Strona 17 z 23 PierwszyPierwszy ... 71516171819 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 161 do 170 z 230

Wątek: Nowości Sony w 2011 r.

Początki nałogu

Domyślnie

Patrząc na ewolucyjność sprzętową w fotografii (wg. moich własnych obserwacji) to:
    - za czasów analoga większość użytkowników posiadała aparaty kompaktowe (kompakty, dalmierze), malutki procent posiadał lustra w małym i średnim formacie lub TLR'a
    - na początku ery cyfry królowały kompakty, DSLR'y kosztowały krocie
    - potem coraz więcej użytkowników kupowało DSLR'a, przez co znacznie one potaniały - wiadomo duże serie - niska cena
    - teraz, dzięki bezlustrowym mikrusom następuje zwrot w kierunku małych popierdułek z matrycą rodem z DSLR'a i jakością zdjęć nie ustępującą jakości DSLR.

Dlaczego, swego czasu, nastąpił wysyp DSLR, ano zrobił się popyt, każdy chciał mieś super foto na nk, facebooku czy innym twiterze. Firmom produkującym łatwiej było rozkręcić produkcję niż oferować coś nowego.
    Ale pojawiły się firmy z potencjałem i wiedzą, które zaczęły eksplorować niszę, co z tego będzie - zobaczymy. Póki co popyt nie za wielki, to i cena produktu duża, ale człowiek z natury jest leniwy, więc wcześniej lub później przestanie mu się chcieć dźwigać wielkie klamoty dla zrobienia POTENCJALNIE* super foty.

* wielu moich znajomych kupiło sobie lustra widząc u mnie, parę lat temu, lustro z wypasionymi szkłami i przyzwoite fotki na ścianach i w albumie. Potem, dziwili się i pytali dlaczego im takie fajne fotki nie wychodzą. Teraz kompletnie zbaranieli jak widzą u mnie maluteńkie LX5 i bezlustrowca, pytają o jakość zdjęć - odpowiadam taka sama jak do tej pory ... idę o zakład, że za parę miesięcy, lat ich kolejnym zakupem też będzie zaawansowany kompakt lub bezlustrowiec. Z rozbrajającą szczerością przyznają się, że nie zawsze chce im się nosić graty ... acha fascynacja i szpanowanie lustrem mija im też :wink:
    Ostatnio edytowane przez koniecpolska ; 03-08-2011 o 15:22

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jerry_R Zobacz posta
    Coraz wiecej osob rozumie, ze lustro do niczego nie jest potrzebne, a jedynie przeszkadza.
    I co, i nie byłoby kłapania lustra? "Z głośniczka" to nie to samo

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez micles Zobacz posta
    Nie ma się z czego śmiać, są sytuacje, że przeklina się dźwięk klapiącego lustra ... a głośniczek można zawsze wyłączyć :-D

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

M9 lustra nie ma, z glosniczka nic nie leci.
    A wszystko zaczelo sie kiedys od M, nie od dSLR.

dSLR to odpowiedz Japonskich koncernow, swietna na lata 70'te, 80'te.
    Rozszerzyla w naturalny sposob funkcjonalnosc dalmierzy o macro i tele.
    Nastepnie przeksztalcona w cyfre, jak najtanszym kosztem.

Przy aktualnej technologii, nie ma zadnej potrzeby kontynuowac tego, chyba ze jedynie z punktu widzenia kosztow.

Rowniez mialem sytuacje, kiedy znajomi dziwili sie, ze z ich luster nie wychodza takie zdjecia, jak u mnie z u43 czy NEX swojego czasu. Padli np. ofiara marketingu Martyny w TV, kinach. Albo forow internetowych

Sa ludzie, ktorzy zajmuja slubami, czy musza szybko zdjecia do gazety dostarczyc. Niech uzywaja jeszcze luster. Ale na calym rynku uzytkownikow - to jest mniejszosc.

Nie wierze osobiscie w to, ze C produkuje i sprzedaje bo jest zapotrzebowanie. Kupuja to m.in. Ci, co:
    1) wdepneli w system (lampy, szkla, inne) i jeszcze nie zdecydowali sie wyjsc
    2) nowi co maja potrzeby, ktorych bezlustrowce jeszcze nie oferuja, typu uszczelnienia
    3) omamieni, czyli Ci - co wchodza, bo wierza, ze fakt posiadania LUSTRA zrobi za nich lepsze zdjecia, jest trendy (Ci najczesciej zostaja z kitem, nosza paski z logo producenta, uzywaja JPG) *

* chodzi bardziej o stan nieswiadomosci, oczywiscie znajda sie osoby swiadomie zajmujace sie fotografia i rowniez majace przetarte paski, czasem rowniez uzywajace JPG, ale na liscie mam na mysli tych bardziej nieswiadomych

PS: jeszcze niedawno na liscie dodalbym punkt:
    4) wierza, ze tylko lustrzanka da im mala glebie ostrosci - nie rozumiejac, ze lustro nie ma tu nic do rzeczy.

Na szczescie mit ten jest juz na tyle czesto obalony, ze coraz mniej powtarzany.
    Pozdrawiam!

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Dzisiaj przez nockę oglądałem trochę reportażów video ze ślubów, i powiem szczerze, że nie wyobrażam sobie oglądania ich bez charakterystycznego piąteczkowego klik-klak (pozdro g3 przyjęło się ) w tle. Tak samo jak nie wyobrażam sobie robienia zdjęć bez możliwości usłyszenia dźwięku lustra i poczucia jego ruchu i uderzenia w dłoni Jedynym miejscem gdzie kłapanie nie pasuje jest scena (teatr, balet, opera etc.), ale wystarczy owinąć sprzęcior bluzą i jest ok (gdzieś widziałem jakieś wymyślne pudełka wyciszające - jak ktoś ma linka, poproszę)

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Juz mnie nie dziwi, ze slabe rozwiazania, do ktorych producenci nas zmuszali, bo nie bylo jeszcze technologii do dostarczenia bardziej optymalnych - sa jeszcze wychwalane, uznawana za lepsze, itd...

Format 35mm powstal po to, zeby ludzie nie musieli targac ciezkiego sprzetu i stawiac na statywach, zeby czasy mieli krotsze (bo nie musza przymykac, zeby ostroscia objac wiekszy plan), zeby zdjecia dyskretnie, niezauwazeni robili...

Wielkie lustra, gripy - to zaprzeczenie tej idei.

Bezlustrowce Samsunga, Sony, Panasa, Oly - powracaja do tych idei. Troche czasu i pojawia sie rowniez wersje tzw. "profi".

Pozdrawiam!

Początki nałogu

Domyślnie

etc.), ale wystarczy owinąć sprzęcior bluzą i jest ok (gdzieś widziałem jakieś wymyślne pudełka wyciszające - jak ktoś ma linka, poproszę)
    Jeszcze lepsze efekty da kufajka vel waciak ... ale nie do końca bo dźwięk lustra zmieni się w salwy śmiechu ... z fotografa

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Przy aktualnej technologii, nie ma zadnej potrzeby kontynuowac tego, chyba ze jedynie z punktu widzenia kosztow.
    Przy aktualnej technologii nie ma alternatywy i dlatego:

C produkuje i sprzedaje ..
    itd.

Reszta to dorabianie ideologii.
    Przy czym nie bierzesz pod uwagę jeszcze jednego aspektu, że póki cała rzesza profi nie przejdzie na evile to dslr będzie nadal najwyższym stopniem wtajemniczenia sprzętowego w fotografii. I mentalnie dla wielu osób kupienie dslr-a będzie nobilitacją. To jest póki co bardzo silny napęd marketingowy do kupowania wielgaśnych body czy długich telasów.

Czy Ty naprawdę myślisz, że przeciętny amator kupuje gripa po to, że mu jest potrzebny :wink:.

BTW: Jakość zdjęć ma tu znaczenie drugo jeśli nie trzeciorzędne. Na tym ryku niezwykle istotnym czynnikiem jest lans, a ten póki co zapewnia całościowo dslr.

I na koniec ja nie twierdzę, że to się kiedyś nie zmieni ale mówimy o tym czemu obecnie potentaci rynku się nie garną do wejścia w evile, a firmy (jak Sony) którym idzie średnio (delikatnie mówiąc) bardzo mocno rozwijają ten segment.
    Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 03-08-2011 o 16:21
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez koniecpolska Zobacz posta
    Jeszcze lepsze efekty da kufajka vel waciak ... ale nie do końca bo dźwięk lustra zmieni się w salwy śmiechu ... z fotografa
    A czy my robimy zdjęcia po to żeby nas oglądali podczas robienia zdjęć, czy żeby oglądali nasze zdjęcia? Albo : czy oni chodzą na przedstawienia, żeby oglądać nas - fotografujących przedstawienia, czy może żeby oglądać przedstawienie?
    Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Czy Ty naprawdę myślisz, że przeciętny amator kupuje gripa po to, że mu jest potrzebny :wink:.
    Ha! Dlatego nie kupiłem i nie kupię!

To jak myślicie, kiedy powstanie produkt, który w pełni nas zadowoli? (EVIL FF, małe rozmiarowo, średnio-jasne szkiełka, dobry AF matrycowy / półprzepuszczalne lustro, dobry EVF)

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Bezlustrowce Samsunga, Sony, Panasa, Oly - powracaja do tych idei. Troche czasu i pojawia sie rowniez wersje tzw. "profi".
    Jakoś tego nie widzę. Ślubniak "na zombie" palcem na LCD wskazuje gdzie ma być ostro?
    Ew. robimy bezlusterkowca z porządnym evilem, wygodnym, uchwytem i jasnym zoomem i... rozmiarem zbliżamy się do lustrzanek.
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Strona 17 z 23 PierwszyPierwszy ... 71516171819 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów