Strona 15 z 23 PierwszyPierwszy ... 51314151617 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 141 do 150 z 230

Wątek: Nowości Sony w 2011 r.

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gavin Zobacz posta
    UPDATE: We just learned (Thanks sources for the correction) that the upcoming new external viewfinder will NOT (!) be compatible with the current NEX cameras!
    Ja to wieszczyłem od samego początku :wink:

gietrzy, mam NEX-3, i wcale się nie wkurzam :wink:, raz bo wiedziałem, że tak będzie, dwa, że bez EVF można żyć (nawet jak teraz biorę lustro, to czasami kadrowanie via OVF mnie denerwuje), trzy, że nie będę do aparatu za 999zł dokupywał wizjera za 2000zł :wink: (to już lepiej kupić NEX-7 jak będzie miał wbudowany wizjer).
    Ostatnio edytowane przez koniecpolska ; 02-08-2011 o 13:55

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez koniecpolska Zobacz posta
    gietrzy, mam NEX-3 i bez EVF można żyć (nawet jak teraz biorę lustro, to czasami kadrowanie via OVF mnie denerwuje),
    Dobry EVF to przepustka to bram S30/1.4 czy T60/2 macro (aps-c) czy różnej jasnej maści Voitków (bezlusterkowce). To zbawienie dla Nexa, który szkieł nie ma i monopod typu E 55-210 OOS sytuacji nie zmieni.

Cytat Zamieszczone przez koniecpolska Zobacz posta
    nie będę do aparatu za 999zł dokupywał wizjera za 2000zł :wink: (to już lepiej kupić NEX-7 jak będzie miał wbudowany wizjer).
    Ten wizjer kiedyś (Nex-3/5 III) byłby tańszy a ty możliwość podpięcia pod posiadany korpus i wydawania kasy na szkła, nie nową 7Demkę. EVF należy się każdemu użytkownikowi bezlusterkowca, w przypadku Nex-3/5 bardziej niż ta śmieszna lampeczka (zarąbiste wręcz możliwości wyciągania cieni).
    the silence is deafening

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Zauwazcie, ze NEX-7 bedzie wyraznie WIEKSZY od NEX-5 - spojrzcie na proporcje bagnetu do korpusu.

To ciekawe, w u43 najpierw byly ergonomiczne puszki - G1, a potem poszli w strone miniaturyzacji. W NEX odwrotnie.
    Pozdrawiam!

Pełne uzależnienie Awatar gavin
    Miasto
    Czeladź

Domyślnie

mnie ciekawi jak zadziała LA-EA2 (z lustrem i AF SLT) i z jaką ceną wyskoczą

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gavin Zobacz posta
    mnie ciekawi jak zadziała LA-EA2 (z lustrem i AF SLT) i z jaką ceną wyskoczą
    Przecież wg kolegi epicure to "bujda na resorach" - $400, btw.
    Działać będzie jak Alfiok A77, imho. Widać, że Sony goni RED, toż to będzie wyglądać jak akaczterdzieścisiedem.
    the silence is deafening

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Uciekłem od Sonego tylko dlatego, że oni raczej już normalnego DSLR nie zrobią. A przynajmniej sprawiali takie wrażenie. A wole jakoś wizjer optyczny od EVF. Na szczęście było na co się przesiąść.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gietrzy Zobacz posta
    Przecież wg kolegi epicure to "bujda na resorach" - $400, btw.
    I kolega epicure nadal tak uważa
    nowa strona | www.epicure.pl | polub moje zdjęcia | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jellyeater Zobacz posta
    Uciekłem od Sonego tylko dlatego, że oni raczej już normalnego DSLR nie zrobią.
    Normalny dSLR powoli staje sie przezytkiem. Lustro to kula u nogi rozwoju sprzetu fotograficznego.

Canon i Nikon nic nie robia, maksymalne minimum, zeby sie nie nadwyrezyc. Odswiezane kotlety co chwile. Daja jedynie wtedy cos wiecej - gdy konkurencja wymusi.

Olympus sie wahal, dygal i zostal w lesie z E-5. Sony to jedyny gracz na rynku lustrzanek, ktory ma wizje i ja realizuje. Wie doskonale, ze za jakis czas prawie nikt juz nie bedzie uzywal luster. Juz zaczal nowa droge, inni najwyzej zaczna go gonic.

Owszem, do reportertki, gazet - jeszcze zostaje lustrzanka, nie kwestionuje tego. Tylko kwestia czasu, kiedy pojawia sie bezlustrowce rowniez uszczelnione, z AF szybszym i dokladniejszym niz ten w dzisiejszych lustrach. Mniejsze, lzejsze, ze wszystkimi zaletami EVF.

Do tego trzeba jeszcze dobrej optyki. I to powoli, ale sie dzieje. Coraz wiecej osob rozumie, ze lustro do niczego nie jest potrzebne, a jedynie przeszkadza.

C i N sa w tym momencie stoperami rozwoju. Po latach anlogowych, po prostu wsadzily matryce z tylu i robia male kroczki. I niech beda. Ich wybor.

Panas jest pionierem, juz daleko na drodze rozwoju.
    Olympus z u43 - tuz za, goni go, pierwsza runde przespal (AF, szklarnia).
    Sony tuz za nimi, z duzym przyspieszeniem.

Kibicuje im wszystkim, tym bardziej, jak widze co porabia C i N. Minolta juz pare lat temu miala potencjal z dobrym EVF oraz plany wywalenia lustra. Po zakupie przez Sony rozwoj zostal wstrzymany, a nastapilo nasladowanie wielkich graczy. Na szczescie - widac, ze nie tedy droga. Ze mozna ich wyprzedzic jedynie innowacyjnoscia, a nie gonic, gonic, gonic.
    Pozdrawiam!

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Normalny dSLR powoli staje sie przezytkiem. Lustro to kula u nogi rozwoju sprzetu fotograficznego.
    SLT do mnie nie trafia. Te duchy i purple fringing dodatkowy. Mam nadzieję, że Canon jeszcze jakiś czas przy DSLR pozostanie. Miło jest matrycy nie grzać. I na bateriach dłuuuugo chodzi DSLR. Wszystko ma swoje plusy i minusy. Dla mnie minusy przysłaniają plusy. Dlatego uciekłem.

Początki nałogu

Domyślnie

Miło jest matrycy nie grzać.
    Mit. Matryca w mikrusach nie działa nonstop. Można ustawić sobie usypianie. Poza tym nikt nie krzyczy, że ta sama matryca co jest w NEX użyta w DSLR daje lepsze efekty, więc gadki o przegrzewaniu matrycy można włożyć między bajki.
    I na bateriach dłuuuugo chodzi DSLR.
    Z EVF i akumulatorem o wielkości zbliżonej do wielkości akumulatora z DSLR mikrus też narobiłby sporo zdjęć na jednym ładowaniu, nie mniej niż DSLR.

Strona 15 z 23 PierwszyPierwszy ... 51314151617 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów