_R Zobacz posta
    Dzieki braku AF i ewentualnej stabilizacji.
    Raczej dzięki wywaleniu lustra. Brak AF nie ma tu nic do rzeczy. To rzecz wtórna.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Uprawnienia umieszczania postów