Strona 34 z 76 PierwszyPierwszy ... 24323334353644 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 331 do 340 z 757

Wątek: Nowości od Nikona 2011/12?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Wiesz tylko po kiego grzyba do takich zastosowań targać takiego kloca, który jeszcze wypuszcza pliki do których trzeba mieć torbę kart. Wybacz ale dla mnie to zaprzeczenie sprzętu do podróży.
    A jak Ty podróżujesz? Bo mnie wydaje się, że wielu podróżujących fotografów przemieszcza się z notebookiem i przynajmniej jednym przenośnym dyskiem
    5D/5DII, kilka szkieł, lampy, filtry i coś tam jeszcze

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez seweryn1 Zobacz posta
    Jednego nie jestem w stanie zrozumieć, ciągłego czepiania się sprzedawców w MM. Ja się do nich również zaliczam, i wasze obligatoryjne wciskanie przez nas czegoś komuś jest nudne. Wcisnąć to można kompakt za 300pln a nie "profi" puszkę komuś kto wie czego chce. Ale chyba, że macie tak niskie mniemanie o chcących kupić d800?
    Przepraszam za powtarzanie stereotypu, ale naprawde w takim razie jestyeś wyjątkiem. Bo jaki sprzedawcy nie pracują raczej tam hobbyści-fotografowie. Do mnie zwracają sie ludzie po porady w sprawie zakupów. I jak to jest konfrontowane z tym co radzą sprzedawcy z MM czy Saturna to .... szkoda gadać. Naprawdę. Nie chce zanudzać długimi przykłądami, ale takie są fakty.
    Cytat Zamieszczone przez rsaw Zobacz posta
    Nie do końca. D800 ma 100% pole w wizjerze zamiast 90% w D700.
    Gdyby D700 nie był tak wykastrowany, nie jest pewne, czy zmieniłbym system na C.
    90 % to wykastrowanie? Ja cie zdziwie, ale twierdzę, że to.... zaleta. I mógłbym przytoczyć trochę argumentów za tym. Poczynając od prehistori, że laby analogowe obcinały brzegi kadru z negatywów, że ramki przykrywają brzegi slajdu, że to zbawienna rezerwa dla tych co przyzwyczajeni do ciasnego kadrowania (np ze slajdów) czasem obetną milimetr z brzegu (i to na cyfrze). 90% to komfort, że to co widzisz w akcji w kadrze ujmiesz nie obcięte. Bo patrzy się wtedy na centrum, nie na brzegi. 100% to jest dobre, ale w reprodukcji.
    Nikon, Leica, Hasselblad, Mamiya, FKD i jeszcze kilka innych ...

Gość1
    Guest

Domyślnie

Nie do końca. D800 ma 100% pole w wizjerze zamiast 90% w D700.
    Gdyby D700 nie był tak wykastrowany, nie jest pewne, czy zmieniłbym system na C.
    Dlatego napisałem "niemal każdy".
    A jeśli zmieniłeś system dla "studyjnego" body którego wizjer ma 98 % pokrycia kadru, dla tego że "reporterskie" body wcześniejszego systemu miało wizjer o pokryciu 95 % kadru, to pozostaje mi się tylko uśmiechnąć.

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    90% to komfort, że to co widzisz w akcji w kadrze ujmiesz nie obcięte. Bo patrzy się wtedy na centrum, nie na brzegi. 100% to jest dobre, ale w reprodukcji.
    Mi się przy 5dmarkdwa'owych 98% przy spokojniejszych tematach zdarza robić większość zdjęć, które później właśnie o te 2% muszę kadrować w Lightroomie, ale owszem - nie widzę w tym żadnej wady, bo i tak każde zdjęcie oceniam pod względem kadru, a w razie co - jest backupowe 2% w razie by gdzieś komuś paluchy od ręki wyszły, albo stopa, albo poziom nie taki jak trzeba.

Uzależniony

Domyślnie

Co do usuwania mory to nowy ACR będzie miał taką funkcję, więc może nie tylko nikon pozbywa się filtra AA ?

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Łukasz Gniadek Zobacz posta
    Dlatego napisałem "niemal każdy".
    A jeśli zmieniłeś system dla "studyjnego" body którego wizjer ma 98 % pokrycia kadru, dla tego że "reporterskie" body wcześniejszego systemu miało wizjer o pokryciu 95 % kadru, to pozostaje mi się tylko uśmiechnąć.
    Miałbyś rację z tym uśmiechem, gdyby tak było, ale tak nie było . To znaczy, nie tylko dlatego, oczywiście. Ale w całym procesie decyzji jakąś część to pokrycie kadru ważyło.
    (I sprostuję tu ponownie te marketingowe 95% i 98% - są to pokrycia w pionie i poziomie, więc faktycznie przekłada się to na ok. 90% POLA kadru w D700 i ok. 96% w 5Dm2. To już brzmi inaczej, prawda?
    Jako rzadko zauważaną ciekawostkę podam przy tym, że generowane w 5Dm2 jpgi są "ścinane" do wymiarów wizjera - takie sztuczne 100% pokrycie - i dopiero te generowane z cr2 mają faktyczne wymiary rejestrowane przez sensor.)

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    90 % to wykastrowanie? Ja cie zdziwie, ale twierdzę, że to.... zaleta. I mógłbym przytoczyć trochę argumentów za tym. Poczynając od prehistori, że laby analogowe obcinały brzegi kadru z negatywów, że ramki przykrywają brzegi slajdu, że to zbawienna rezerwa dla tych co przyzwyczajeni do ciasnego kadrowania (np ze slajdów) czasem obetną milimetr z brzegu (i to na cyfrze). 90% to komfort, że to co widzisz w akcji w kadrze ujmiesz nie obcięte. Bo patrzy się wtedy na centrum, nie na brzegi. 100% to jest dobre, ale w reprodukcji.
    Cóż, każdemu według potrzeb .
    Ja nie potrzebuję na zdjęciach więcej niż widzę, co potem skutkuje koniecznością przycinania niewidzianej stopy. Co więcej, ideałem byłaby dla mnie możliwość śledzenia całego otoczenia z obrysem tylko wskazującym, jaką część zarejestruje sensor - czyli technicznie jakiś wizjer pokazujący minimum 120% kadru. Stąd 100% pokrycie kadru w D800 traktuję jako duży plus - może jakiś Japończyk przeczytał moje bluzgi 3 lata temu i wziął je sobie do serca?

Pełne uzależnienie Awatar allxages

Domyślnie

Co więcej, ideałem byłaby dla mnie możliwość śledzenia całego otoczenia z obrysem tylko wskazującym, jaką część zarejestruje sensor - czyli technicznie jakiś wizjer pokazujący minimum 120% kadru. Stąd 100% pokrycie kadru w D800 traktuję jako duży plus - może jakiś Japończyk przeczytał moje bluzgi 3 lata temu i wziął je sobie do serca?
    Dokładnie! W dalmierzach to jest cudowne. Np. w Leica przy podpiętym obiektywie 50mm mamy 100% na jakiś 50% powierzchni wizjera. RE WE LA CJA

Pełne uzależnienie Awatar Sergiusz
    Miasto
    mazowiecka wioska

Domyślnie

A czasem w tym celowniku nie widać też tej 50?
    Nie ogranicza mnie wyobraźnia ponieważ jej nie posiadam.

Pełne uzależnienie Awatar allxages

Domyślnie

Nie wiem czy dobrze pytanie zrozumiałem, ale odpowiedź znasz. Bo to dalmierz.

Pełne uzależnienie Awatar Sergiusz
    Miasto
    mazowiecka wioska

Domyślnie

A mi się zdaje, że w porównaniu z D800 jakość M9 bardzo zblednie. Nawet jak będzie trzeba kupić te dwa D800 i 800E to i tak wyjdzie taniej...
    Nie ogranicza mnie wyobraźnia ponieważ jej nie posiadam.

Strona 34 z 76 PierwszyPierwszy ... 24323334353644 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów