Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 21

Wątek: Równie dobry kieszonkowy dla żony.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Rawa Mazowiecka

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jac+ Zobacz posta
    W innym wątku wałkowałem ten temat. Tyle, że aparat miał być dla mnie, nie dla żony. Jeśli kieszonkowy to wyłącznie S95 lub P300. Jeśli masz 1350zł na ten cel to wybierz S95, bo jest nieporównywalnie lepiej wykonany i daje lepszy obrazek. Jeśli musisz się zmieścić w 1000zł - P300. Niby budowa nie budzi zaufania, ale obrazek daje zaskakująco dobry jak na matrycę 1/2,3". Jeśli miałbyś 1500zł i zgodziłbyś się na ciut większe gabaryty - Olek XZ-1. Jeśli aparat ma być kieszonkowy to od razu zapomnij o bezlusterkowcach. Pomimo dużo lepszego obrazka to już nie są aparaty kieszonkowe.
    Hmm... ciekawa sprawa, mialem oba w ręku wg. mnie są wykonane bardzo podobnie. Ścianka przednia w P300 jest metalowa, czego próżno szukać w S95.
    Na YT jest klip, który porównuje jakość fotek z S95 i P300. Na wysokim ISO P300 generuje ladniejszy obrazek niż S95.
    Jakieś ciałko, szkiełko i światełko, no i jeszcze nosidełko ;-)

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Rawa Mazowiecka

Domyślnie

http://www.youtube.com/watch?v=H8mLqaqFcIc

Wysokie ISO czas 8:24 do 8:34. Na ISO3200 wg mnie widać min. różnicę na korzyść P300. Choć moja ocena jest bardzo subiektywna.

Uzależniony Awatar jac+

Domyślnie

Moja opinia w sprawie wykonania też jest subiektywna. P300 wydaje się jakby był pusty w środku. Jeśli już myślisz o matrycy 1/2,3" to zerknij jeszcze na canona SX220(230)HS. Co do wysokiego ISO - w przypadku tego typu zabawek raczej zapominam o czułości wyższej niż 400.

http://www.dpreview.com/reviews/nikonp300/page8.asp

W przybliżeniu 1:1 JPG z P300 jest jakiś ciapkowaty (w sensie dziwnych plamek).
    Ostatnio edytowane przez jac+ ; 14-09-2011 o 09:50
    Mała spiżarnia: duża puszka, mniejsza puszka, pudełko sardynek, 5 słoików i naleśnik na deser

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Rawa Mazowiecka

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jac+ Zobacz posta
    W przybliżeniu 1:1 JPG z P300 jest jakiś ciapkowaty (w sensie dziwnych plamek).
    Tu masz napewno rację. Ale sorki, jeśli oglądasz fotki z kompakta w 1:1 to nie mam pytań :-)

Uzależniony Awatar jac+

Domyślnie

Szukając jak najlepszej lokaty pieniędzy - TAK - porównuję wycinki 1:1. Jeśli chciałbym COKOLWIEK wykropować z klatki powstałej na kompakcie - własności i możliwości matrycy pokazane na powiększeniu 1:1 mają znaczenie. Idąc twoim tokiem myślenia - po co w ogóle zastanawiać się nad wyborem między kompaktami? Kupić najtańszego i będzie git, bo przy typowych zastosowaniach bez powiększeń i tak nie będzie różnicy. Swoją drogą - skoro bawi Cię porównywanie cropów z kompakta to dlaczego porównywanie zachowania się na wysokim ISO (o którym wspomniałeś) wydaje Ci się bardziej sensowne?
    Mała spiżarnia: duża puszka, mniejsza puszka, pudełko sardynek, 5 słoików i naleśnik na deser

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Rawa Mazowiecka

Domyślnie

Nie no dobra, nie chcę wchodzić w takie dyskusje, bo one do niczego nie prowadzą. Każdy ma prawo do swojego spojrzenia na dany temat.Wg mnie zachowanie ISO jest dla mnie ważniejsze, niż pikseloza obrazka. Ja nigdy cropów z kompakta nie robię. Od tego mam D700/D200. A co do najtańszego kompaktu, to miałem ich kilka (ostatnio SONY DSC-S2000) i wierz mi obrazek z niego jest masakrycznie gorszy od nazwijmy to "droższych" kompaktów, nawet bez robienia cropów 1:1.
    Pozdrawiam!
    Ostatnio edytowane przez stachumuszel ; 14-09-2011 o 12:54

Uzależniony Awatar jac+

Domyślnie

Dokładnie - nie ma o co kruszyć kopii. Różne podejścia - różne potrzeby. Ja sam też prawie nigdy nie robię cropów z kompakta, ale moim priorytetem jest ilość szczegółów i ostrość obrazu (co też nie zawsze można pogodzić). ISO powyżej 400 w kompaktach dla mnie może nie istnieć. Do wyższego ISO - tylko lustro, a i to się rzadko zdarza, bo mam dość jasne szkła. Co do Twojego P300 to jedna rzecz mnie zastanawia w kontekście ISO właśnie. O ile na ISO 200 obrazek ma nieciekawy i w powiększeniu plamkowaty, to przy ISO 1600 (o ile ktoś zdecyduje się go użyć) bije taki np S95 na głowę. Japońce chyba po prostu skopali algorytmy dla niższych ISO (licząc na to, że musi samo z siebie być dobre) i porządnie oprogramowali wysokie ISO. Przydałaby się jakaś aktualizacja poprawiająca to pierwsze...
    Ostatnio edytowane przez jac+ ; 14-09-2011 o 13:26

Coś już napisał

Domyślnie

Kupił bym cos z serii G nie musi byc najnowszy ale na pewno Canon GXX. Sam mam G9 juz kilka ładnych lat i na pewno nie będę go zmieniał.
    Canon 1Ds Mark II, C24-105/4L IS USM, C17-85/4-5.6 IS USM, C70-300/4-5.6 IS USM, C28 1.8 USM, C50 1.4 USM, C430EX II
    http://maciejko.net/cbsearch/

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Witam,

Czekając na więcej odpowiedzi, zapomniałem wspomnieć o wyborze. Suche porównywanie i krótka zabawa rożnymi modelami w sklepie jest niewspółmierna do dłuższego używania sprzętu. Wybrałem Canona G12 i po dłuższym czasie zabawy nim nie zawiodłem się jeszcze. Żona też jest zadowolona (zwłaszcza że jej było by obojętne czym pstryka na auto) zwłaszcza że nie ma już stresu gdy bierze 5D do reki, bo nie musi.

Pozdrawiam i jeszcze raz dziękuję za wypowiedzi.
    Maciej Z.
    5DMII, 24-70L, 580EX II, HF10, G12
    Samo się nie zrobi, więc ciągle się uczę

Uzależniony Awatar ARN
    Miasto
    wieś pod Warszawą

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KaDwa Zobacz posta
    Witam,

Czekając na więcej odpowiedzi, zapomniałem wspomnieć o wyborze. Suche porównywanie i krótka zabawa rożnymi modelami w sklepie jest niewspółmierna do dłuższego używania sprzętu. Wybrałem Canona G12 i po dłuższym czasie zabawy nim nie zawiodłem się jeszcze. Żona też jest zadowolona (zwłaszcza że jej było by obojętne czym pstryka na auto) zwłaszcza że nie ma już stresu gdy bierze 5D do reki, bo nie musi.

Pozdrawiam i jeszcze raz dziękuję za wypowiedzi.
    Maciej Z.
    I tego bym się trzymał ;-)

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów