Cytat Zamieszczone przez gietrzy Zobacz posta
Ktoś (coś) na ten obiektyw musi zarobić.
Mi się bardzo podoba idea D5100, plotkowanej szerokiej stałki DX, 35/1.8 i 50/1.8G. Trzy małe szkła oblecą wszystko.
jaj mam jednak inna definicje "wszystko" - w szczegolnosci, bardzo lubie focic dlugimi ogniskowymi. rowniez landszafty

Kto chce dokupi albo fisza albo macro albo 18-200VR w zależności od preferencji. Jednak baza (trzy stałki, ekw. szeroko, standrard, małe tele) jest a tego póki co tego nie ma nikt inny i - co ważne - tak tanio.
zgoda. rozchodzi sie tylko o ocene kto tego potrzebuje.
ja nie na przyklad, choc nie przecze, ze jest fajne.

Poza tym po 24-120/4VR ja się optycznych cudów nie spodziewam (po ewentualnym 70-200/4VR).
16-35/4 i 24-120/4 to zywy dowod. na mit wyzszosci szkiel Nikkora nad canonowskimi. wyzej to one sa... cenowo inna kwestia, ze te uklady optyczne po prostu musza miec wady i tego sie nie obejdzie. cena uniwersalnosci.

ale 70-200/4 nie da sie optycznie spartolic (nawet Canonowi to nie wyszlo) i to moze wyjsc dobrze. pozostaje Nikonowi problem pozycjonowania rynkowego, zeby sie wbic miedzy 70-200/2.8 a 70-300 VR.

Dokładnie, marketing Canona jest imho najlepszy. Niestety marketing innej (dużo mniejszej) firmy nawet koło niego nie stał a szkoda.
marketing akurat Nikon ma duzo lepszy, tu rozchodzi sie o inne czynniki. Canon ma znacznie lepsza rentownosc, bo przez ostatnie lata obnizyl koszty, przy zachowaniu zblizonych poziomow cen. drugie co Canon ma, to zdolnosc produkcyjna i zachowanie dostaw, co ostatnio Nikona najbardziej gonilo - bo co komu po 300/2.8 w katalogu, jesli zakup realnego egzemplarza to jak zakup Fiata 126p w latach 80-tych... na bony, przedplaty, losowania i danie tylko komus dobrze postawionemu....