Cytat Zamieszczone przez _igi Zobacz posta
Niemniej jednak, razem z 24-120/4 to może być rewelacyjny sprzęt do podróży i widoczków. Najbardziej chyba cieszy cena - Canon za coś takiego zawołałby spokojnie 15K, jak nie lepiej :-)
Wiesz tylko po kiego grzyba do takich zastosowań targać takiego kloca, który jeszcze wypuszcza pliki do których trzeba mieć torbę kart. Wybacz ale dla mnie to zaprzeczenie sprzętu do podróży.

A co do komputerków, do przyjemnej pracy z plikami z 5DII wystarcza podstawowy iMac z 2010 roku, z leciwym prockiem C2D 3,06Ghz, 8gb RAM'u i grafiką 256mb. To już staruszek, i nie kosztuje wielkich pieniędzy, zarówno w wersji z jabłkiem, jak i okienkiem. A same komputerki się też wymienia - obecnie są na rynku modele z i5 3,1Ghz quad core, z grafiką 1gb czy 2gb, kieszenią na dysk SSD i już chyba każdy komputerek wspiera 16gb RAM. Nawet laptopy. :-)
Tylko że po co w normalnym użytkowaniu wciąż kupować nowe kompy?

Przy czym w wyniku końcowym mamy mega dużo detalu, robienie z takich plików wydruków powyżej A4 to czysta przyjemność. Pliki z 5DII pod wydruki A3 trzeba interpolować, do ~30mpix, właśnie :-)

Mogę zrozumieć że dla własnej satysfakcji czy przyjemności jak piszesz to może mieć sens ale w codziennym użytkowaniu to jakiś szczyt onanizmu twierdzenie,że taka rozdzielczość się przyda. Nie piszę o tym, że Ty tak twierdzisz ale takie zdania już dziś czytałem.

Ja zawsze bardzo kibicuję temu co wypuszcza konkurencja ale ta premiera osobiście mnie zupełnie nie przekonuje i jakoś ciężko mi teraz uwierzyć, że Canon będzie się musiał mocno postarać w nowym 5D.