Kolekcjoner,
zgadzam sie z tym co piszesz o trendy, wtajemnczeniu itd.
Merde,
dobry EVF, cos lepszego nix X100, nie palcem po LCD.
Osobiscie uwazam, ze fotograf powinien byc w zasadzie niezauwazany, niewidzialny, wtopiony w tlum. Choc jednoczesnie wiem, ze w naszych warunkach slubnych - bylby wtedy pogrzebany, sam widzialem, jak swojego czasu szacunek wzbudzal moj 5D z L'kami i lampa jak robilem slub (znajomi, rodzina, nie zawodowo).
Pozdrawiam!
Bezlusterkowce na razie raczkują, póki co oferta szklarni do nich ogranicza się do podstawowych obiektywów, które można łatwo i tanio wyprodukować. Żadna sztuka zrobić ciemny teleobiektyw wielkością (i jakością wykonania) przypominający tekturową rurkę z rolki papieru toaletowego. Nie ma nic trudnego w wykonaniu ciemnego plastikowego kita. Naleśniki w zakresie ogniskowych od nastu do 20-30 mm to najprostsze konstrukcje, jakie tylko można sobie wyobrazić.
Przeprosicie się z lustrzankami, kiedy producenci bezlusterkowców przestaną zasypywać rynek kolejnymi wersjami budżetowych kitów z poprawionymi niedoróbkami AF z poprzednich wersji i staną przed problemem, jak wyprodukować naprawdę jasne i dobre optycznie obiektywy typu uniwersalnych zoomów, stałek f/1,4 >= 50 mm i, o zgrrozo, jasnych teleobiektywów. I okaże się wtedy, że powstaną "wielkie ogóry", których za cholerę nie da się wygodnie użytkować z korpusikami niknącymi w dłoni przedszkolaka albo nie powstaną w ogóle właśnie z powodu absurdalnych dysproporcji rozmiarów.
Lustro prawdopodobnie kiedyś zniknie, ale raczej na drodze ewolucji istniejących systemów, niż burzenia i budowania od nowa. Duże obiektywy i duże korpusy będą mimo to istniały nadal i cieszyły się dużą popularnością, bo praw fizyki nie da się zmienić ani oszukać.
nowa strona | www.epicure.pl | polub moje zdjęcia | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu
Ja nie mówię, że chcę X100 czy M9 w wersji Canon do używania na ślubach, bo tam ludzie wiedzą, że jestem i robię i nie muszę się kitrać. Głównie chodzi o reporterkę, w której nie jesteśmy "oficjalnie". No i street.
Plus kieszonkowość takiego zestawu ze stałką 24-50mm, coby zawsze móc zrobić fotę przyzwoitej jakości, wyglądającej jak z 5d, ale bez potrzeby dźwigania tego ostatniego![]()
http://www.sonyalpharumors.com/sr5-t...nual-controls/
Full HD 60p PASM
No to mamy super tani Nex
Zeiss - $999
50/1.8 OOS - $350
i monopod za jedyne 3 $tówki
Co nie zmienia faktu, że gdyby taki Zeiss był wielkości max PanaLajka 45 macro to można byłoby pomyśleć o Zeiss'ie jako jedynym szkle "pod 7Demkę". A skoro mam nosić dwa ogóry to wołałbym 5D@50L.
BTW. epicure tu kiedyś pisał o FF lustrze za 6500 zł. W Kielcach stoi za właśnie tyle do kupienia.
Ostatnio edytowane przez gietrzy ; 04-08-2011 o 08:10
the silence is deafening