Pokaż wyniki od 161 do 170 z 230

Wątek: Nowości Sony w 2011 r.

Widok wątkowy

Początki nałogu

Domyślnie

Patrząc na ewolucyjność sprzętową w fotografii (wg. moich własnych obserwacji) to:
    - za czasów analoga większość użytkowników posiadała aparaty kompaktowe (kompakty, dalmierze), malutki procent posiadał lustra w małym i średnim formacie lub TLR'a
    - na początku ery cyfry królowały kompakty, DSLR'y kosztowały krocie
    - potem coraz więcej użytkowników kupowało DSLR'a, przez co znacznie one potaniały - wiadomo duże serie - niska cena
    - teraz, dzięki bezlustrowym mikrusom następuje zwrot w kierunku małych popierdułek z matrycą rodem z DSLR'a i jakością zdjęć nie ustępującą jakości DSLR.

Dlaczego, swego czasu, nastąpił wysyp DSLR, ano zrobił się popyt, każdy chciał mieś super foto na nk, facebooku czy innym twiterze. Firmom produkującym łatwiej było rozkręcić produkcję niż oferować coś nowego.
    Ale pojawiły się firmy z potencjałem i wiedzą, które zaczęły eksplorować niszę, co z tego będzie - zobaczymy. Póki co popyt nie za wielki, to i cena produktu duża, ale człowiek z natury jest leniwy, więc wcześniej lub później przestanie mu się chcieć dźwigać wielkie klamoty dla zrobienia POTENCJALNIE* super foty.

* wielu moich znajomych kupiło sobie lustra widząc u mnie, parę lat temu, lustro z wypasionymi szkłami i przyzwoite fotki na ścianach i w albumie. Potem, dziwili się i pytali dlaczego im takie fajne fotki nie wychodzą. Teraz kompletnie zbaranieli jak widzą u mnie maluteńkie LX5 i bezlustrowca, pytają o jakość zdjęć - odpowiadam taka sama jak do tej pory ... idę o zakład, że za parę miesięcy, lat ich kolejnym zakupem też będzie zaawansowany kompakt lub bezlustrowiec. Z rozbrajającą szczerością przyznają się, że nie zawsze chce im się nosić graty ... acha fascynacja i szpanowanie lustrem mija im też :wink:
    Ostatnio edytowane przez koniecpolska ; 03-08-2011 o 15:22

Uprawnienia umieszczania postów