Strona 21 z 76 PierwszyPierwszy ... 1119202122233171 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 201 do 210 z 757

Wątek: Nowości od Nikona 2011/12?

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

Czy coś wiadomo nt. 16/2-2.8DX, bo nie mam co na dole do 5100 zapiąć?
    the silence is deafening

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez janmar Zobacz posta
    Mogliby albo i nie Nikon swojego czasu pozostał przy mniejszej średnicy bagnetu.[Canon zwiększył]
    Nikon robi 24/1,4 na FX, więc f/2 nie byłoby problemem - tyle, że (podobnie jak Canon) nie chcą ich robić.

Uzależniony Awatar BuRton
    Miasto
    Czeski Cieszyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez czornyj Zobacz posta
    Nikon robi 24/1,4 na FX, więc f/2 nie byłoby problemem - tyle, że (podobnie jak Canon) nie chcą ich robić.
    Dziwi mnie polityka C i N w temacie szkieł. Przecież wypuszczając ciemniejsze pod pełną klatkę 20, 24, 35..., które byłyby częściej kupowane i przez posiadaczy cropów i FF (bo tańsze od jasnych wersji) więcej by zarobił. Faktycznie wolą sprzedawać mniej ale drożej ("L" i nowe, jasne nikkory) ?
    Leica MP, 28/2, 35/1.5, 50/2.2, 75/1.9

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Domyślnie

IMHO maja dobre rozeznanie marketingowe.Robić więcej produktów nie przekłada się wprost na zarobić więcej.

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Jakby było dobre (no, może z mniejszym CA niż L 1.4 ) 20 2.0, 24 2.0, 35 2.0 (1.8) to pewnie zamiast 35L kupiłbym dwa z wyżej wymienionych i byłoby już po frytkach. A tak kupiłem 35L i widzę, że trza zbierać do 24L. Na mnie zarobią.

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez BuRton Zobacz posta
    Dziwi mnie polityka C i N w temacie szkieł. Przecież wypuszczając ciemniejsze pod pełną klatkę 20, 24, 35..., które byłyby częściej kupowane i przez posiadaczy cropów i FF (bo tańsze od jasnych wersji) więcej by zarobił. Faktycznie wolą sprzedawać mniej ale drożej ("L" i nowe, jasne nikkory) ?
    Myślę, że właśnie w tych założeniach jest błąd :cool:.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie Awatar jacek_73
    Miasto
    53 N, 18 E

Domyślnie

Czyj błąd Największa kasa to jednak miliony tanich kompaktów i miliony tanich szkieł, a nie 'flagowe' produkty z których bezpośrednie pieniążki są mniejsze.
    Jestę fotografę
    miszcz martwi się o podpis

Uzależniony Awatar BuRton
    Miasto
    Czeski Cieszyn

Domyślnie

Janmar, micles, Kolekcjoner - wyprostowaliście mi myślenie. Skoro te firmy mają taka politykę to się już nie dziwię, że jest jak jest
    Leica MP, 28/2, 35/1.5, 50/2.2, 75/1.9

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

No one mają politykę wyciągania pieniędzy i to niezwykle skuteczną. Z tego powodu nie ma co ich poprawiać w tej materii w której są mistrzami .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez BuRton Zobacz posta
    Mnie wcale nie dziwi. Chcesz FX/FF? Znaczy, że jesteś profesjonaluchem, masz pracować na najjaśniejszej szklarni i więcej zabulić (bo zarabiasz na fotografi, znaczy masz się podzielić kasą). Tańsze, ciemniejsze stałki kanibalizowałyby sprzedaż jaśniejszych i droższych, która i bez tego nie jest specjalnie duża. Chcesz DX/APS-C? Znaczy, że jesteś amatorem i stałki będą sporo tańsze, ale też za karę będą nieco ciemniejsze.

Wszystko to opiera się na pewnych snobizmach, wprowadzaniu sztucznych podziałów co jest/nie jest profi/amatorskie. Skoro chcesz zaznać magii pełnej klatki, to musisz zabulić za najjaśniejszą optykę, nie ma taryfy ulgowej. Do amatorskiego korpusu niepełnoklatkowego też nie będzie superjasnych stałek ze zmniejszonym polem obrazowania.

Że mniej zarobią mniej sprzedając? Nie ma obawy, na pewno ktoś to sobie policzył dokładniej, niż by się komu mogło wydawać
    Ostatnio edytowane przez czornyj ; 21-12-2011 o 18:13

Strona 21 z 76 PierwszyPierwszy ... 1119202122233171 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów