Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234
Pokaż wyniki od 31 do 38 z 38

Wątek: 60D na 40D

Pełne uzależnienie Awatar jacek_73
    Miasto
    53 N, 18 E

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez _igi Zobacz posta
    To troszkę jałowa dyskusja...
    Zgadzam się z Tobą to nie jest wątek o szumach, takowe na forum istnieją

...
    Wiadomo, że da się pstryknąć 50D na ISO6400, wystarczy wprowadzić odpowiednie dane w body, wykadrowac i nacisnąć spust, równie dobrze mogę powiedzieć, że 5DII mogę robić zdjęcia na ISO 25600 i później je forsować o cztery działki, i na odbitce 10x15 nie będzie tego widać z dwóch metrów, tylko jaki to ma sens?
    Bo czasami się inaczej nie da i ratujemy się wysokim ISO kosztem jakości?

EXIF zachowany, da się zrobić odbitkę 20X30:
    Kod:
    http://www.mediafire.com/?i3qajq71be0cmb7
    Pozdrawiam.
    Jestę fotografę
    miszcz martwi się o podpis

Pełne uzależnienie Awatar _igi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jacek_73 Zobacz posta
    Zgadzam się z Tobą to nie jest wątek o szumach, takowe na forum istnieją
    Raczej o porównywaniu dwóch aparatów. 60D używam pół roku, 40D używałem około 1,5 roku, przy czym nadal mam dostęp do kilku egzemplarzy.

Miałem odpowiedzieć na różnice między dwoma aparatami, jak dla mnie to jest wielkość i jakość generowanych plików, reszta to kosmetyka. To, o czym mówiłem wcześniej to granice przydatności plików, pod kątem obróbki i dalszej publikacji. Oczywiście że czasami trzeba zrobić zdjęcie na ISO6400, bo na mniej nie pozwalają warunki, sęk w tym, że na ISO800, pliki z 40D są już bardzo zdegradowane względem domyślnej czułości, głównie pod kątem obniżonej rozpiętości tonalnej i wypranych kolorów. Na 60D nie ma większych problemów z wyciąganiem za uszy plików na 1600, oczywiście, nie jest to idealne, ale da się spokojnie z tego robić wydruki i nikt nie psioczy na jakość plików.

Sam mam kilka zdjęć kłapniętych w/w 40D na ISO3200 które mógłbym dać jako "dowód", mam też kilka, bardzo fajnych, których jakość nie pozwala zbytnio na jakiekolwiek manewry w post-procesie.

A z drugiej mani, ostatnio robiłem zdjęcia w nocy w mieście, ani razu nie miałem potrzeby wrzucenia ISO800. Wystarczy odpowiednie szkło
    5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

Pełne uzależnienie Awatar dziobolek
    Miasto
    Dublin/Ireland

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez monart Zobacz posta
    o czym Ty mówisz. iso 800 w 50D to już porażka !
    O czym Ty mówisz. ISO 1600 w 50D jest dla mnie jak najbardziej użyteczne,
    3200 również przydatne i akceptowalne.

Pozdrówka!
    Ostatnio edytowane przez dziobolek ; 28-08-2011 o 13:07
    "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
    Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
    tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

A z drugiej mani, ostatnio robiłem zdjęcia w nocy w mieście, ani razu nie miałem potrzeby wrzucenia ISO800. Wystarczy odpowiednie szkło
    Dobre, dobra.. nie każdy ma szkła ze światłem 1,2
    Muszę się zgodzić z Igim, że na wysokiej czułości kolory i rozpiętość tonalna w porównaniu do FF na wysokich czułościach jest gorsza, ale moim zdaniem akceptowalna nawet do publikacji

Pełne uzależnienie Awatar jacek_73
    Miasto
    53 N, 18 E

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wiktor2323 Zobacz posta
    ...
    Muszę się zgodzić z Igim, że na wysokiej czułości kolory i rozpiętość tonalna w porównaniu do FF na wysokich czułościach jest gorsza, ale moim zdaniem akceptowalna nawet do publikacji
    Tak, za coś płacisz dwa razy więcej
    Jestę fotografę
    miszcz martwi się o podpis

Coś już napisał Awatar Qba1983
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

porownujac aparaty przy uzyciu tabel testowych... ok, zgadzam sie 60D jest lepsze od 40D - nie podlega to zadnej dyskuji.
    mi chodzi o slowa typu "nie uzywalne iso 800" bo jesli mowimy o tym czy fotografie ogladane w normalnych warunkach, najlepiej wywolane w porzadnym rozmiarze typu 20/30(oczywiscie nie ogladane za pomoca lupy) czy one sa dobrej jakosci i czy szumy na takim obrazie przeszkadzaja by wyciagnac za nie odpowiednie pieniadze to sory ale wydaje mi sie ze nie mamy o czym rozmawiac.
    a wywod o malowaniu twarzy i doboru farb by oddac wiernie kolor skory - to kiepski pomysl, swiadczy troche o podejsciu do sztuki malarstwa... pokaz mi obraz/malarza ktory tak wiernie oddaje co widzi...ahh ciezki temat.
    podsumowujac, bo wiem ze troche zagmatwalem.
    40d jest gorsze od 60d na tablicach testowych, ale da sie nim zrobic zdjecie w tych samych warunkach co 60d, ktore w ten sam sposob chwyci za serce.
    G12, C50D, C24-105 f/4L, C85 f/1,8, Samyang 8mm, PORST MC 55 1.4, NISSIN Di866
    było:500d, S17-70 f/2,8-4 os hsm, c50 f/1.4, c75-300 4-5.6 III

Pełne uzależnienie Awatar _igi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wiktor2323 Zobacz posta
    Dobre, dobra.. nie każdy ma szkła ze światłem 1,2
    Wszystkiego da się użyć, tylko później siedź sobie i doprowadzaj takie foty do porządku ) Różnica między dwoma tytułowymi aparatami jest, moim zdaniem spora, ale to już napisałem i nie ma po co klepać kolejny raz.
    Ostatnio edytowane przez _igi ; 28-08-2011 o 18:21
    5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Wszystkiego da się*użyć, tylko później siedź sobie i doprowadzaj takie foty do porządku )
    To już jest inna para kaloszy...:-P

Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234

Uprawnienia umieszczania postów