Strona 28 z 76 PierwszyPierwszy ... 18262728293038 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 271 do 280 z 757

Wątek: Nowości od Nikona 2011/12?

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Tak pobieżnie przejrzałem różne fora i widzę jednak ogólnie jęki zawodu. Największą wadą tej premiery jest to, że nie jest to Canonkiller . Oczywiście większość "talibów" spod znaku jedynie słusznego systemu twierdzi, że Nikon jest lepszy i nawet jak na papierze słabszy to znaczy że na pewno u Canona to tylko marketing, a w praktyce nie będzie to dobrze działało . Jednak w podtekście gdzieś tam zawsze tli się to ziarnko goryczy, że "jak Nikon ta mógł zawieść" .
    Najlepiej spodobał mi się komentarz (chyba na jakimś nikonowym forum) że "Canon raczkuje z wielopolowym rozbudowanym AF-em, a Nikon rozwija to co ma już od kilku lat" /cytat z pamięci więc oddaje tylko sens wypowiedzi/. Cóż miłość do jedynie słusznej marki zabija czasem zdrowy rozsądek zupełnie .

Nikoniarze znów dostali zapewne doskonałe narzędzie pracy będące ewolucją dotychczasowych rozwiązań. I pewnie nie było celem konstruktorów Nikona jakieś wielkie współzawodnictwo, bo na tym rynku jest już wszystko od dawana poukładane. Sens zmian systemu ze względu na detale w puszce jest obecnie zerowy. Temu pewnie takie, a nie inne podejście.

U Canona jest inaczej bo ze względu choćby na zmianę rozmiaru matrycy iX to swego rodzaju rewolucja i tu musiało być inaczej. Po za tym migracja była raczej z C -> do N więc musieli uderzyć z grubszej rury. Do tego pewnie już gotowe prototypy C300 też musiały wpłynąć na niezbyt mocne rozwijanie filmowania w tej puszce. Ot inna strategia firmowa ale znów nie ma tu miejsca na żadne wojny systemowe czy zabijanie jednej firmy przez drugą jakby się to niektórym marzyło.

Prawda jest taka, że są na rynku profesjonalnej fotografii reporterskiej dwa praktycznie porównywalne systemy o trochę różniących się możliwościach dając przez to wybór.
    Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 09-01-2012 o 00:11
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez BuRton Zobacz posta
    Panowie. Porównywanie sampli zrobionych nową puszką w dniu jej premiery do starego, wypróbowanego na wszelkie sposoby D3s nie ma sensu.
    Hehe czesto sie to slyszy - wersja przedprodukcyjna i nie nalezy oceniac jakosci. Ale jak sie to konczy wiadomo. D3s moze wyprobowany na wszelkie sposoby, ale ISO (RAW) od premiery stoi w miejscu

Wiadomo, ze sam szum to nie wszystko, ale to jedna z najwazniejszych reczy w nowych korpusach, a juz PRO zdecydowanie. To cos nowe na wiele lat - kazdy by chcial zmian sporych pod tym wzgledem.

W sumie juz wiadomo po samplach, dlaczego natywnie zatrzymalo sie na 12800.

Uzależniony Awatar BuRton
    Miasto
    Czeski Cieszyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez siudym Zobacz posta
    Hehe czesto sie to slyszy - wersja przedprodukcyjna i nie nalezy oceniac jakosci. Ale jak sie to konczy wiadomo. D3s moze wyprobowany na wszelkie sposoby, ale ISO (RAW) od premiery stoi w miejscu
    W sumie juz wiadomo po samplach, dlaczego natywnie zatrzymalo sie na 12800.
    Tak. To straszne
    Jeszcze parę takich wpisów i zacznę wierzyć w koniec świata w 2012 roku :-P
    Dlaczego tak bardzo narzekali na AF w EOS 1Dx ? Bo był to model przedprodukcyjny ? :smile:
    Leica MP, 28/2, 35/1.5, 50/2.2, 75/1.9

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Nie wiem Moze tak.

Ja tam nic do nowego D3sx nie mam :P Oceniam co widze. :]

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez siudym Zobacz posta
    Ja tu roznic miedzy D3s nie widze raczej...
    I chyba nie zobaczysz. Tzw. dobrze poinformowane źródła (w tym przedstawiciel Nikona) są bardzo ostrożne i raczej dość "okrągło" wypowiadają się o przewadze D4 w szumach. Ergo raczej będzie jak było w D3s.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Coś już napisał

Domyślnie

NIkon kazal dlugo czekac na D4 i sadze ze bedzie warto choc 16mp to nie jest rewolucja ale 91.000 pixeli do pomiaru swiatla robi wrazenie(choc tak naprawde to nie wiem do czego im tyle skoro D3 mial ich 1000 i byl swietny)

Bywalec
    Miasto
    Las

Domyślnie

Nikon w puszkach FX zdaje się iść w nieco inną stronę, niż to sobie wyznaczył wcześniej przy d3/d700. D800 ma atakować obszar, zajęty przez 5dmkII. Tyle, że mówi się bardzo dużo o lekko szalonych cenach.
    Zwróćcie też uwagę na to, co się dzieje na rynku wtórnym z cenami takiego d700. Poniżej 6,5kPLN raczej nie kupi się niczego. Nowy nadal trzyma te 8,7 kPLN. Strasznie drogo...

Początki nałogu Awatar artd4
    Miasto
    Warszawa
    ZaawansowanyAMATOR! ! ! NIE FANATYK !!!
    2x dSLR (Canon)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Cichy Zobacz posta
    PS. Chrzanić szumy, mnie nie interesuje właściwie nic powyżej używalnego 1600. Jestem ciekaw, czy te cudowne matryce będą coś nowego wnosiły pod względem DR. Wystarczająco niskie szumy to miał już bodaj 20d.
    nie wiem czy te wykresy są coś warte ale warto zerknąć (z NikonRumours):

http://home.comcast.net/~NikonD70/Ge...Comparison.htm

PS. myślicie, że matryca zastosowana w Nikonie J1/V1 będzie wykorzystywana przez innych producentów, np. w kompaktach? marzy mi się Fuji X10 z czymś takim, może GO byłaby znośna.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

My tu pitu pitu, a tymczasem D800 się pojawił
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Strona 28 z 76 PierwszyPierwszy ... 18262728293038 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów